Πυρηνική βόμβα στη Μεσόγειο από τον Σουλτάνο Ταγίπ
Σαράντα οκτώ ώρες πριν από την πολυσυζητημένη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, 48 ώρες πριν από τη μετά βαΐων και κλάδων υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για την ενέργεια μεταξύ της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη και του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, η Τουρκία προέβη σε μια από τις επιθετικές, από τις πιο επικίνδυνες κινήσεις της, και στην Αθήνα δεν ακούστηκε κιχ!
Η συμφωνία της γείτονος για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου στη Μεσόγειο στην περιοχή Ακούγιου – απέναντι από τη Ρόδο και την Κύπρο –, που είναι από τις πιο σεισμογενείς του πλανήτη, πέρασε στα μουγκά, ίσως για να μη χαλάσει η «ωραία ατμόσφαιρα» της «ιστορικής επίσκεψης» του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα.
Οι Τούρκοι έδειξαν ακόμα μια φορά ότι ξέρουν καλά να κάνουν τις δουλειές τους, αφού φρόντισαν η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου να υπογραφεί δυο ημέρες πριν από την ελληνοτουρκική φιέστα στην Αθήνα, ώστε μετά άνετα και χαλαρά να μιλήσουν για θαλάσσια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και γεωθερμία.
Δυστυχώς, όμως, αυτή τη φορά η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου δεν είναι εφιάλτης, αλλά κάτι περισσότερο από δεδομένο, αφού Μεντβέντεφ και Γκιουλ υπέγραψαν συμφωνία ύψους 20 δισ. δολαρίων, η οποία προβλέπει ότι η Τουρκία δίνει μόνο το οικόπεδο, ενώ η ρώσικη κοινοπραξία, υπό την κρατική εταιρεία ΖΑΟ Αtomstroyexport, θα βάλει τα χρήματα και θα έχει βέβαια και την εκμετάλλευση του πυρηνικού εργοστασίου, που θα ανοίξει τις πύλες του το 2017.
Πυρηνικός τρόμος στη Μεσόγειο
Η Άγκυρα προσπαθεί εδώ και 14 χρόνια να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, παρά τις αντιδράσεις Τούρκων επιστημόνων και χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την απόφαση ανεύθυνη και εγκληματική αφού το σημείο όπου πρόκειται να χτιστεί το εργοστάσιο βρίσκεται πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα.
Οι Τούρκοι επιστήμονες έκρουσαν για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου όταν το 1989 πραγματοποίησαν γεωλογική έρευνα στη θαλάσσια περιοχή του Ακούγιου και απεφάνθησαν ότι το σημείο όπου προορίζεται να χτιστεί το πυρηνικό εργοστάσιο βρίσκεται ακριβώς πάνω από ενεργό σεισμικό ρήγμα, που μπορεί να δώσει σεισμούς μέχρι και 8 ρίχτερ!
Η μεγάλη σεισμικότητα της περιοχής περιγράφεται και σε έκθεση του διεθνούς τμήματος της Greenpeace, όπου επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με Τούρκους γεωλόγους, «υπάρχει 50% πιθανότητα να εκδηλωθεί ένας σεισμός 7 ρίχτερ σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων από τον Κόλπο Ακούγιου μέσα στα επόμενα 40 χρόνια».
Οι εκτιμήσεις αυτές δεν αμφισβητούνται ούτε από τις επίσημες τούρκικες αρχές, αφού το 1872 ένα σεισμός 7,5 ρίχτερ συγκλόνισε την περιοχή, το 1998 ένας άλλος ισχυρός σεισμός σάρωσε τα Άδανα, 136 χιλιόμετρα ανατολικά του Κόλπου του Ακούγιου, ενώ 25 χιλιόμετρα από το Ακούγιου υπάρχει επίσης το ρήγμα Ecemis, ένα ρήγμα εξαιρετικά ενεργό.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου των τεσσάρων αντιδραστήρων απειλεί να μετατρέψει σε Τσέρνομπιλ την Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών και της Κύπρου, ενώ σημαντικοί κίνδυνοι εγκυμονούν και από τη μετατροπή της Μεσογείου σε «λεωφόρο» μεταφοράς πυρηνικών αποβλήτων.
Αναλυτές βάζουν επί τάπητος και έναν ακόμα παράγοντα, το σενάριο δηλαδή η Τουρκία να ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας, πυρηνικής βόμβας δηλαδή, αφού, όπως επισημαίνουν, επί της ουσίας η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ενεργειακής επάρκειας, καθώς αποτελεί τον δεύτερο, μετά τη Ρωσία, ενεργειακό κόμβο μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ασία προς την Ευρώπη.
«Μας έπιασαν στον ύπνο»;
Πολίτες της Ρόδου και το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν στην ανακοίνωση της συμφωνίας με συγκέντρωση έξω από το τούρκικο προξενείο, επισημαίνοντας ότι «οποιοσδήποτε πυρηνικός σταθμός αποτελεί σοβαρή απειλή που δεν γνωρίζει σύνορα ούτε κάνει διακρίσεις. Για τον λόγο αυτόν αμφισβητούμε έντονα την άποψη που θεωρεί αποκλειστικά κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας να αποφασίζει για την εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στο έδαφός της. Δεν μπορεί να θεωρείται κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας να υπονομεύει το Περιβάλλον, την Ανάπτυξη, την ίδια τη Ζωή των πολιτών άλλων χωρών».
Το πάγωμα της συμφωνίας ζήτησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να στραφεί στην πυρηνική ενέργεια, ενώ την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών της Κύπρου, το οποίο με ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση για άλλη μια φορά πιάστηκαν στον ύπνο».
πηγη
Κυριακή 23 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου