Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Επιστρέφουν στις θέσεις τους όλοι οι συμβασιούχοι

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Το Ελληνικό Δημόσιο είναι πλέον υποχρεωμένο όχι μόνο να δέχεται την επιστροφή των συμβασιούχων που έχουν θετικές αποφάσεις από τη Δικαιοσύνη, αλλά και να τους καταβάλλει στο ακέραιο τα δεδουλευμένα, κάτι που μέχρι σήμερα αρνείτο να πράξει.
Νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα διαμορφώνεται μετά την ιστορική απόφαση υπέρ των συμβασιούχων κάθε μορφής εργασίας (stage, έργου, ορισμένου χρόνου κ.ά.) που εξέδωσε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Σύμφωνα με αυτή, διατάσσονται (χωρίς εισαγωγικά) όλες οι δημόσιες υπηρεσίες να συνεχίσουν να απασχολούν ή να επιτρέψουν την επάνοδο στις θέσεις που κατείχαν στο παρελθόν, όλους τους εργαζομένους που δικαιώθηκαν μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ή την έκδοση προσωρινών διαταγών.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι φορείς που δεν θα συμμορφωθούν κινδυνεύουν με την επιβολή βαριών κυρώσεων που φτάνουν μέχρι την ποινή της φυλάκισης για τους κατά νόμο υπηρεσιακούς και πολιτικούς προϊσταμένους τους.
Πράγματι η υπ’ αριθμ. 2 γνωμοδότηση (12-3-2010) του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Κονταξή που θεωρεί ποινικό αδίκημα όποια υπηρεσία του Δημοσίου δεν εκτελεί τις προσωρινές αποφάσεις των δικαστηρίων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.
Η απόφαση του Ε.Σ., που ελήφθη μετά από πρόταση του γενικού επιτρόπου Γιώργου Σχοινιωτάκη, επιβεβαιώνει πλήρως το αποκλειστικό δημοσίευμα του «Α.Τ.» (Δευτέρα 10 Μαΐου) και δίνει βάσιμες ελπίδες για μονιμοποίηση σε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους που είτε έχουν απολυθεί είτε βρίσκονται «επί ξύλου κρεμάμενοι».
Κι αυτό γιατί το Ανώτατο Οικονομικό Δικαστήριο της χώρας αναγνώρισε, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, ότι δεν αντιβαίνει στο άρθρο 103 παρ. 8 του Συντάγματος η δικαστική μετατροπή της υφιστάμενης εργασιακής σχέσης σε αορίστου χρόνου, εφόσον αποδεδειγμένα καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Βασικός πρωταγωνιστής στη νέα νίκη των υπαλλήλων, με μη μόνιμη σχέση εργασίας, ήταν ο γνωστός εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος που έχει κάνει σκοπό της ζωής του τη δικαίωση των χιλιάδων νέων ανθρώπων που κρατούσαν επί χρόνια όμηρους όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας.
Σε δήλωσή του στον «Α.Τ.» ο κ. Νικολουτσόπουλος καλεί τους συμβασιούχους «να εξαντλήσουν το τεράστιο νομικό οπλοστάσιο που προσφέρει τόσο το Σύνταγμα όσο και η εργατική νομοθεσία, καθώς και η νομολογία των δικαστηρίων ώστε να σταματήσει η εργασιακή και όχι μόνο εκμετάλλευσή τους».
Όπως σημειώνει ο ίδιος "μπαίνει οριστικά τέλος στο καταχρηστικό προνόμιο που επιφύλασσε για τον εαυτό του το Δημόσιο, επικαλούμενο τον ν. 3301/2004 που κρίθηκε με την απόφαση του Αρείου Πάγου ως αντισυνταγματικός, να μη δέχεται την εφαρμογή των ασφαλιστικών μέτρων και των προσωρινών διαταγών".
Το Ελεγκτικό Συνέδριο δέχτηκε την άποψη του κ. Σχοινιωτάκη ότι η νομολογία που πρέπει να διέπει τους συμβασιούχους είναι η υπ’ αριθμ. 18/2006 απόφαση της πλήρους ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με αυτή ο Α.Π. αναγνωρίζει ότι «το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο για τη δικαστική αναγνώριση της υφιστάμενης εργασιακής σχέσης ως αορίστου χρόνου εφόσον καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες".
Δικαίως, λοιπόν, επέστρεψαν τα χαμόγελα στις τάξεις των συμβασιούχων, αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς…
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου