Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Φυγή προς τα εμπρός και επάνοδος στην εξουσία

Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ

Η φυγή προς τα εμπρός, το άνοιγμα στην κοινωνία και η δυναμική επάνοδος της «νέας Νέας Δημοκρατίας» σε τροχιά εξουσίας είναι το μεγάλο στοίχημα που έχει βάλει ο Αντώνης Σαμαράς, εν όψει του κρίσιμου ιστορικού 8ου τακτικού Συνεδρίου του κόμματος που ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο Φάληρο. Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο στην ιστορία του κόμματος, με τον πρόεδρό του να έχει εκλεγεί από τη διευρυμένη βάση και το οποίο μάλιστα διεξάγεται λίγους μήνες μετά την εκλογική συντριβή της 4ης Οκτωβρίου. Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να δώσει οριστικό τέλος στην εσωστρέφεια που ταλανίζει την παράταξη το τελευταίο διάστημα, να αποσαφηνίσει το ιδεολογικό στίγμα της Ν.Δ. που οραματίζεται και παράλληλα να ανανεώσει το κόμμα τόσο σε πρόσωπα όσο και σε οργάνωση.
Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το κόμμα «των αξίων και των αξιών», πάντα με φόντο τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και με μάθημα τα λάθη του παρελθόντος. Το 8ο Συνέδριο θεωρείται ορόσημο στην ιστορία της Ν.Δ., καθώς θα καθορίσει την επόμενη μέρα του κόμματος και θα σημάνει τη μεγάλη αντεπίθεση. Ας δούμε συνοπτικά τις πιο σημαντικές στιγμές των προηγούμενων επτά συνεδρίων.

1ο Συνέδριο, 1979, Χαλκιδική

Από τις 5 μέχρι τις 7 Μαΐου του 1979, συνέρχεται το 1ο Συνέδριο της Ν.Δ. στη Χαλκιδική, περίπου ενάμιση χρόνο μετά τη δεύτερη μεταπολιτευτική νίκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή με 42%. Σ’ αυτό εγκρίνονται ομόφωνα οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος, κατόπιν εισήγησης του προέδρου. Η ιδεολογία του κόμματος, γνωστή ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης, εγκρίνονται το καταστατικό, οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων και καθορίζεται το έμβλημα. Το Συνέδριο αυτό έχει μία καινοτομία στην ελληνική πολιτική σκηνή. Είναι το πρώτο Συνέδριο ελληνικού κόμματος του οποίου οι σύνεδροι είναι αιρετοί από τα μέλη.

2ο Συνέδριο, 1986, Θεσσαλονίκη

Έχοντας προηγηθεί η ήττα του 1981, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και την ανάληψη της αρχηγίας αρχικά από τον Γεώργιο Ράλλη, στη συνέχεια από τον Ευάγγελο Αβέρωφ και μετά από τον Κώστα Μητσοτάκη, τον Φεβρουάριο του 1986 συγκαλείται στη Θεσσαλονίκη το 2ο Συνέδριο του κόμματος το οποίο, ακολουθώντας τα σύγχρονα παγκόσμια ρεύματα σκέψης, αποφασίζει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις φιλελεύθερες ιδέες, κατόπιν εισήγησης του προέδρου, εμπλουτίζοντας έτσι τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος, οι οποίες είχαν εγκριθεί επτά χρόνια νωρίτερα στο 1ο Συνέδριο της Χαλκιδικής. Κρίνεται απαραίτητο επίσης να γίνουν καταστατικές αλλαγές, καθώς και αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.

3ο Συνέδριο, 1994, Χαλκιδική

Με τη συμμετοχή 1.300 συνέδρων και υπό την αρχηγία του Μιλτιάδη Έβερτ, που υπερτέρησε προηγουμένως του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη στην εκλογή για την αρχηγία, συγκαλείται στη Χαλκιδική από τις 22 έως τις 24 Απριλίου του 1994 το 3ο Συνέδριο της Ν.Δ. Τα στελέχη της παράταξης, για πρώτη φορά, σε 70 νομαρχιακές, σε 7 περιφερειακές και σε 13 Πανελλήνιες Συνδιασκέψεις, συζητούν και διαμορφώνουν προτάσεις για όλο το φάσμα των σύγχρονων προβλημάτων της κοινωνίας μας. Στο Συνέδριο αυτό εγκρίνεται το νέο καταστατικό του κόμματος και εναρμονίζεται η λειτουργία του, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της επόμενης μέρας, εγκρίνεται το νέο πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και επιβεβαιώνονται οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος. Όπως ανακοινώνεται, στρατηγική επιδίωξη του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού αναδεικνύεται η «Ειρηνική Επανάσταση με αξιοπιστία».

4ο Συνέδριο, 1997, Αθήνα
Από τα πλέον ιστορικά συνέδρια είναι αυτό της Αθήνας που πραγματοποιείται το τριήμερο 21-23 Μαρτίου του 1997, καθώς για πρώτη φορά εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος από τους συνέδρους. Έχει προηγηθεί η προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της 1ης και 2ας Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την εκλογή προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, άλλα θέματα που απασχολούν τους συνέδρους είναι η ψήφιση καταστατικού και προγράμματος του κόμματος. Στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, λαμβάνουν ο Κώστας Καραμανλής 40,73%, ο Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, ο Μιλτιάδης Έβερτ 25,34% και ο Βύρων Πολύδωρας 3,4%. Στην δεύτερη ψηφοφορία ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 69,16%, ενώ ο Γιώργος Σουφλιάς είναι δεύτερος με ποσοστό 30,84%.

5ο Συνέδριο, 2001, Αθήνα
Την 30η Μαρτίου και την 1η Απριλίου του 2001, πραγματοποιείται το 5ο τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ. όπου συζητούνται ζητήματα αρχών και θέσεων, ενώ πραγματοποιούνται και οργανωτικές αλλαγές, με κορυφαία τη θεσμοθέτηση της θέσης του γενικού γραμματέα του κόμματος. Μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή από το βήμα του Συνεδρίου επιστρέφει στο κόμμα ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος είχε διαγραφεί το 1998, όπως και οι Στέφανος Μάνος, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Πέτρος Τατούλης, Αναστάσης Παπαληγούρας και Νίκος Κάκκαλος. «Γιώργο, καλώς όρισες σπίτι σου», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Καραμανλή απευθυνόμενος στον κ. Σουφλιά.

6ο Συνέδριο, 2004, Αθήνα
Τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., από τις 23 μέχρι τις 25 Ιουλίου του 2004, πραγματοποιείται στην Αθήνα το 6ο Συνέδριο του κόμματος μέσα σε πανηγυρικό κλίμα. Είναι, όπως αναφέρουν στη Ρηγίλλης, το τέλος του κύκλου της Μεταπολίτευσης και η αρχή μιας νέας Εποχής για την χώρα. Σε ιδεολογικό επίπεδο το κόμμα μετατοπίζεται προς το «κοινωνικό κέντρο» αλλάζοντας αισθητά το πολιτικό σκηνικό, ενώ κάνει διαρθρωτικές αλλαγές της οργανωτικής και λειτουργικής του δομής που σκοπό έχουν την ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Ν.Δ. σε ένα κόμμα, ικανό να ανταποκρίνεται πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στις ανάγκες της κοινωνίας και τις επιταγές των καιρών.

7ο Συνέδριο, 2007, Αθήνα
Τον Ιούλιο του 2007, από τις 6 έως τις 8 του μήνα, διεξάγεται στην Αθήνα το 7ο Συνέδριο της Ν.Δ. Είναι λίγο πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου με τους δεκάδες θανάτους και δύο σχεδόν μήνες πριν από τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες κερδίζει και πάλι ο Κώστας Καραμανλής. Στο Συνέδριο αυτό επιβεβαιώνεται η παντοδυναμία του 50χρονου αρχηγού.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου