Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤΤετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Στα ύψη spread και επιτόκια. Πληρώνουμε τώρα την πιο ακριβή μπλόφα

Φωτογραφία: ΑΠΕ - ΜΠΕ / Χρύσα Πανουσιάδου
Βρισκόμαστε πλέον μέσα σε έναν φαύλο κύκλο. Το spread του ελληνικού ομολόγου, που ανέβηκε αλματωδώς αμέσως μετά την εκτόξευση της εκλογικής απειλής κατά 250 μονάδες, πέφτει με το σταγονόμετρο, αλλά πάντα γύρω στις 900 μονάδες. Χθες βγήκαμε στις αγορές για να δανειστούμε, αντλήσαμε 390 εκ ευρώ (σταγόνα στον ωκεανό του χρέους και των δανειακών αναγκών μας) σε έντοκα γραμμάτια εξαμήνου και το επιτόκιο πήγε στο 4,82%, πάνω από το 4,54% της προηγούμενης έκδοσης Οκτωβρίου.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προεξοφλεί την ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Ακούγονται όλο και πιο συχνά φωνές για ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, με πιο δυνατή φωνή αυτήν του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη.

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο υπουργός των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ευρισκόμενος εκτός συνόρων ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά περικοπές σε δαπάνες – ομολογώντας ουσιαστικά ότι οι μέχρι σήμερα μειώσεις εισοδημάτων δεν απέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ οποιαδήποτε επιπλέον επιβάρυνση του λαού θα οδηγήσει σε εκρηκτικές καταστάσεις.

Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή κάμψη της τάξης του 7,1% στην βιομηχανική παραγωγή (Σεπτεμβρίου) και πληθωρισμός της τάξης του 5,2%

Από την πλευρά, της η ΕΣΕΕ εξέφρασε χθες την ανησυχία της για την  επιχειρηματική μετανάστευση, που σημείωσε ότι μετά την φυγή 26 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό, παρατηρείται φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και των κλάδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήδη περισσότερες από 1.500 Α.Ε και ΕΠΕ μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες.

Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και περί πτώχευσης, με τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς να σέρνουν χθες τον χορό, επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας φαίνεται όλο και πιο πιθανό.

Η εφημερίδα ουσιαστικά γράφει το αυτονόητο: Σε τρία χρόνια προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα αναλογεί στο 150% του ΑΕΠ και με αυτό το δεδομένο δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την χρεοκοπία.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα φθάσαμε στο μέσον της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας. Πριν από την Κυριακή του δεύτερου (αυτοδιοικητικού αυτή τη φορά κατά την κυβέρνηση) γύρου και την Δευτέρα της ανακοίνωσης της αναθεώρησης του ελλείμματος.

Η κυβέρνηση έχει ανακρούσει πρύμναν και προβάλλει το καινοφανές επιχείρημα ότι είναι δυνατόν να εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα από τον πρώτο γύρο και αυτοδιοικητικά από τον δεύτερο γύρο των ίδιων εκλογών!

Ένα προκλητικό επιχείρημα, αν σκεφθεί κανείς πως μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση στο εκλογικό σώμα, με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες για το εκλογικό αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής. Διότι όταν λες πως «το πολιτικό σκέλος των εκλογών έκλεισε οριστικά το βράδυ της πρώτης Κυριακής», κάποιους προκαλείς για να το ξανανοίξουν.

Το ίδιο προκλητική και η χθεσινή (επικοινωνιακή) εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για… περιορισμό στις δαπάνες για κινητά τηλέφωνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου