Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με αυτή παρέχεται στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας και θα ισχύει χωρίς την κύρωση του Κοινοβουλίου.
Με βάση την τροπολογία οι συμβάσεις δανεισμού και οι άλλες συμφωνίες με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα εισάγονται στη Βουλή για ενημέρωση και συζήτηση, αντί για κύρωση, όπως προέβλεπε η αρχική διάταξη. Έτσι, τα μνημόνια δε και οι συμφωνίες θα ισχύουν και θα εκτελούνται από την υπογραφή τους.
Η τροπολογία αιτιολογήθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου ως αναγκαία έτσι ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στο αίτημα εκταμίευσης.
Ο βουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης από τη ΝΔ κατήγγειλε τη διαδικασία ως παράτυπη αναφέροντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να ψηφίσει τη διάταξη με δική της ευθύνη δεν μπορεί όμως να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται η μέγιστη υποκρισία των αστικών κομμάτων όταν καλούν το λαό να υποταχθεί στην αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα της νομιμότητας
Από το ΛΑΟΣ ο κ. Αστέριος Ροντούλης αντέδρασε λέγοντας ότι χτες το κόμμα του υπερψήφισε το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου με συναίσθημα ευθύνης και έχοντας ως απώτερο στόχο να στείλουν ένα μήνυμα στην κοινωνία. Ο κ. Ροντούλης συμπλήρωσε: «Ζητάτε υπευθυνότητα από τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον κι εσείς, που είστε η κυβέρνηση που έχει αναλάβει τους χειρισμούς αυτούς, έχετε μεταβάλει τους όρους συζήτησης από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να απαντήσετε γιατί οδηγήσατε τη Βουλή σε ψηφοφορίες; Στήθηκαν αμοιβαία, μηχανισμοί διαγραφών διαφωνούντων».
Ιδιαίτερα έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι «γελοιοποιούνται οι θεσμοί».
ΠΗΓΗ