Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤΤρίτη, 17 Αυγούστου 2010

Αυξήσεις 20% στα σιτηρά και κερδοσκοπία σε καύσιμα και οπωροκηπευτικά σαρώνουν την αγορά

Νέο κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγορά και οι τιμές σε βασικά είδη. Οι τιμές έχουν πάρει ήδη την ανηφόρα, ενώ από Σεπτέμβριο αναμένονται νέες ανατιμήσεις λόγω των μειωμένων εσόδων του οικονομικού επιτελείου που αποφάσισε να μεταφέρει στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% προϊόντα που σήμερα βρίσκονται στο 11%. Οι καταναλωτές βρίσκονται μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις κάθε φορά που επισκέπτονται τα καταστήματα και τις λαϊκές αγορές, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα οι τσέπες των πολιτών θα υποστούν επιπλέον έξοδα. Η Ελλάδα, που είχε
ήδη υψηλές τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε., επηρεάζεται και από το εξωτερικό και την αγορά σιτηρών.
Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν:
1) Τις αυξήσεις έως και 20% στα σιτηρά. Από την απαγόρευση των εξαγωγών από τη Ρωσία και τη μειωμένη παραγωγή θα επηρεαστεί άμεσα η τιμή του ψωμιού αλλά και των δημητριακών. Παράλληλα θα αυξηθούν οι τιμές σε κρουασάν, φρυγανιές, παξιμάδια και ζυμαρικά. Σύμφωνα με μελέτη της Saxobank, η σοδειά που καταστράφηκε είναι η σοδειά της άνοιξης, η οποία αντιπροσωπεύει κάτω από το 20% της συνολικής παραγωγής σιταριού από όλες τις περιοχές που επλήγησαν. Για τη σοδειά του χειμώνα, η περίοδος καλλιέργειας του σιταριού διαρκεί από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το Σεπτέμβριο και σε περίπτωση που η ξηρασία συνεχισθεί, η καλλιέργεια αυτή θα καθυστερήσει ή ακόμα χειρότερα δεν θα πραγματοποιηθεί καθόλου. Η εν λόγω αβεβαιότητα θα διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, έως ότου μεταβληθούν οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος ανακοίνωσε, χθες, ότι «παρακολουθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή τις εξελίξεις στον τομέα των σιτηρών, ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και οι τιμές θα οδηγηθούν σε λογικά πλαίσια, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους αγρότες. Δηλώσεις και εκτιμήσεις μέσα σε πνεύμα πανικού εξυπηρετούν ύποπτα συμφέροντα και δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην αγορά και στους καταναλωτές με απρόβλεπτες συνέπειες».
2) Κερδοσκοπία παρατηρείται και με οπωροκηπευτικά προϊόντα. Η τιμή της ντομάτας πήρε την ανηφόρα και άγγιξε τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο όταν θα περάσουν στον αυξημένο ΦΠΑ 23% πολλά προϊόντα που σήμερα είναι στο 11%. Σε προϊόντα όπως τα όσπρια, το κρέας, το κρέας, το ρύζι και υπηρεσίες εστιατορίων θα επιβάλλεται ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ 23%, γεγονός που θα εκτοξεύσει τις τιμές στα σουπερμάρκετ.
3) Όργιο κερδοσκοπίας επικρατεί στην αγορά καυσίμων με την αμόλυβδη να πωλείται προς 1,7 ευρώ το λίτρο σε τουριστικές περιοχές. Οι αδειούχοι του Αυγούστου βρήκαν μπροστά τους τις τεράστιες αυξήσεις στα καύσιμα, ενώ το υπουργείο Οικονομίας αποφάσισε να προχωρήσει σε ελέγχους κατόπιν εορτής και αφού οι κερδοσκόποι έχουν βάλει στην τσέπη μεγάλα ποσά. Όπως διαπιστώθηκε, σε ορισμένους νομούς σημειώνονται παραβάσεις. Συγκεκριμένα, στους Νομούς Λασιθίου, Κεφαλονιάς, Χανίων, Σάμου, Κέρκυρας, Χίου, Φωκίδας και Ρεθύμνου καταγράφεται σοβαρή απόκλιση της ελάχιστης τιμής πώλησης των καυσίμων σε σχέση με την αντίστοιχη ελάχιστη τιμή του συνόλου της χώρας. Απεστάλη, μάλιστα, σχετικό έγγραφο προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, με το οποίο ζητείται επιτόπια διαπίστωση των περιθωρίων κέρδους των πρατηρίων καυσίμων και διερεύνηση πιθανής παράβασης των διατάξεων περί ελεύθερου ανταγωνισμού. Ζητείται ακόμη από τις νομαρχίες να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους μέσω της συνεχούς παρουσίας των αγορανομικών οργάνων στα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρειάς τους, για τη διαπίστωση της τήρησης ή μη και εφαρμογής του συνόλου των υποχρεώσεων των πρατηριούχων που απορρέουν από τις ισχύουσες αγορανομικές διατάξεις.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου