Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Πρόωρες εκλογές;


“Ή μια γενναία κυβέρνηση, όπως αυτή, θα σώσει τη χώρα, αλλά η κεντροαριστερά θα εξαφανιστεί για 30 χρόνια, ή θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες νέας δημοκρατικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης”.
Αυτά είπε ο  κ. Χ. Καστανίδης. Το θεωρώ δεδομένο  ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν προέβη σ’ αυτή τη δήλωση χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως την συγκατάθεση του  Πρωθυπουργού.  Γιατί, αν το έκανε, τότε κακώς παραμένει ακόμα στη θέση του.  Ο  κ. Καστανίδης ουσιαστικά αμφισβητεί την δυνατότητα της Κυβέρνησης να παίρνει αποφάσεις!  Υπό μια διασταλτική ερμηνεία, αμφισβητεί ακόμα  και την νομιμότητα των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί!

Γιατί  θέτει θέμα νομιμοποίησης;
Όταν  ανοίγει ένα τέτοιο θέμα, το μυαλό όλων πάει στις πρόωρες εκλογές. Γιατί, όμως, η κυβέρνηση ξεκινάει  τη συζήτηση εν μέσω θέρους;
Μια πρώτη  απάντηση είναι ότι  θέλει να αποτρέψει διαφοροποιήσεις  υπουργών, βουλευτών και στελεχών.  Ο φόβος των εκλογών   «φυλάει τα  έρημα»
Μια δεύτερη εξήγηση είναι ότι επιχειρεί  να συσπειρώσει την εκλογική της βάση, η οποία σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δείχνει τάσης αναχωρητισμού.
Μια άλλη, ότι θέλει να κρατήσει σε εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό και το …στράτευμα σε θέση μάχης, εν όψει των τοπικών εκλογών.
Τέλος, γιατί είναι πολύ πιθανόν, στο  μυαλό τους να υπάρχει όντως το σχέδιο  και  θέλουν να μετρήσουν διαθέσεις και αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Προεξοφλούν  ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν στο μέλλον και θέλουν να αποφύγουν μια εκλογική συντριβή από την οποία δύσκολα θα συνέλθουν.
Στήνεται σκηνικό αισιοδοξίας
Τις τελευταίες μέρες έχουμε μια ομοβροντία …καλών ειδήσεων:
-Κατά  τον κ. Παπακωνσταντίνου : « το πρώτο εξάμηνο του  2010  το έλλειμμα περιορίστηκε  κατά 46,0% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 39,5% με βάση το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής»
κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι « η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους υπερέβη κάθε προσδοκία»
- Ο αρμόδιος  Επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι « το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά.»
-O  επικεφαλής της Deutsche Bank. J. Ackermann, δήλωσε «είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και η ευρωζώνη στο σύνολό της, θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους»
Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ, είπε: «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν έχει επηρεάσει την θέση της στα διεθνή φόρα κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσωπικότητα του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και στον σεβασμό που έχουν στο πρόσωπό του οι Ευρωπαίοι αλλά και οι άλλοι διεθνείς ηγέτες.»
-Την Τρίτη η κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά το Μνημόνιο, πώλησε γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου με κάπως υποφερτό επιτόκιο.
-Σο τέλος Ιουλίου έρχονται  οι εμπειρογνώμονες της Τρόικας  και θεωρείται βέβαιο ότι θα εισηγηθούν, περί τον Σεπτέμβριο, την  παροχή της δεύτερης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.
-Κατά τον Σεπτέμβριο, ο γνωστός μας Οίκος Αξιολόγησης Fitch, είναι πολύ πιθανό,  αν δεν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, να μιλήσει για «θετικές προοπτικές»
Είναι προφανές: στήνεται ένα θετικό σκηνικό.
Τι επιδιώκουν;
Το επόμενο ερώτημα είναι τι επιδιώκουν;  Στην κυβέρνηση δεν είναι αφελείς για να μη γνωρίζουν ότι:
- βαδίζουν «επί ξυρού  ακμής».
-το πρόγραμμα που εφαρμόζουν δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που έλεγαν προεκλογικά
- οι αντοχές, αλλά και οι ανοχές του κόσμου είναι σε οριακό επίπεδο, αν δεν έχουν ήδη εξαντληθεί.
-νέα μέτρα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και  θα ληφθούν αν όχι το  Φθινόπωρο, στις αρχές του 2011
-για πρώτη φορά έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων τους.
-το σύστημα κλυδωνίζεται, αλλά δεν έχει καταρρεύσει ακόμα.
-τέλος, δε θα έχουν πολλές ευκαιρίες για να δημιουργήσουν ευνοϊκή συγκυρία για μια εκλογική αναμέτρηση με ελεγχόμενη τη φθορά τους.
Από την άλλη πλευρά:
-Η Ν.Δ. δεν έχει ανακάμψει ακόμα και δεν θα έχει προλάβει να ετοιμαστεί οργανωτικά, προγραμματικά, πολιτικά, ενώ θα έχει ανοικτά και τα μέτωπα των προανακριτικών.
-Την ευρύτερη Κεντροδεξιά θα  την εκπροσωπήσουν τρία κόμματα και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση.
-Η Αριστερά είναι κατακερματισμένη και σε συνθήκες πόλωσης είναι πιθανόν πλην του ΚΚΕ να μη μπει κανένα άλλο κόμμα στη Βουλή.
Συμπέρασμα: Με ορατό τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης,  αξιοποιείς  την πρώτη ευκαιρία που σου δίνεται
α)να ανακτήσεις την αξιοπιστία σου,
β)να κερδίσεις νωπή εντολή για μια νέα τετραετία,
γ)να νομιμοποιήσεις τη μέχρι τώρα πολιτική σου και
δ)να επιτύχεις μια ηγεμονική νίκη επί των αντιπάλων σου, οδηγώντας τους  σε κρίση διαρκείας
Νίκη με ελεγχόμενη φθορά
Αυτό το κλίμα  συγκρατημένης αισιοδοξίας, ότι δηλαδή, τα πράγματα  έχουν μπει σε μια σειρά,  η Κυβέρνηση μπορεί  να  το ενισχύσει  υποβοηθούμενη από τα φιλικά της ΜΜΕ και όχι μόνο)  Αρά η προοπτική των εκλογών, φαντάζει ως ένα ελκυστικό σενάριο. Επιπλέον μια διαφορά σχεδόν 12 μονάδων (που δύσκολα καλύπτεται σ΄ ένα χρόνο) και τις δημοσκοπήσεις να δίνουν αέρα στα πανιά σου, το ρίσκο φαίνεται λογικό για να το αναλάβεις,
Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, το εκλογικό σώμα θα βρεθεί αντιμέτωπο με το εκβιαστικό δίλλημα: ή  μας ψηφίζετε για να προχωρήσουμε και να μην πάνε οι θυσίες σας χαμένες ή  έρχονται αυτοί που δημιούργησαν την κρίση. Και επειδή δεν έχει περάσει πολύς καιρός, στον μέσο έλληνα παραμένει η εντύπωση ότι την κρίση την δημιούργησε η Ν.Δ.
Μια ακόμα κρίσιμη παράμετρος: με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. το πρώτο κόμμα παίρνει επιπλέον bonus  10 έδρες! (πάντα είχα αυτήν την απορία: πώς τα κατάφερνε η Ν.Δ. και οι εκλογικοί της νόμοι, ωφελούσαν μονίμως το ΠΑΣΟΚ;)  Και κάτι επιπλέον: οι εκλογές θα γίνουν με λίστα. Η χαρά του Αρχηγού!
Η λογική λέει, ότι αν αυτό το σενάριο είναι υπαρκτό, οι εθνικές εκλογές θα γίνουν ταυτόχρονα με τις τοπικές, για να περιοριστούν και οι σχετικές δαπάνες. Υπάρχει ένα μειονέκτημα. Απουσιάζει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Άρα, αν γίνουν πρόωρες εκλογές, εικάζω ότι θα γίνουν  νωρίτερα!
Μπορεί να ακυρωθεί το σενάριο αυτό; Η απάντηση …προσεχώς.
Κώστας Ροδινός
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου