«Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ, συνεχίζονται, βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν υπάρχει θέμα για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας», δήλωσε από το Τόκιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.
Το CDU, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ, θα θέσει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας , στην συνάντηση στο Βερολίνο, με τον Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ο υπεύθυνος, «επί θεμάτων προϋπολογισμού», του CDU, κ. Norbert Barthle στο Reuters. Οπως είπε χαρακτηριστικά, « στη συνάντηση με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα θέσουμε σίγουρα το θεμα των haircuts του ελληνικού χρέους».
Η διαφορά είναι περισσότερο από κραυγαλέα. Διαφορετικές στρατηγικές και διαφορετικά «στοιχήματα».
Οι σύμβουλοι και οι «σπουδαγμένοι» στο LSE προτείνουν ότι , « η ελληνική κυβέρνηση για να έχει χώρο να ανασάνει προκειμένου η μεταρρυθμιστική διαδικασία να είναι αποτελεσματική, πρέπει να ανακοινώσει μια σχετικά απλή αναδιάρθρωση του χρέους στο χρόνο: συγκεκριμένα την παράταση της λήξης όλων των ήδη εκδοθέντων κρατικών ομολόγων για άλλα 5 χρόνια με το ίδιο επιτόκιο. Στην περίπτωση αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει να καταβάλλει πληρωμές για τα επόμενα 5 χρόνια και θα έχει να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα ύψους περί τα 30 δις ευρώ ετησίως για κάθε χρονιά από το 2015 και μετά, όπου τα πράγματα θα είναι διαχείρισιμα».
Αναδιάρθρωση ή καθυστέρηση και στάση πληρωμών, είναι το δίλλημα. Σε κάθε μια από τις δύο εκδοχές , η Goldman Sahs και οι πελάτες της θα πάνε Ταμείο για να εισπράξουν 100 δις, από τα στοιχήματα στα CDS.
Σε απλά ελληνικά η κατάσταση περιγράφεται με τον όρο «Βάλτε τώρα που γυρίζει».Στην «επιστημονική» ορολογία λέγεται: «Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στα μέτρα που έχει υιοθετήσει. Αναμένει από τους οίκους αξιολόγησης να λαμβάνουν υπόψη τους τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, και το μηχανισμό στήριξης που έχει αποφασιστεί, καθώς επίσης να τηρούν υπεύθυνη και συνεπή στάση, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο».
Αυτό ήταν το σχόλιο των Βρυξελλών για την μαϊμού υποβάθμιση της ελληνικής αξιοπιστίας στο ΒΒ+ από την S&P και την κατάταξη των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία junk.
Η S&P έκανε μια ανεύθυνη και ασυνεπή αξιολόγηση. Πόσα πιάσανε από την Goldman για αυτήν την ανευθυνότητα δεν ρώτησαν.
Το πόρισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ διαπίστωσε «ανάρμοστη επιρροή» από τις επενδυτικές Τράπεζες στην Moody's και την Standard & Poor's. 'Οπως προκύπτει από το πόρισμα, οι επενδυτικοί οίκοι επηρεάζονταν στην αξιολόγηση των επενδυτικών προϊόντων που πωλούσαν οι τράπεζες, από τη σχέση που είχαν αναπτύξει μαζί τους. Η σχέση αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικερδής για τους οίκους, οι οποίοι έπαιρναν από τις τράπεζες αμοιβή για την αξιολόγηση των προϊόντων τους.
Ο δημοκρατικός Γερουσιαστής και επικεφαλής της Επιτροπής Carl Levin δήλωσε ότι «οι οίκοι αξιολόγησης επέτρεψαν στη Wall Street να επηρεάσει την ανάλυση, την ανεξαρτησία και τη φήμη αξιοπιστίας τους».
Και μετα από αυτό, δεν κάνουμε μήνυση στους απατεώνες της Moody's και της Standard & Poor's
Το «δίκτυο» πάντως μετέδωσε σήμερα:
NEW YORK (CNNMoney.com) - The yield on Greek bonds soared to record levels again, a day after Standard & Poor's slashed its debt rating on the country to junk and amid reports that the IMF is considering more loans to the beleaguered country.
The yield on 10-year Greek bonds surged to 11.24% early Wednesday from 9.68% on Tuesday. The yield is the highest for the 10-year since the introduction of the euro in 2002.
Και οι «αριστεροί» κάνουν διαδηλώσεις, η ΑΝΤΙΦΑ ετοιμάζει νεο μολότοφ πάρτι, οι Αλανοί θέλουν την Ηπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, ο Ερντογάν τη Θράκη, την Κύπρο και το μισό Αιγαίο, και τη Θεσσαλονίκη, το ΝΑΤΟ με τον Γκρουεφσκι.
Σπύρος Χατζάρας
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου