Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Αυστηρό μήνυμα από Κομισιόν


«Ή πουλάτε το 40% της ΔΕΗ ή δεν παίρνετε την τρίτη δόση» (Από την εφημερίδα Η ΧΩΡΑ)

Στο κομμάτι της ενέργειας και των κοιτασμάτων γενικότερα στη χώρα μας φαίνεται ότι θέλει να έχει ξεχωριστό ρόλο η Κομισιόν από το ΔΝΤ. Οι προθέσεις μάλιστα της Κομισιόν έγιναν γνωστές την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση των επαφών, που είχαν για περίπου τρεις ημέρες στη Αθήνα οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά τους ελέγχους διαμήνυσαν, χωρίς περιστροφές και με απόλυτη σαφήνεια, πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πουλήσει ένα μεγάλο μέρος λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, διαφορετικά η Ε.Ε. θα μπλοκάρει την τρίτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας.
Η πίεση μάλιστα που ασκήθηκε από την Ε.Ε. προς τα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας αποτυπώνεται και μέσα από δημοσιεύματα, που ήθελαν την Κομισιόν να επιχειρεί θέσει ισχύος, όχι μόνο απέναντι στην τρόικα, αλλά και το Μνημόνιο. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Ε.Ε – όπως αναφέρουν, τουλάχιστον, δημοσιεύματα – στις αιτιάσεις των στελεχών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ότι στις υποχρεώσεις του ενεργειακού σκέλους του Μνημονίου δεν υπάρχει δέσμευση για πώληση μονάδων της ΔΕΗ: «τα Μνημόνια αλλάζουν και εμπλουτίζονται, άλλωστε τον πρώτο λόγο έχει ο δανειστής, που ενδιαφέρεται να ανακάμψει η οικονομία, ώστε να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε», ανέφερε εκπρόσωπος της Ε.Ε. Υπενθύμισαν μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν έχει εδώ και πολύ καιρό συμμορφωθεί με τις κατά καιρούς επιστολές της Κομισιόν, όπως εκείνη του 2008 της τότε Επιτρόπου Ανταγωνισμού Νέλι Κρόες, που μιλούσε για την ανάγκη να εκχωρήσει σε ιδιώτες νέα κοιτάσματα λιγνίτη (όπως σε Δράμα και Ελασσόνα) για να κάνουν μονάδες, και να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τη ΔΕΗ.

«Πουλήστε το 40%»

«Πουλήστε μεγάλο μέρος των λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, είναι η μόνη αποτελεσματική λύση για να ανοίξει η αγορά, όλα τα υπόλοιπα είναι τσιρότα, έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες, χωρίς επιτυχία», φέρεται να είπαν στα στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. θέτοντας έτσι νέα δεδομένα στους ρόλους της τρόικας, αλλά και στον ενεργειακό χάρτη της χώρα μας.
Εκείνο μάλιστα που έκαναν σαφές, ήταν πως η απαίτησή τους για πώληση μονάδων, συνδέεται ευθέως με την εκταμίευση της τρίτης δόσης βοήθειας της χώρας μας από την τρόικα, αντιπροσωπεία της οποίας καταφτάνει σήμερα στην Αθήνα.
Αναφέρθηκε μάλιστα πως η μόνη αποτελεσματική λύση για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού είναι η πώληση ενός μεγάλους μέρους λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων («είναι δικό σας θέμα ποιες θα επιλέξετε να πουλήσετε», συμπλήρωσαν).
Ενδεικτικά, ανέφεραν ότι «θα μπορούσατε να πουλήσετε το 40% των λιγνιτικών μονάδων και το 40% των υδροηλεκτρικών της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού».
Αυτό σημαίνει 2.000 MW από τα 5.000 MW λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ και 1.200 MW από τα 3.000 MW υδροηλεκτρικής.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου