Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Συναγερμός στη Μεσόγειο


Συναγερμός έχει  σημάνει στην Ευρώπη από τα σχέδια της ΒΡ για εξόρυξη αργού πετρελαίου στις ακτές τις Λιβύης. Κυρίως η ιταλική κυβέρνηση αντιδρά και ζητά μορατόριο άντλησης. Την υποστηρίζει ο επίτροπος Ενέργειας.
Τα σχέδια της BP να ξεκινήσει νέα  άντληση αργού πετρελαίου αυτή τη φορά στη Μεσόγειο έχουν θέσει τους πολιτικούς της γηραιάς ηπείρου σε κατάσταση συναγερμού. Την ίδια στιγμή που από η διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού με 780 εκατομμύρια λίτρα εγγράφεται στα ιστορικά της ανθρωπότητας, ο πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες θέλει να αντλήσει αργό πετρέλαιο από το βυθό του Κόλπου της Σύρτης, στις ακτές της Λιβύης. Εκεί υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα σχέδια…

Συνολικά η ΒΡ σχεδιάζει σειρά από 5 αντλήσεις, μερικές από αυτές θα γίνουν σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων, δηλαδή πιο βαθιά και από αυτές στον Κόλπο του Μεξικού, που οδήγησαν στην περιβαλλοντική καταστροφή. Τα κοιτάσματα βρίσκονται μόλις 500 χιλιόμετρα από τις ιταλικές ακτές. Η κυβέρνηση της Ιταλίας, δια της υπουργού περιβάλλοντος Στεφανία Πρεστιτζιάκομο, ζήτησε από την εταιρεία να παγώσει τα σχέδια της. Στους Financial Times η Ιταλίδα υπουργός εξέφρασε την ανησυχία της, καθώς, όπως είπε, η πετρελαϊκή καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού έδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η άντληση πετρελαίου σε ένα τέτοιο βάθος. Πρότεινε δε ένα μορατόριο, έτσι ώστε να δοθεί ο χρόνος στη Ευρώπη  να αναπτύξει στρατηγική για το πώς  μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις.
Η Ιταλίδα υπουργός Περιβάλλοντος δεν είναι μόνη της με το αίτημά της. Αρωγός και ο επίτροπος ενέργειας Γκύντερ Ετινγκερ, ο οποίος κι αυτός πιέζει να ισχύσει μορατόριο τη στιγμή μάλιστα που η Λιβύη δεν διαθέτει ούτε καν σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενης οικολογικής καταστροφής στην περιοχή. Κάτι βέβαια που διαψεύδει το Κέντρο Pollution Emergency Response της Λιβύης.

…και το αντίτιμο;

O βομβιστής του Λόκερμπι, του Αμπντέλ Μπασετ αλ Μεγκράλι Η ΒΡ πήρε τα δικαιώματα άντλησης πετρελαίου το 2007 από την κυβέρνηση της Λιβύης. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δοσοληψία με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι με φόντο την απελευθέρωση για λόγους υγείας, του βομβιστή του Λόκερμπι, του Αμπντέλ Μπασέτ αλ Μεγκράλι, που είχε καταδικαστεί σε ισόβια από δικαστήριο της Σκοτίας. Η δοσοληψία έγκειται στην δραστηριοποίηση του κολοσσού υπέρ της απελευθέρωση τους με αντάλλαγμα συμβόλαιο για εξόρυξη πετρελαίου στις λιβυκές ακτές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που η ΒΡ έχει διαψεύσει. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τελευταία στοιχεία από τις 20 Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου χύθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού σχεδόν 5 εκατομμύρια βαρέλια ή 780 εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου. Είναι η χειρότερη πετρελαϊκή καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου