Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤΤετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

ΘΥΕΛΛΩΔΗ ΜΕΤΡΑ ΦΕΡΝΕΙ Η «ΕΠΙΛΟΓΗ» ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ 2009 & 2010!

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΡΙΖΙΚΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Ή ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ!
Η καταστροφική για τον τόπο, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - σε πλήρη σύμπνοια με την τρόϊκα – συναίνεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην, εν πολλοίς τεχνητή, εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9,3%, περίπου, του ΑΕΠ για το 2010 και στο 15,5%, περίπου, για το 2009.   Η πολιτική αυτή απόφαση της κυβέρνησης για αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος θα υλοποιηθεί, κυρίως, μέσω της ένταξης των ΔΕΚΟ, επομένως και των ελλειμμάτων τους, στη γενική κυβέρνηση, πράγμα που δεν συμβαίνει στην πλειονότητα –αν όχι και στο σύνολο- των χωρών της ΕΕ! Με πολύ απλά λόγια δηλαδή η κυβέρνηση «μαγειρεύει» τα δημοσιονομικά στοιχεία, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή των νέων βάρβαρων μέτρων λιτότητας. Εκτός όμως από το «μαγείρεμα» αυτό υπάρχει και ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, ιδιαίτερα στο σκέλος των εσόδων, που αυξάνει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα ύψη. Η τρομακτική αφενός υστέρηση των εσόδων – φυσικό αποτέλεσμα του «στραγγαλισμού» της οικονομίας από τα μνημονιακά μέτρα –, με τη «μαύρη τρύπα» να εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 3 δις έως το τέλος του χρόνου, και αφετέρου με την αδυναμία τιθάσευσης των δαπανών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες για τα προσωρινά στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2010, που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Τετάρτης, τα έσοδα στο διάστημα αυτό σημείωσαν αύξηση μόλις κατά 3,6%, έναντι ετήσιου, αναθεωρημένου στόχου αύξησης 8,7%. Επίσης, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζονται μεν μειωμένες, αλλά θα υπολείπονται του ετήσιου στόχου που αναφέρεται σε ποσοστιαία μείωση 7,8%. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο και η μεθόδευση, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, της ένταξης του ελλείμματος του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 1,7 δις ή 0,7% του ΑΕΠ) στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 και 2010!
Έτσι, με βάση τα καινούρια στοιχεία για το έλλειμμα κυβέρνηση και τρόϊκα θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα για το 2011 της τάξης των 4 δις ευρώ τουλάχιστον! Αυτό θα συμβεί με το πρόσχημα της υπέρβασης του στόχου του 8,1% ή των 18,5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί με το Μνημόνιο , μια και θα διαμορφωθεί τελικά, όπως είπαμε, στο επίπεδο του 9,5% ή στα 22 δις ευρώ το 2010. Βέβαια, όπως αφήνουν να διαρρεύσει στελέχη του οικονομικού επιτελείου, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία συνεννόησης με την τρόϊκα, προκειμένου να υπάρξει αύξηση του περιθωρίου για το έλλειμμα, μια μικρή αναθεώρηση δηλαδή των ποσοτικών στόχων του μνημονίου. Πάντως, η αναθεώρηση αυτή σε καμία περίπτωση δεν θα αποτρέψει τη λήψη των νέων σκληρών μέτρων λιτότητας.
Όμως το δυσμενές αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών για το ΠΑΣΟΚ και οι ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις που άρχισαν πλέον να βγαίνουν στην επιφάνεια (π.χ η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου που ζητά ο Καστανίδης ή οι βολές Κατσέλη για την περαίωση κτλ), παρ’ όλο που δεν αμφισβητούν τον νεοφιλελεύθερο πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής, καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την πορεία της κυβέρνησης. Κι αυτά λαμβάνουν χώρα όταν η σκληρότητα των νέων μέτρων αναμένεται να μην έχει προηγούμενο, με τον εκπρόσωπο τύπου της κυβέρνησης να αναφέρεται ανοιχτά στο ενδεχόμενο μαζικών απολύσεων στο Δημόσιο!
Εν μέσω λοιπόν αυτής της θύελλας αποδοκιμασίας και αμφισβήτησης της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής από τον ελληνικό λαό, οι τριγμοί στο κυβερνητικό σχήμα ηχούν ολοένα και πιο έντονοι. Γι’ αυτό ας μαυρίσουμε στο β’ γύρο τους μνημονιακούς υποψηφίους του δικομματισμού και ας απαιτήσουμε τη ριζική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τη διαγραφή του μεγαλύτερου κομματιού του, έχοντας ως όπλο στο τραπέζι τη στάση πληρωμών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου