Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Πιο βαθιά στην ύφεση η οικονομία

Πιο βαθιά στην ύφεση η οικονομία
Πιο βαθιά στην ύφεση η οικονομία
Προκειμένουν να αντιμετωπίσουν την ύστερηση στα έσοδα, στην κυβέρνηση ετοιμάζουν φορολογική αντεπίθεση μέσω διασταυρώσεων, ελέγχων, αλλά και της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα αλλά και να έρθει πιο κοντά ο στόχος για την μείωση του ελλείμματος, που τουλάχιστον για την ώρα δεν τίθεται εν αμφιβόλω.

Βαθαίνει η ύφεση στην ελληνική οικονομία δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας σε μία περίοδο που χρειάζεται όσο τίποτε άλλο αναπτυξιακές «ενέσεις». Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Η» (σελίδα 4) η ύφεση για το δεύτερο 3μηνο του 2010 θα ανέλθει πέριξ του 3,5%, έναντι 2,5% το πρώτο τρίμηνο, ενώ κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις για το τρίτο 3μηνο του έτους που από πολλούς αναλυτές θεωρείται πως θα είναι το χειρότερο του έτους.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία από την πραγματική οικονομία δείχνουν την ύφεση να εντείνεται σε μία σειρά από δραστηριότητες. Η οικοδομή, ένας από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, παραμένει σε αρνητική τροχιά καταγράφοντας συνεχή αρνητικά ρεκόρ. Ο όγκος των κτιρίων για τα οποία εκδόθηκαν νέες άδειες τους πρώτους πέντε μήνες του έτους δείχνουν πτώση της τάξης 22,4%, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κλάδο εμφανίζονται προβληματισμένοι για την επόμενη ημέρα, αφού εκτιμούν περαιτέρω συρρίκνωση, αλλά και υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Ένα άλλο στοιχείο που επισημαίνεται από παράγοντες της οικοδομής και έχει κοινωνικές προεκτάσεις είναι και το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που βρέθηκαν ή θα βρεθούν χωρίς δουλειά είναι οικονομικοί μετανάστες.
Μεταποίηση
Η βιομηχανική παραγωγή, που προεξοφλεί προοπτικές παραμένει για έναν ακόμη μήνα σε αρνητικό έδαφος, έστω και αν οι ρυθμοί δείχνουν να επιβραδύνονται. Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής τον Ιούνιο παρουσίασε κάμψη της τάξεως του 4,5%.
Οι λιανικές πωλήσεις βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες σε ραγδαία πτώση, με αποτέλεσμα σε παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους του κέντρου της Αθήνας, όπως η Ερμού και η Σταδίου μεγάλα ιστορικά καταστήματα να βάζουν «λουκέτο» μη μπορώντας να αντέξουν την συνεχιζόμενη συρρίκνωση των πωλήσεών τους. Είναι χαρακτηριστικό πως στην οδό Σταδίου, σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΕΕ, ένα στα τέσσερα καταστήματα που υπήρχαν δεν βρίσκεται πλέον σε λειτουργία.
Κατανάλωση
Η δραματική μείωση της κατανάλωσης καταγράφεται από τη σημαντική μείωση που καταγράφουν οι εισαγωγές. Μόνο τον Ιούνιο μειώθηκαν σε ποσοστό 25%. Οι επιπτώσεις από την συρρίκνωση της οικονομίας, αντανακλούν στους εργαζομένους αλλά και στα έσοδα του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον Ιούνιο προστέθηκαν επιπλέον 107.000 νέοι άνεργοι, ενώ τα σενάρια της ΓΣΕΕ για την ανεργία το φθινόπωρο είναι εφιαλτικά, αφού ανεβάζουν τον αριθμό των ανέργων στο ένα εκατομμύριο.
Η επιδείνωση της ύφεση έχει επιπτώσεις και στα δημόσια έσοδα, αφού οι όποιες προσπάθειες για την σύλληψη της φοροδιαφυγής, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια εσόδων από τη μείωση της δραστηριότητας. Τα στοιχεία της ΤτΕ, δείχνουν μείωση των εσόδων τον Ιούλιο, ενώ στο 7μηνο κινούνται μεν ανοδικά αλλά υπολείπονται του ετήσιου στόχου.
Φοροέλεγχοι Στην κυβέρνηση ετοιμάζουν φορολογική αντεπίθεση μέσω διασταυρώσεων, ελέγχων, αλλά και της αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα αλλά και να έρθει πιο κοντά ο στόχος για την μείωση του ελλείμματος, που τουλάχιστον για την ώρα δεν τίθεται εν αμφιβόλω.
Το μόνο θετικό νέο της ημέρας έρχεται από τις εξαγωγές οι οποίες και εμφανίζουν αύξηση 10,6% βελτιώνοντας την κατάσταση σε ένα ακόμη καίριο μέγεθος όπως είναι αυτό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.
Δείκτες κατά κλάδους
AEΠ: -3,5% (β τρίμηνο)* *εκτιμήσεις
Bιομηχανική παραγωγή : -4,5% (Iούνιος)
Oικοδομική δραστηριότητα : -22,4% (Iαν. - Mάιος)
Eισαγωγές: -25% (Iούνιος)
Eξαγωγές: +10,6% (Iούνιος)
Eσοδα: -6,9% (Iούλιος)
Δημόσιες δαπάνες: +8,5% (Iούλιος)
Tαμειακό έλλειμμα: -32,5% (Iαν. - Iούλιος)
Tαμειακό έλλειμμα: +69,4% (Iούλιος)
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου