Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Παγιώνονται οι συνθήκες αδράνειας στην οικονομία


ΣΥΝΕΧΗ επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας σημειώνεται στην αγορά, που αποτυπώνεται και στη μείωση του όγκου των επιταγών που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές συναλλαγές.
Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχοντας, να αντιμετωπίσουν από τη μια πλευρά την πιστωτική ασφυξία και από την άλλη τη μεγάλη πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης, προχωρούν στο «πάγωμα» πάσης φύσεως συναλλαγών είτε με προμηθευτές είτε με πελάτες οδηγώντας την αγορά σε συνθήκες αδράνειας με οδυνηρές, όπως επισημαίνουν φορείς του κλάδου, συνέπειες.

Ενδεικτικά άλλωστε της κατάστασης είναι τα στοιχεία του Τειρεσία για τις ακάλυπτες επιταγές που δείχνουν συνολικά την απροθυμία του επιχειρηματικού κόσμου να χρησιμοποιεί στις συναλλαγές ένα από τα προσφιλέστερα, τα προηγούμενα χρόνια, μέσα.
Τον Ιούλιο οι ακάλυπτες επιταγές καταγράφουν μείωση 43,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ ακόμη μεγαλύτερη (50,7%) είναι η υποχώρηση των ποσών στο επτάμηνο της τρέχουσας χρήσης, οπότε διαμορφώνονται στα 963,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,954 δισ. ευρώ στο επτάμηνο του 2009.
Η σύγκριση με το προηγούμενο έτος δείχνει σαφή αποσυμπίεση των δεικτών ασφυξίας και επαναφορά περίπου στο επίπεδο του 2008. Ιούνιος και Ιούλιος πάντως κατέγραψαν άνοδο των τεμαχίων και της αξίας των ακάλυπτων επιταγών. Τον μήνα Ιούλιο η αξία των 18.600 ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στο ποσό των 166,32 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 6,6% έναντι του Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τειρεσίας, στο επτάμηνο οι ακάλυπτες επιταγές αριθμούσαν 104.568 τεμάχια, αξίας 963,79 εκατ. ευρώ έναντι 196.431 τεμαχίων αξίας 1,95 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2009. Το σύνολο του 2009 χαρακτηρίστηκε από τις έντονες πιέσεις που άσκησαν στην αγορά οι δείκτες ασφυξίας, με την αποκλιμάκωσή τους να ξεκινά στις αρχές του 2010. Ο Ιούνιος του τρέχοντος έτους ήταν ανοδικός και σε μικρότερο ρυθμό ο Ιούλιος. Σε ετήσια βάση, πάντως, κατέγραψαν και οι δύο μήνες πτώση έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2009. Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2010 σημειώθηκε μείωση κατά 38,7% του αριθμού και κατά 44% της αξίας των ακάλυπτων επιταγών.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε διάστημα επταμήνου ήταν 76.416 με συνολική αξία 126,3 εκατ. ευρώ έναντι 85.608 τεμαχίων αξίας 140 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τον Ιούλιο φέτος, αριθμούσαν 11.786 τεμάχια, αξίας 18,1 εκατ. ευρώ και ήταν οριακά αυξημένες έναντι του Ιουνίου όσον αφορά το ποσό και μειωμένες κατά 4% στην αξία τους. Eναντι του Ιουλίου 2009, καταγράφηκε πτώση κατά 11% και 21%, αντιστοίχως.
Τραπεζικοί παράγοντες πάντως αποδίδουν την υποχώρηση στα «φέσια» κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τόσο στην άνευ προηγουμένου αύξηση που κατέγραψαν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα όσο και στη δραματική συρρίκνωση που σημειώνεται στην κατανάλωση και στην κάθετη πτώση του κύκλου εργασιών που καταγράφεται στις εμπορικές επιχειρήσεις.
Κ. Παπαγρηγόρης
kpap@express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου