Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Αυξάνουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα ΕΕ-ΔΝΤ - Έρχονται μέτρα σοκ

Θέμα (λίγων) ημερών θεωρείται πλέον η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και του κλιμακίου ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και ο πλήρης καθορισμός του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας, με τις αγορές να καθιστούν πιο επιβεβλημένη από ποτέ την επιτάχυνση των απαραίτητων διαδικασιών, όσο η καταιγίδα που έχει ξεσπάσει γύρω από την Ελλάδα δεν λέει να κοπάσει. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε διάστημα τριών ετών η Ελλάδα αναμένεται να λάβει οικονομική βοήθεια μεταξύ 120 και 135 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έχει δοθεί ποτέ σε χώρα.

Για τη διασφάλιση της επιβίωσης της ελληνικής οικονομίας, το αντάλλαγμα είναι πολύ "βαρύ". Μεταξύ των νέων μέτρων που έχουν τεθεί επί τάπητος εξετάζεται η περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, αύξηση των απολύσεων, πολετές πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο, μη ανανένωση των συμβάσεων έργου, αύξηση έμμεσων φόρων με αναπροσαρμογή των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ.

Η απόφαση για να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα χρειάζεται να ληφθεί τάχιστα, ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, ο πρόεδρος του ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά υπογράμμισαν συνάμα πως δεν θα δημοσιευθούν αναλυτικά στοιχεία έως ότου συναφθεί η συμφωνία με την Αθήνα.

«Είναι αδύνατον να παράσχουμε λεπτομέρειες για ό,τι συμφωνηθεί στο τέλος», τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν.

Νωρίτερα, τα μέλη της γερμανικής αντιπολίτευσης είχαν τονίσει πως ο Στρος-Καν τους είχε δηλώσει πως το πακέτο βοήθειας των ΕΕ-ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα έχει ύψος 100-120 δισ. ευρώ για τρία χρόνια. Στη συνέντευξη ωστόσο ο Στρος-Καν δεν θέλησε να σχολιάσει.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για το τι θα απαιτήσει η βοήθεια που θα της παραχωρηθεί, θα πρέπει να περαιωθούν εντός ολίγων ημερών.

«Κάνω την υπόθεση εργασίας πως το πράσινο φως έχει ανάψει, όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό καθαυτό, και κατόπιν υπάρχει άμεση ανάγκη να αποφασίσουμε το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε ο ίδιος στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιβεβαίωσε, κατά τη συνέντευξη, ότι η κυβέρνησή του προβλέπει να υιοθετηθεί ήδη από τις 7 Μαΐου νόμος για τη χρηματοπιστωτική βοήθεια προς την Ελλάδα. Το σχετικό νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα: «Επιζητούμε την υποστήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προκειμένου να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία μέχρι την Παρασκευή. Και μετά θα περάσουμε τον αντίστοιχο νόμο την επόμενη Δευτέρα».

Πρέπει "να επιταχυνθεί" η ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε μιλώντας στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

"Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ για την Ελλάδα να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν", τόνισε στη δήλωσή της η καγκελάριος.

Η κατάσταση είναι σοβαρή και οι Έλληνες πρέπει να κάνουν πολύ σημαντικά βήματα, δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος επισημαίνοντας ότι η Γερμανία δεν θα "χαρίσει" λεφτά στην Ελλάδα, θα της τα δανείσει. Η Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα, ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης. Για ακόμη μία φορά επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει όχι μόνο να λάβει νέα μέτρα για την επιτυχία του μεγαλεπήβολου προγράμματος σταθερότητας της, αλλά και να τα τηρήσει.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, δήλωσε στο Τόκιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

"Στο μυαλό μου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση στις ανάγκες της Ελλάδας", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας.

"Η αναδιάρθρωση του χρέους (της Ελλάδας) δεν αποτελεί ενδεχόμενο. Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

Από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν εγκαίρως, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχωρούν με σταθερό και γρήγορο ρυθμό και αναμένεται να ολοκληρωθούν τις προσεχείς ημέρες.

Εξάλλου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Α. Αλταφάζ το απέκλεισε κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν αποτελεί επιλογή για κανένα κράτος μέλος της ευρωζώνης, ούτε για την Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά ούτε και για το ΔΝΤ. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν αποτελεί καν αντικείμενο των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα, σχετικά με τους όρους στήριξης της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, η υπηρεσία Dow Jones Newswires μεταδίδει πως στις 2 Μαΐου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, ενόψει της διάσκεψης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαΐου για την έγκριση του σχεδίου.


Η υπηρεσία επικαλείται έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που δόθηκε στα μέλη της γερμανικής βουλής με πληροφορίες για το χρονοδιάγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, στις 4 Μαΐου, το ελληνικό κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα στις 6 ή τις 7 Μαίου και στις 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.
Τη σύσκεψη κορυφής στις 10 Μαΐου επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπέι από τον Τόκιο.

Η ελληνική κρίση στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Ομπάμα - Μέρκελ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ συζήτησαν την ελληνική κρίση σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν και επισήμαναν τη σημασία "της έγκαιρης υποστήριξης" για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Συζήτησαν τη σημασία αποφασιστικής δράσης από την πλευρά της Ελλάδας και της έγκαιρης υποστήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρώπη για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας", αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου