Πράσινο φως για τη δόση των 9 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου, αλλά με απαίτηση λήψης σκληρών διαρθρωτικών μέτρων εδώ και τώρα για να εξασφαλιστεί και η δόση των 9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου, έλαβε η ελληνική οικονομία η οποία πέρασε τις θερινές εξετάσεις της τρόικας και αναμένει προσχέδιο της ετυμηγορίας της κατά πάσα πιθανότητα αύριο.
Πρόκειται για το επονομαζόμενο "μίνι μνημόνιο", που όπως διαβεβαιώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, αλλά θα εξειδικεύει με σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχους μέτρα με έντονο το στοιχείο του πολιτικού κόστους, τα οποία αποτυπώνονται ήδη στο μνημόνιο.
Οι δέκα εντολές της τρόικας κωδικοποιούνται σε απαιτήσεις για:
1. Άμεση απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με πώληση μονάδων της ΔΕΗ ή λήψη μέτρων ισοδύναμου αποτελέσματος. Η διαρροή και μόνο της απαίτησης έχει οδηγήσει σε… προειδοποιήσεις από την πλευρά των εργαζομένων στην Επιχείρηση για κατέβασμα των διακοπτών.
2. Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων εδώ και τώρα. Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και φαρμακοποιοί ακολουθούν τις παρεμβάσεις στο μέτωπο των οδικών μεταφορών, με νομοσχέδιο που αναμένεται το φθινόπωρο. Επίσης, προειδοποιούν για δυναμικές κινητοποιήσεις. 3. Κλείσιμο της μαύρης τρύπας σε νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία. Η απαίτηση είναι επιτακτική για σαφή στοιχεία εξέλιξης εσόδων και δαπανών, για προϋπολογισμούς και απολογισμούς όπως και για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής που στοιχίζει 9 δισ. ευρώ τον χρόνο.
4. "Γιατρειά" στη… γάγγραινα των ΔΕΚΟ. Οι ελεγκτές απορούν γιατί δεν γίνονται απολύσεις στις ΔΕΚΟ (η κυβέρνηση επιθυμεί να τις αποφύγει προτάσσοντας τις μετατάξεις), οι οποίες απειλούν με καπέλο 26 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος αν καταπέσουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου που εξασφαλίζουν την ελλειμματική επιβίωσή τους χρόνια και χρόνια.
5. Αύξηση των δημοσίων εσόδων με πάταξη της φοροδιαφυγής και με εφαρμογή των μέτρων για αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, μετατάξεις προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον υψηλό και εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Τα μέτρα θα αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό με εφαρμογή την 1η/1/2011.
6. Εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης σχετικά με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
7. Λήψη μέτρων αναφορικά με τη μείωση του πληθωρισμού κυρίως στην κατεύθυνση ελέγχων και άρσης των στρεβλώσεων στην αγορά.
8. Επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ.
9. Συνέχιση της παρακολούθησης των τραπεζών.
10. Καλύτερο συντονισμό στην εφαρμογή του μνημονίου.
Οι παρατηρήσεις αυτές θα αποτυπώνονται στο επονομαζόμενο "μίνι μνημόνιο", το οποίο θα συνυπογράψει ο υπουργός Οικονομικών με την τρόικα και θα συνοδεύει την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, όπου θα διατυπώνεται παράλληλα προβληματισμός για την έκρηξη του πληθωρισμού αλλά και για την υστέρηση των δημοσίων εσόδων.
"Η αξιολόγηση θα είναι θετική, όμως θα υπάρξει και παράλληλη συγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, όπως για παράδειγμα για την αγορά ενέργειας και τα κλειστά επαγγέλματα", λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι "η τρόικα δεν ζητά νέα μέτρα και κυρίως δεν ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα".
Χθες οι ελεγκτές της παρέμειναν για τρεις και πλέον ώρες στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στην Πλατεία Συντάγματος, ενημερώνοντας για τα καλώς και τα κακώς κείμενα που διαπίστωσαν και περιγράφοντας επί της ουσίας τα αιτήματα που θα διατυπώσουν.
Σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών και την Τετάρτη -εκτός απροόπτου- οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους με το προσχέδιο της έκθεσής τους.
Το κείμενο αυτό θα υποβληθεί στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, ενώ στις 23 Αυγούστου η Ελλάδα θα υποβάλει και επισήμως το αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου. Το τελικό πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από την Ε.Ε. θα δοθεί στις συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
Σε χρόνο παράλληλο θα τρέξουν αντίστοιχες διαδικασίες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η έκθεση αξιολόγησης θα τεθεί προς έγκριση στις 10 Σεπτεμβρίου και στις 13 του μήνα θα δοθεί η εντολή εκταμίευσης και της συμμετοχής του ΔΝΤ στη δεύτερη δόση του δανείου.
πηγη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου