- Το ασφαλιστικό και η απόλυση των συμβασιούχων γονατίζει το δημόσιο
- Εκτοξεύεται ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων
- Τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία
- Χιλιάδες αιτήσεις γονιών απορρίπτονται στους βρεφονηπιακούς
Συμπτώματα διάλυσης παρουσιάζει ο κρατικός μηχανισμός με την εφαρμογή του Μνημονίου. Οι απολύσεις των συμβασιούχων που “έβγαζαν” μεγάλο τμήμα της δουλειάς, οι περικοπές μισθών και κοινωνικών δαπανών και η μεγάλη ανατροπή του ασφαλιστικού έχει σα συνέπεια να “γονατίσει” το κράτος και να εξυπηρετείται ακόμη λιγότερο ο ταλαίπωρος πολίτης.Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται μιλώντας στην Ελευθεροτυπία ότι “το δημόσιο έχει καθίσει”, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλο στοίχημα την εφαρμογή του Καλλικράτη, με τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση να κινδυνεύει να μην έχει υπαλλήλους να την εφαρμόσουν.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, ένας στους τρεις διευθυντές στα υπουργεία έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης. Συγκεκριμένα στο υπουργείο Εργασίας, οι 5 από τους 15 διευθυντές βγαίνουν στη σύνταξη στο τέλος του χρόνου. Στο υπουργείο Οικονομικών τα χαρτιά τους έχουν κάνει άλλοι 8, έξι στο υπουργείο Εσωτερικών και άλλοι τόσο στο Μεταφορών.
Ανάλογο το τοπίο και με τους προϊσταμένους. Όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν να φύγουν. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί στο ταμείο του Δημοσίου μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι σχεδόν 20.000, περύσι είχαν υποβληθεί 18.000 μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε υπηρεσίες εντελώς απαραίτητες για τον πολίτη όπως εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και εκπαίδευση.
Στις εφορίες υπήρξε εκρεμμότητα στο διορισμό νέων διευθυντών. Οι τοποθετήσεις ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, αλλά μέχρι να λειτουργήσει το σύστημα θα πάρει ως τρεις μήνες.
Στους δήμους, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αδυνατούν να λειτουργήσουν. Ενώ οι αίτήσεις των γονιών είναι αυξημένες κατά 30%, έχουν ήδη απορριφθεί χιλιάδες λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων.
Στα ταμεία έχει ήδη αυξηθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων. Στο ΙΚΑ από τους έξι έχει πάει στους οκτώ, στον ΟΑΕΕ τείνει να φτάσει στους 12 και στους μικρότερους φορείς η εξέταση των αιτήσεων που υποβλήθηκαν φέτος ακόμη δεν έχουν εξεταστεί καν.
Τεράστια προβλήματα και στο χώρο της Υγείας. Στο ΕΣΥ η έλλειψη προσωπικού φέρνει απόγνωση ενώ τα προβλήματα θα επιδεινωθούν το φθινόπωρο. Τουλάχιστον 2.000 νοσηλευτές βγαίνουν σε σύνταξη και άλλοι τόσοι διοικητικοί υπάλληλοι με τραγικές συνέπειες για τη λειτουργία της Υγείας.
Προβλήματα και στα σχολεία, όπου μέχρι τώρα έχουν υποβάλλει αιτήσεις για σύνταξη περίπου 1.000 καθηγητές και άλλοι τόσοι δάσκαλοι. Εκτιμάται ότι με τη νέα σχολική χρονιά οι αποχωρήσεις θα είναι ακόμη περισσότερες ενδεχομένως και διπλάσιες από πέρυσι.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου