ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Το επόμενο τετράμηνο θα κρίνει τις εξελίξεις
- Η μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση
- Οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ.,
- Στοπ στις διαρροή ψηφοφόρων προς ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη
- ολοκληρωτική δημοσκοπική ανάκαμψη
Τέσσερις είναι οι βασικές πολιτικές προτεραιότητες του πανίσχυρου και απόλυτου κυρίαρχου μετά το συνέδριο στο εσωκομματικό «γαλάζιο» σκηνικό Αντώνη Σαμαρά για το κρίσιμο τετράμηνο που ακολουθεί και κορυφώνεται με τη διεξαγωγή των διπλών εκλογών της Αυτοδιοίκησης και την ανάδειξη των νέων αρχόντων της τόσο στους «καλλικρατικούς» δήμους όσο και στις αιρετές πλέον Περιφέρειες.
Η μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση, η οργανωτική ανασυγκρότηση της Ν.Δ., η δημιουργία στεγανών απέναντι στις οδούς διαρροής «γαλάζιων» ψηφοφόρων (ΛΑΟΣ, κόμμα Ντ. Μπακογιάννη) και, τέλος, η ολοκληρωτική πολιτική και δημοσκοπική ανάκαμψη αποτελούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του θα εργαστούν νυχθημερόν στο επόμενο διάστημα.
Βεβαίως, από τη σκέψη του ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας δεν διαφεύγει ούτε για μια στιγμή το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να αναγκαστεί να προσφύγει υπό το βάρος των γενικότερων αρνητικών πολιτικών εξελίξεων, που οδηγούν σε συνεχείς κλυδωνισμούς την κυβέρνησή του, σε πρόωρες κάλπες το Νοέμβριο.
Ωστόσο αναγνωρίζει ότι εφόσον η κυβέρνηση ξεπεράσει τελικά «αναίμακτα» τους κάβους του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, ο κ. Παπανδρέου κερδίζει κάποιο λιγοστό έστω χρόνο να αναπνεύσει πολιτικά, γεγονός που απομακρύνει την πιθανότητα πρόωρων εθνικών εκλογών.
Οι προϋποθέσεις για τη μετωπική σύγκρουση
Ωστόσο, ο Αντ. Σαμαράς φιλοδοξεί ακριβώς να μην οδηγήσει την κυβέρνηση σε πολιτική ασφυξία, μη επιτρέποντας να αξιοποιήσει ούτε για ένα λεπτό τη σχετική ηρεμία που θα επιφέρει η ομαλή εξέλιξη των ψηφοφοριών για το Ασφαλιστικό στη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος.
Προϋπόθεση όμως γι’ αυτό, που επί της ουσίας σημαίνει πλέον μετωπική και σε όλα τα πεδία σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, είναι η ταχεία εμπέδωση πρώτα σε όλο το στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. και στη συνέχεια στην εκλογική βάση του κόμματος και τους απλούς πολίτες του εναλλακτικού δρόμου για την έξοδο από τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, τα στοιχεία του οποίου παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη στο Ζάππειο.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά επικρατεί ικανοποίηση για την απήχηση που βρήκε η παρουσίαση του εναλλακτικού δρόμου απέναντι στο μνημόνιο, αναγνωρίζουν όμως ότι μέχρι τώρα έχει γίνει η μισή δουλειά. Η άλλη μισή αφορά στη σκληρή προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την υιοθέτηση αυτής της πρότασης από ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας.
Έχοντας λοιπόν ως «σημαία» της πολιτικής στρατηγικής του τον «άλλο δρόμο» απέναντι στο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς και όλα τα κορυφαία στελέχη θα πραγματοποιήσουν περιοδείες σε όλη τη χώρα προκειμένου οι προτάσεις αυτές να παρουσιαστούν με εκλαϊκευμένο τρόπο και να γίνουν κτήμα των πολιτών.
Αυτές οι περιοδείες και οι εκδηλώσεις-συζητήσεις θα εξελιχθούν στο επόμενο τρίμηνο, με μια πολύ μικρή διακοπή στα μέσα Αυγούστου, καθώς ο κ. Σαμαράς επενδύει σε αυτές για την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά στο πολιτικό οπλοστάσιο με το οποίο θα βομβαρδίζει την κυβέρνηση στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής της που είναι η εφαρμογή του μνημονίου, ενώ θα τον διευκολύνει στη σφυρηλάτηση ενός εφ’ όλης της ύλης αντικυβερνητικού μετώπου, που θα συγκρούεται και με τις άλλες επιμέρους κυβερνητικές επιλογές στους θεσμούς, την Παιδεία, την Υγεία κ.α.
Η οργανωτική ανασυγκρότηση
Ο κ. Σαμαράς επενδύει τα μέγιστα στο ξεδίπλωμα αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς κρίνει ότι από την επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επανάκτηση μιας υγιούς και αξιόπιστης σχέσης επικοινωνίας με τις κοινωνικές δυνάμεις και ιδίως εκείνες που εγκατέλειψαν τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές, αλλά και η πορεία του εγχειρήματος της οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος.
Ήδη στο περιθώριο του συνεδρίου ο αρχηγός της Ν.Δ. ενημερώθηκε από τους προέδρους των ΝΟΔΕ για τα προβλήματα κάθε περιοχής. Επιπλέον, έχοντας περάσει τον σκόπελο του συνεδρίου μόνο με την απώλεια Κιλτίδη και κάποιων μεμονωμένων φανατικών υποστηρικτών της κυρίας Μπακογιάννη, θα επιδιώξει στο εξής να κλείσουν όλα τα κανάλια διαρροής ψηφοφόρων προς το ακόμη μη ιδρυθέν νέο κόμμα, αλλά και προς τον ΛΑΟΣ. Αυτό θα γίνει με την ολοκλήρωση καταρχήν της νέας πυραμίδας του κόμματος, καθώς σε διάφορα όργανα ή οργανώσεις διαπιστώνεται μια φθοροποιός λειτουργία «ντορικών θυλάκων» (συνδικαλιστές, Αυτοδιοίκηση κ.α.), όπου σύντομα θα εκκαθαριστεί πλήρως η κατάσταση.
Όλα τα παραπάνω θα έρθουν να συμβάλουν στην υλοποίηση της τέταρτης προτεραιότητας του κ. Σαμαρά, που είναι η κατά το δυνατόν ταχεία ανάκαμψη της Ν.Δ., που εκτός των πολιτικών της πρωτοβουλιών είναι αναγκαίο να εκφραστεί και δημοσκοπικά.
Για τον Αντ. Σαμαρά είναι λογικό η γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος να θίγει τον δικομματισμό και πρωτίστως τον σημερινό ασθενέστερο πόλο του που είναι η Ν.Δ., αλλά αυτό δεν δικαιολογεί σε καμιά περίπτωση τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Πιστεύει όμως ότι η μάχη της αξιοπιστίας των θέσεων που έχει ήδη εκφράσει για τον «άλλο δρόμο» είναι που θα κρίνει τον ρυθμό ανάκτησης των «γαλάζιων» δημοσκοπικών ποσοστών, που αποτελεί με τη σειρά της προϋπόθεση για μια επιτυχή παρουσία των Νεοδημοκρατών υποψηφίων στις κάλπες του Νοεμβρίου.
ΝΕΑ ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Άφησε ικανοποιημένες όλες τις «τάσεις»
Η συνολική κατανομή ρόλων για τα κορυφαία στελέχη που επέλεξε ο κ. Σαμαράς συγκροτώντας τη νέα ηγετική ομάδα της Ν.Δ. επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να δουλέψει σε κορυφαίο επίπεδο με τα κατά τεκμήριο πιο ικανά και καταξιωμένα στελέχη. Έτσι δόθηκε ζωτικός χώρος δραστηριοποίησης σε πρόσωπα όπως ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Στ. Δήμας, που ορίστηκαν ως αντιπρόεδροι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.
Επίσης, ο ορισμός Δήμα, η επιλογή του Α. Λυκουρέντζου για τη θέση του νέου γραμματέα αντί του καθαρόαιμου σαμαρικού -κατά πολλούς όμως φθαρμένου πολιτικά- Κ. Μαρκόπουλου, αλλά και η πριμοδότηση του πρώην ντορικού Ν. Δένδια στην εκλογή των μελών της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας δείχνουν την πρόθεση διακυβέρνησης της Ν.Δ. με ένα πιο ανοικτό πνεύμα από τον κ. Σαμαρά, με σημαντική παράμετρο τη σταθερή σχέση με τον στενό καραμανλικό πυρήνα.
Το παζλ της νέας ηγετικής ομάδας συμπληρώνουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Τασούλας, ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Μ. Δασκαλάκης, που θεωρούνται πετυχημένοι στα πόστα τους, αλλά και ο Π. Παναγιωτόπουλος. Για τον τελευταίο ακούγεται σενάριο μετακίνησής του σε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τοποθέτηση ως εκπροσώπου Τύπου του γνωστού δημοσιογράφου Γ. Χαρβαλιά. Επίσης, εκκρεμεί το θέμα των θέσεων των δύο άλλων κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, πλην Μαρκόπουλου, με την παραμονή των Μ. Κεφαλογιάννη και Κ. Τζαβάρα να βρίσκεται ακριβώς στο μεταίχμιο.
Όσον αφορά στα άλλα κορυφαία στελέχη, ο κ. Σαμαράς θα αξιοποιήσει οπωσδήποτε σε διακριτές θέσεις τους Ευ. Μεϊμαράκη -μάλλον θα του προτείνει τη θέση του προέδρου στο ίδρυμα «Κωνσταντίνος Καραμανλής»-, Άρ. Σπηλιωτόπουλο και Ευρ. Στυλιανίδη, ενώ αναζητείται ρόλος για τον απελθόντα γραμματέα Λ. Ζαγορίτη.
Επίσης, δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο χρόνος πραγματοποίησης αλλαγών στους τομεάρχες, όπως και στους γραμματείς των τομέων της Ρηγίλλης. Ο «Καλλικράτης» και η πιθανή μετακίνηση κάποιων στελεχών στην Αυτοδιοίκηση (π.χ. Κ. Γκιουλέκας ή και Γ. Μανώλης) αποτελούν ένα λόγο καθυστέρησης, ωστόσο ο κ. Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις επίσπευσης των αλλαγών ακόμα και για τις επόμενες ημέρες.
Αυτές θα είναι ευρύτατες. Στους τομεάρχες μόνο οι Χρ. Ζώης, Χρ. Σταϊκούρας, Ελ. Βόζεμπεργκ και Μ. Σαλμάς έχουν εξασφαλίσει σίγουρη παραμονή στις σημερινές θέσεις τους, όπως και οι Μ. Χαρακόπουλος, Β. Μιχαλολιάκος, Μ. Αγγελάκας και Κ. Παπακώστα στη Ρηγίλλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου