«Φύλλο πορείας» προς τις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου ήδη παρατηρούνται τεράστια κενά σε ανθρώπινο δυναμικό λόγω μαζικών απολύσεων των συμβασιούχων, τα οποία δεν μπορούν να αναπληρωθούν λόγω του «παγώματος» των προσλήψεων, αναμένεται να λάβουν μέσα στην προσεχή διετία περισσότεροι από 180.000 δημόσιοι υπάλληλοι.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακατανομή προσωπικού
Παράλληλα με το «ανακάτεμα» της τράπουλας η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα σπάσει το μέτωπο της λευκής απεργίας των υπηρετούντων στο Δημόσιο, το οποίο έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και απειλεί την πορεία των εσόδων του κράτους.
Από την πλευρά τους οι υπάλληλοι δείχνουν απρόθυμοι να συναινέσουν στη μετακίνησή τους προβάλλοντας διάφορους λόγους όπως η οικογενειακή κατάστασή τους (π.χ. οι σπουδές των παιδιών αδυναμία συντήρησης δύο σπιτιών ταυτοχρόνως, άρρωστοι συγγενείς κ.λπ.).
Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία τους που απασχολείται στην ίδια θέση κατά μέσον όρο πάνω από μία επταετία δεν θέλει να «ξεβολευφτεί» και να μετρήσει τις ράχες και τις βουνοκορφές των καλλικράτειων δήμων ή των παραμεθόριων και ορεινών νομών. Γι’ αυτό και προσπαθούν να αποτρέψουν με κάθε μέσο τη μετάταξή τους καταφεύγοντας ακόμη και σε «ημέτερους» που διαθέτουν πρόσβαση στο μηχανισμό εξουσίας. Κι εδώ ακριβώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαρακτηρισθούν «πολιτικοί αντίπαλοι» του κυβερνώντος κόμματος υπάλληλοι και να πάρουν την άγουσα για την επαρχία, προκειμένου να διασωθούν κάποιοι που εκ των υστέρων θα βαπτισθούν «πράσινα παιδιά»…
Πρόκειται για μια τακτική που εφαρμόσθηκε στο παρελθόν από τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, με τις διαβόητες, κομματικές λίστες και είχε ως αποτέλεσμα να «αποξηλωθούν» οι δημόσιες υπηρεσίες αιχμής από άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει εκφράσει ποτέ το πιστεύω του για κάποιο πολιτικό φορέα.
Εκείνοι που θα πληρώσουν, μετά βεβαιότητας το «μάρμαρο» της υποχρεωτικής μετάταξής τους σε πόστα που δεν το επιθυμούν είναι οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς που καταργούνται ή στις Υπηρεσίες που συγχωνεύονται. Γι’ αυτούς είναι μονόδρομος η μεταφορά της οργανικής τους θέσης σε άλλη υπηρεσία του δήμου σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου τομέα, γιατί διαφορετικά θα απολυθούν ιδίως αν έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που δεν καλύπτεται από την ομπρέλα της μονιμότητας.
Εντύπωση προκάλεσε πάντως σε κυβερνητικούς κύκλους, ο σχετικά μικρός αριθμός των αιτήσεων για εθελοντική μετάταξη των περίπου 17.500 υπαλλήλων των νομαρχιών και των 10.000 των περιφερειών, που συνολικά υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασαν τις 3.500. Ετσι από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία των υποχρεωτικών μετατάξεων για τους παραπάνω εργαζόμενους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να τοποθετηθούν σε οργανικές θέσεις είναι η έκδοση των προβλεπόμενων Προεδρικών Διαταγμάτων για τους Οργανισμούς των υπό σύσταση νέων περιφερειών και δήμων.
Οι περίπου 40.000 υπάλληλοι των 323 νέων ΟΤΑ που θα μετακινηθούν παρά τη θέλησή τους στο πλαίσιο της επάνδρωσης των αυτοδιοικητικών σχημάτων που θα προκύψουν από 1-1-2011 θα τοποθετηθούν αρχικά σε προσωποπαγείς θέσεις. Στη συνέχεια και μέχρι τον Ιούνιο του ιδίου έτους, θα έχουν ολοκληρώσει τη μετάταξή τους, αφού μέχρι τότε θα έχουν ψηφίσει από τα νέα Δημοτικά Συμβούλια τα νέα οργανογράμματα των δήμων.
Για τη μετάταξη υπαλλήλων περιφερειών στο στενό δημόσιο τομέα, σε δήμους ή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιακών συμβουλίων ή των συλλογικών οργάνων του φορέα που υπηρετεί σήμερα ο υπάλληλος αλλά κι αυτού που θα μετακινηθεί.
Ο τελευταίος εκτός των άλλων συνεκτιμά και την καταλληλότητα του υποψηφίου για την άσκηση των καθηκόντων της θέσης την οποία ζητά να καταλάβει, δηλαδή σε απλά ελληνικά, αν διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντά του. Ιδιαίτερη αγωνία για το εργασιακό μέλλον τους έχουν οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις που ξεπερνούν τους 35.000. Απ’ αυτούς οι περισσότεροι είναι αορίστου χρόνου κι αν δεν απορροφηθούν από τους φορείς που θα διαδεχθούν τον σημερινό εργοδότη τους ή τον οικείο δήμο ή άλλο παρεμφερές νομικό πρόσωπο, θα πάρουν το δρόμο προς το ταμείο ανεργίας. Στη σχετική διάταξη επισημαίνεται ότι ο χρόνος υπηρεσίας του θα μετρήσει για τις μισθολογικές του απολαβές.
Αν ο διάδοχος φορέας, αδυνατεί να απασχολεί όλους τους εργαζομένους της προγενέστερης εταιρείας, τότε οι πλεονάζοντες μπορούν με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες του ίδιου δήμου, με την ίδια σχέση εργασίας.
Ανάλογες ρυθμίσεις θα ισχύουν και για το προσωπικό που υπηρετεί σε διαδημοτικούς συνδέσμους, οι οποίοι θα καταργηθούν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχέδιο για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα μεταφερθούν αυτοδικαίως στους νέους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα δημιουργηθούν και θα καταλάβουν είτε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις είτε προσωποπαγείς σε δήμους της περιοχής τους. Το βέβαιο είναι ότι από το φθινόπωρο και μέχρι το τέλος του 2012 οπότε θα «ξεπαγώσουν» μερικώς οι προσλήψεις θα υπάρξει η μεγαλύτερη κινητικότητα έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί στο Δημόσιο, καθώς οι ελλείψεις κυρίως στις περιφερειακές υπηρεσίες είναι τρομακτικές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και η κρατική μηχανή να κινείται σε ρυθμούς ρελαντί!
Από την άλλη υπάρχει πάντα ο φόβος μήπως η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει τις μετατάξεις, προκειμένου να «εξορίσει» τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν πρόσκεινται πολιτικά σ’ αυτήν!
Κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη...
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου