Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Η πολιτική παρουσία του Κώστα Καραμανλή.Της Μαριάνας Πυργιώτη

 
Ο πρώην πρωθυπουργός, παρά τη σιωπή και τις αποστάσεις που έχει επιλέξει να κρατήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή, πιέζεται να παρέμβει
Η επιστροφή μετά τον Δεκαπενταύγουστο των περισσότερων πολιτικών στην Αθήνα σηματοδοτεί -άτυπα, έστω- τη νέα περίοδο που, σε επίπεδο αρχηγών, έχει ορόσημο τη ΔΕΘ, κοινοβουλευτικά, σε επίπεδο ολομέλειας, ξεκινά αρχές Οκτωβρίου και πολιτικά θα κορυφωθεί, εκλογικά, τον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου θα σβήσει το πρώτο κεράκι στην εξουσία προφανώς με άλλη σύνθεση, αφού θα έχει προηγηθεί ανασχηματισμός. Ένα κεράκι χωρίς “πάρτι” και χωρίς επετειακές χαρές, μιας και η ατμόσφαιρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τέτοια. Αντίθετα, απαιτεί ο καθιερωμένος απολογισμός να συνοδευτεί από επαρκείς εξηγήσεις -πέραν της γνωστής “Παραλάβαμε χάος”- για την πλήρη ανακολουθία προεκλογικών και μετεκλογικών θέσεων, αλλά, κυρίως, να δώσει κάτι παραπάνω: Να ξεδιπλωθεί το σχέδιο που έχει εκπονήσει ένα χρόνο μετά η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση πέρα από το μνημόνιο και πέρα από τα εισπρακτικά ή δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα. Το σχέδιο για την αναπτυξιακή, παραγωγική και θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Από την ερχόμενη εβδομάδα εξάλλου ξεκινούν, μετά από σύντομη ανάπαυλα, την εργασία τους και οι εξεταστικές επιτροπές. Επιτροπές που σταδιακά “γέρνουν” επικίνδυνα στη στενά κομματική -αντί της διακομματικής- λειτουργία. Από “σταυροφορία” για αυτοκάθαρση μέσω της αποκάλυψης όλης της αλήθειας, κινδυνεύουν να καταλήξουν σε επανάληψη του δικομματικού αλληλοσπαραγμού. Καθίσταται μάλιστα ακόμη πιο απαισιόδοξη η πρόβλεψη για κάθαρση, αν συνυπολογίσει κανείς ότι η μόνη, ή έστω η κύρια, γραμμή άμυνας του κυβερνώντος κόμματος απέναντι σε όσους το ψήφισαν είναι η επίκληση σε πολύ υψηλούς τόνους του άλλοθι: “Δεν φταίμε εμείς, η ΝΔ μας κατέστρεψε”. Μια επίκληση που υπό μορφή “επίθεσης” θα κυριαρχήσει και στην προεκλογική καμπάνια για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρά τη σιωπή και τις αποστάσεις που έχει επιλέξει να κρατήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή, πιέζεται να παρέμβει. Όχι τόσο από βουλευτές και στελέχη -διότι αυτές τις πιέσεις μπορεί και τις αποκρούει πανεύκολα- όσο από την ίδια την ατζέντα που τον τοποθετεί συνεχώς στο επίκεντρο. Είναι φανερό ότι ένα χρόνο μετά τις εκλογές κάποια δεδομένα έχουν αλλάξει: Η νέα ηγεσία, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ολοκληρώνει τη συγκρότησή της, και οι επιφυλάξεις της πλατείας Μαβίλη “να μην υπάρξει και κυρίως να μη φανεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε ανάμειξη του πρώην προέδρου στη διαδικασία” δεν έχουν αντίκρισμα: Όσοι καραμανλικοί ήταν να αξιοποιηθούν και να “χρεωθούν” σαν τέτοιοι, τοποθετήθηκαν! Οι εξεταστικές, και ειδικά η προκαταρκτική για το Βατοπέδιο, σε συνδυασμό με τη δικαστική εξέλιξη στην περίπτωση του Γιάννη Αγγέλου, δείχνουν ποια τροπή τείνουν να πάρουν τα πράγματα. Η παρέμβαση κύκλων του Κ. Καραμανλή την Πέμπτη το βράδυ καταδεικνύει ότι το μήνυμα έχει ληφθεί. Η έκφραση “Πολιτική δίωξη με στόχο τον Κώστα Καραμανλή” είναι η απάντηση. Τέλος, η επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, δεν πρόκειται να σταματήσει. Και αυτό είναι εμφανές σε όλους, και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

Πώς ακριβώς θα αντιμετωπίσει αυτή την πίεση, την πίεση των καταστάσεων και όχι των συνεργατών ή των υποστηρικτών του; Ο ίδιος δηλώνει σε όλους τους τόνους και σε όλους τους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να σπάσει τη σιωπή του. Όπως δεν πρόκειται να δώσει την ελάχιστη αφορμή για να θεωρηθεί, έστω και εν δυνάμει, “βάρος” στην ηγεσία του Α. Σαμαρά. Αλλά πολλοί βουλευτές, όπως και κορυφαία στελέχη, έχουν άλλη άποψη. Επιμένουν ότι πρέπει να παρέμβει -όποτε το κρίνει σκόπιμο, φυσικά- και να απευθυνθεί στους πολίτες, να δώσει όχι εξηγήσεις αλλά τη δική του εκδοχή για την “αλήθεια”, όπως είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ρόλο statesman βλέπει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για ενωτικό ρόλο στη ΝΔ και συνθετικό στην κεντροδεξιά. Δεν είναι οι μόνοι. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που παραμένει βασικός συνομιλητής του Κ. Καραμανλή, έδωσε χθες με πολύ έντονο τρόπο μια πρόγευση, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, τα εθνικά θέματα, τα μεγάλα όχι Καραμανλή και το τίμημα! Ένα θέμα που έθεσε και ο Ν. Κακλαμάνης, μιλώντας για τον “ρομαντικό εθνικισμό” του πρώην πρωθυπουργού, τον οποίο πλήρωσε “ακριβά”, όπως είπε…

Δημιουργείται άραγε κλίμα, ώστε η πρώτη παρέμβαση Καραμανλή να γίνει σε ένα προετοιμασμένο σκηνικό; Μπορεί… Σίγουρα δημιουργείται κλίμα μέσα στη ΝΔ, και οι αντιδράσεις της Ρηγίλλης στην αναμόχλευση του “θέματος Καραμανλή” θα φανούν όχι σε πρώτο χρόνο αλλά σε δεύτερο. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει λόγο να ανησυχεί, σε σχέση με σενάρια “υπονόμευσής” του, διότι ο τελευταίος που θα επιχειρούσε ποτέ κάτι τέτοιο είναι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, και από χαρακτήρα και από αδιαπραγμάτευτη πολιτική αρχή. Έχει λόγο όμως να υπολογίζει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη ΝΔ και τον ίδιο το ένα ή το άλλο σενάριο: και η παράταση για πολύ καιρό ακόμη της σιωπής, και η παρέμβαση που ασφαλώς θα πυροδοτήσει ένα κύμα δημοσιότητας, debate, δηλώσεων και απαντήσεων. Το πότε και το πώς, είναι πράγματι κάτι παραπάνω από “αμιγώς προσωπική υπόθεση” του πρώην πρωθυπουργού. Είναι θέμα που θα επηρεάσει αναπόφευκτα τη ΝΔ, θετικά ή αρνητικά. Άρα, πριν ή μετά τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση; Αυτό είναι το ερώτημα του timing. Τα υπόλοιπα έπονται.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου