Χθες, η (υπό σύσταση επιτροπή) εξαφανίστηκε μαζί με την εθνική μας κυριαρχία. Με την μετατροπή του υπουργικού συμβουλίου – αλλά και της Βουλής – σε διεκπεραιωτές των κελευσμάτων της τρόικας.
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε για εντελώς τυπικούς λόγους και είναι σαφές ότι ανήκει πλέον στο παρελθόν η ειδυλλιακή (και άκρως προπαγανδιστική) εικόνα με τα περσινά live υπουργικά συμβούλια.
Τα (περσινά) χαμόγελα εξαφανίστηκαν και η κατήφεια επικράτησε μεταξύ των (καταργημένων) μελών του υπουργικού συμβουλίου, που σε μια μόνο συνεδρίασή του ενέκρινε σειρά νομοσχεδίων επί όλων και των πιο σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Τα νομοσχέδια εντάχθηκαν σε ένα πολυνομοσχέδιο – σκούπα, που αφορά τα πάντα από τις ΔΕΚΟ και τις μετατάξεις ως την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων και τις φορολογικές αυξήσεις. Όλα αυτά, υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».
Συζητήθηκε παράλληλα – αν μπορούμε να πούμε ότι συζητήθηκε κάτι από όλα αυτά τα καταιγιστικά – ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που έπρεπε να είναι έτοιμος από πέρσι και ήδη να έχει ψηφιστεί και να εφαρμόζεται.
Την ίδια ώρα, βέβαια, πληροφορηθήκαμε από την ΕΛΣΤΑΤ ότι το 56,6% των Ελλήνων αντιμετώπισαν μεγάλη ή μερική δυσκολία για να τα βγάλουν πέρα με τα έσοδά τους το 2009, ενώ δυσκολία κάλυψης των καθημερινών αναγκών του αντιμετώπιζε, την προηγούμενη χρονιά, το 80,2% του φτωχού πληθυσμού και το 50,5% του μη φτωχού πληθυσμού.
Επίσης, το 40% του μη φτωχού πληθυσμού είχε αδυναμία να πληρώσει μια εβδομάδα διακοπών και το 21,4% αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στην αντιμετώπιση έκτακτων αλλά και αναγκαίων δαπανών αξίας περίπου 500 ευρώ, ενώ το 19,7% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια.
Μάθαμε επίσης ότι το ποσοστό της ανεργίας τον Σεπτέμβριο ήταν 12,6%, ενώ ένας στους τρεις νέους είναι πλέον άνεργος.
Φυσικά, για όλα αυτά δεν είχε απαντήσεις χθες ο αρμόδιος για τα Οικονομικά Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, που επίσης μας επισκέφθηκε, επίσης είχε συναντήσεις με τους πάντες και επίσης απάντησε – όπως απάντησε - στις ερωτήσεις των βουλευτών.
Και γιατί να έχει απαντήσεις. Δεν τον ενδιαφέρουν όλα αυτά. Εκπροσωπεί το ένα τρίτο των δανειστών μας και αυτοί θέλουν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους και καλοτοκισμένα.
Όλα αυτά έπρεπε να τα είχε σκεφθεί εγκαίρως το πολιτικό μας προσωπικό. Και επομένως οι ερωτήσεις που του υπέβαλαν χθες, όσο και αν εκθειάστηκαν, είναι εντελώς αδιάφορες. Οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό χάλι και τώρα υποβάλλουν ερωτήσεις. Μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα που κάποτε ακριβώς είχαν ως τομέα ευθύνη τους την οικονομία.
Με τον τρόπο αυτό, στο υπουργικό συμβούλιο διεξάγονται συζητήσεις – εξπρές, στη Βουλή ψηφίζονται νομοσχέδια – εξπρές και η Αίθουσα της Γερουσίας έχει μεταβληθεί σε Φιλολογικό Σύλλογο, ένα είδος «Παρνασσού».