Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

"Άρχισαν τα όργανα" για ΔΝΤ & τρόϊκα - Επίθεση με "ειδικό βάρος" από ΤΟ ΒΗΜΑ κατά των επιλογών τους

ImageΣε αιφνίδια αλλαγή στάσης και στροφή 180 μοιρών κατά της τρόϊκας και βασικά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προχωρά σήμερα η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής" με τίτλους και υπότιτλους που οπωσδήποτε δημιουργούν ερωτήματα για την αλλαγή στάσης ενός εντύπου που αποτελεί βαρόμετρο ή συνηθέστατα προάγγελο εξελίξεων: "Λάθος προβλέψεις, ανειλικρινείς δηλώσεις, ανεδαφικές συστάσεις αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της στάσης των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στην Ελλάδα - ΟΙ ΓΚΑΦΕΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ... ΤΟΥΜΠΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ"!
Το ΒΗΜΑ και η πολιτική γραμμή που εκφράζει από την αρχή της εμπλοκής της χώρας στην περιπέτεια του ΔΝΤ, ήταν σαφώς θετική υπέρ των κυβερνητικών επιλογών. Μόλις την περασμένη Κυριακή κυκλοφορούσε με συνέντευξη του Σερβάς Ντερούζ, του "σκληρού" της τρόϊκας με τίτλο "Η Ελλάδα αλλάζει, μια επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη" και κύριο άρθρο, το οποίο γράφεται από τον εκδότη του, Σταύρο Ψυχάρη με τίτλο "Πρώτα χαμόγελα", αναφορικά με τα εύσημα της τρόϊκας και του ΔΝΤ προς την χώρα μας.
Τι άλλαξε μέσα σε μία εβδομάδα του Αυγούστου για να υπάρξει τέτοια οβιδιακή αλλαγή εκδοτικής γραμμής; Σημειώνεται ότι το ΒΗΜΑ δεν είναι εφημερίδα ούτε "απρόβλεπτης πολιτικής γραμμής", ούτε ιδιοκτησίας οικονομικών συμφερόντων που κινούνται πέρα από τις παραδοσιακές εκδοτικές-δημοσιογραφικές αντιλήψεις, έτσι ώστε η πολιτική του γραμμή να επηρεάζεται από τέτοιες παραμέτρους.
Άρα το σημερινό δημοσίευμα πιθανότατα αποτελεί τον καθρέπτη διεργασιών στο παρασκήνιο της κυβέρνησης που θελουν να ρίξουν προειδοποιητικά "βέλη" στο ΔΝΤ και την τρόϊκα, καθώς συνειδητοποιείται καθημερινά ότι έχουμε πέσει σε έναν αδιέξοδο κύκλο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση της χώρας με ευθύνη, πλέον,του ΔΝΤ. Αυτά που αναφέρει το δημοσίευμα είναι γνωστά, αλλά μέχρι στιγμής μη ομολογημένα από τη κυβέρνηση, ακόμα και στους, εντός αυτής, θιασώτες του ΔΝΤ.
Πρακτικά, όλοι όσοι γνωρίζουν έστω και βασικές οικονομικές αρχές, γνώριζαν ότι αυτά που είχε επιβάλλει το ΔΝΤ τον Μάϊο με το μνημόνιο, απλά δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Πληθωρισμός 1,8% με αύξηση ΦΠΑ στο 23% και αυξήσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ, απλά δεν μπορούν να υπάρξουν.
Πλέον δεν μιλάμε για οικονομική πολιτική αλλά για οικονομικό εφιάλτη: Το έλλειμμα αυξήθηκε στα 317 δισ. ευρώ, ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει περί το 5% στο τέλος του έτους, η εσωτερική κατανάλωση έχει καταρρεύσει, ο τουρισμός έχει καταρρεύσει (-25% τα έσοδα!), η οικοδομική δραστηριότητα έχει πέσει κατά 25%, οι τιμές στα είδη ευρείας κατανάλωσης βρίσκονται στα ύψη και ως συνέπεια των παραπάνω, τα έσοδα κινούνται κατά 75% χαμηλότερα των αρχικών προβλέψεων (4% αύξηση, αντί του 13,5%)
Το defencenet.gr είναι ένα από τα ελάχιστα επώνυμα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα που από την αρχή αυτής της περιπέτειας έχει ενημερώσει τους αναγνώστες του για το αδιέξοδο αυτών των επιλογών και τα κενού περιεχομένου μέτρα που έχουν οδηγήσει μία ολόκληρη κοινωνία σε υπαρξιακό αδιέξοδο και μία υπερήφανη χώρα σε απώλεια της εθνικής της κυριαρχίας. Σήμερα φαίνεται ότι αυτή την πραγματικότητα αρχίζουν να την συνειδητοποιούν και "ανώτερα κλιμάκια" που είχαν συναινέσει στο να οδηγηθεί η χώρα στον έλεγχο του ΔΝΤ.
Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η σημερινή αλλαγή γραμμής στο ΒΗΜΑ (που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί και από τα δελτία ειδήσεων των περισσότερων καναλιών που επίσης επηρεάζονται καθοριστικά από τις "κυβερνητικές εκτιμήσεις") μπορεί να είναι και απόρροια του ενστίκτου επιβίωσης που διακατέχει τα Μέσα όταν διαπιστώνουν ότι η γραμμή που ακολουθούν βρίσκεται σε  εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από αυτή την αναγνωστών, αλλά εν προκειμένω τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού από την αρχή ήταν βέβαιο ότι θα καταγραφόταν μία τέτοια αντίθεση μεταξύ αναγνωστών και ΜΜΕ που υποστήριζαν την τρόϊκα.
Ας δούμε ορισμένα σημεία του δημοσιεύατος στο ΒΗΜΑ, τα οποία αποτυπώνουν με απόλυτη πιστότητα ("χειρουργικά" θα λέγαμε...την πραγματικότητα.
        "ΤΑ ΜΕΛΗ του ευρωατλαντικού κλιμακίου (ΕΕ- ΕΚΤ- ΔΝΤ) συγκεντρώνουν πλέον τα πυρά ελλήνων και ξένων αναλυτών όχι μόνο για τη σκληρότητα των μέτρων που επέβαλαν, αλλά και για τεχνοκρατικές αστοχίες στις οικονομικές τους προβλέψεις, στο πεδίο δηλαδή όπου θεωρούνται ειδικοί. Επίσης, ελέγχονται
για τις ανεδαφικές συστάσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έκαναν «έξω φρενών» στελέχη της κυβέρνησης με ανειλικρινείς δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης.

Τα στελέχη της τρόικας πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στην Αθήνα στα μέσα Απριλίου. Μάλιστα έφθασαν με μικρή καθυστέρηση λόγω των προβλημάτων που είχε δημιουργήσει στις αερομεταφορές η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία. Αμέσως άρχισαν τις γκάφες, τα ψέματα και τις... τούμπες. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην Αθήνα, δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους, «άδειασαν» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ολόκληρη την κυβέρνηση δηλώνοντας (ψευδώς, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων) ότι δεν ζήτησαν να περικοπούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Συνεργάτες του υπουργού έστελναν non papers την επομένη με ντοκουμέντα που αποδείκνυαν ότι ζητήθηκε επανειλημμένα. Νωρίτερα τα στελέχη της τρόικας είχαν υποστηρίξει ότι οι συνταξιούχοι «περνούν καλά στην Ελλάδα με 700 ευρώ τον μήνα». Μήνες αργότερα αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω εκείνη την προκλητική φράση δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι «οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη». Τον Μάιο προέβλεψαν ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί το 2010 με ρυθμό 1,9%. Ωστόσο τον Ιούλιο έφθασε στο 5,5% και συνεχίζει ανοδικά...
Εγραψαν στο μνημόνιο ότι η ύφεση θα είναι 4% το 2010· τον Ιούνιο είπαν «μάλλον θα είναι μικρότερη» και τον Αύγουστο... επέστρεψαν στην αρχική τους εκτίμηση. Συνέχισαν με ανεδαφικές συστάσεις: στο τέλος Ιουλίου ζήτησαν για πωληθεί «εδώ και τώρα» το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και απαίτησαν χιλιάδες απολύσεις στις ΔΕΚΟ, την ώρα που δήλωναν ότι ανησυχούν για την ανεργία... "
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου