Τα πράγματα στη θέση τους επιχειρεί να βάλει η Κομισιόν όσον αφορά το περιεχόμενο της επιστολής της τρόικας, προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας για το ασφαλιστικό. "Όσα αναφέρονται στην επιστολή για το ασφαλιστικό είναι κατά βάση όσα έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η Ελλάδα
με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δεν περιέχουν κανένα νέο στοιχείο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα, ο Υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, η τρόικα ζητά μεταξύ άλλων, να παρέχεται πλήρης σύνταξη, μετά από 40 χρόνια εργασιακού βίου, την επιβολή ποινής 6% ετησίως για τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται πριν τα 65, εφαρμογή των αλλαγών στο ασφαλιστικό από το 2015, και μείωση των ταμείων σε τρία, χωρίς εξαιρέσεις για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους και εργαζόμενους στον Τύπο.
Ωστόσο, τα Συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ότι τα μέτρα που παρουσιάζει ο Υπουργός Εργασίας, ως νέα απαίτηση των διεθνών οικονομικών οργανισμών, περιλαμβάνονται ήδη είτε στο μνημόνιο που έχει κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, είτε στο νόμο για το ασφαλιστικό που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.
"Η επιστολή της τρόικας εισάγει ζητήματα που δεν έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο που έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών", τόνισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν κάνει μυστικές συμφωνίες και θα αντιτάξει επιχειρήματα με την αναλογιστική μελέτη που παραπέμπει σε αριθμούς. Ο κύριος Πεταλωτής ζήτησε συναίνεση και υπευθυνότητα από όλους, για το ασφαλιστικό, ενώ παράλληλα απέκλεισε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, διατυπώνοντας το ερώτημα " πως εκφράζουν τέτοιες σκέψεις ορισμένοι από τον προοδευτικό χώρο".
Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Λοβέρδος απέστειλε πρόσκληση στους κοινωνικούς εταίρους για συνάντηση στις 31 Μαΐου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για θέματα της αγοράς εργασίας. Τα συνδικάτα αντιδρούν στις προωθούμενες αλλαγές όπως η αύξηση ομαδικών απολύσεων, η μείωση κατώτατου ημερομισθίου και αποζημιώσεων απόλυσης.
Όχι στο διάλογο για το ασφαλιστικό σε διμερές επίπεδο, λέει η ΓΣΕΕ καθώς, όπως υποστήριξε στον ΑΘΗΝΑ 9,84 ο πρόεδρός της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, με τη δημοσιοποίηση του διαλόγου της "τρόικας" με τον υπουργό εργασίας, απαξιώνεται ο διάλογος. "Αν η κυβέρνηση έχει σκοπό να νομοθετήσει ό,τι της ζητά ο ΣΕΒ, δεν έχει λόγο να συζητά μαζί μας", δηλώνει ο κ. Παναγόπουλος.
Τα συνδικάτα ζητούν να υπογραφεί άμεσα νέα συλλογική σύμβαση εργασίας καθώς η τρέχουσα εκπνέει στο τέλος του μήνα και όπως λένε θα ανοίξει την πόρτα για κατάργηση κατακτήσεων.
Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν τα Συνδικάτα, με φόντο το ασφαλιστικό. Η ΓΣΕΕ σχεδιάζει νέο συλλαλητήριο για τις 29 του μηνός, μεθαύριο συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της Συνδικαλιστικής Οργάνωσης, ενώ το νέο κοινό συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προγραμματίζεται για τις 5 Ιουνίου.
"Πρόκειται περί απάτης, προβλέπονται όλα στο μνημόνιο", ήταν το σχόλιο του επιστημονικού συνεργάτη των ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ Γιώργου Ρωμανιά.
"Όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται περί πιέσεων, αποτελούν προσχήματα που μόνο οργή προκαλούν. Η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν συναποφασίσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις", τονίζει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Έν τω μεταξύ, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις προτάσεις της τρόικας, μιας και συνδιαμορφώνει μαζί της την πολιτική και ρωτά τον πρωθυπουργό αν προτίθεται να κάνει δεκτές τις προτάσεις του υποτιθέμενου μηχανισμού στήριξης και γιατί συζητά με την τρόικα θέματα που δεν είναι αρμοδιότητα κανενός άλλου πλην της ελληνικής κυβέρνησης.
"Η Τρόικα έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας επί του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε με την κυβέρνηση και στο οποίο αναφέρονται ότι κανείς και καμιά δεν θα φεύγουν με σύνταξη πριν την ηλικία των 60 ετών και χωρίς να έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας", τόνισε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας ότι πιέζεται για να νομοθετήσει ακόμα πιο σκληρές αντιασφαλιστικές διατάξεις.
Σε άμεση κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες γενικότερες διατάξεις σχετικές με το ασφαλιστικό.
πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου