Σε ιστορικό υψηλό έφτασε ο δείκτης (iTraxxSovX) ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοστασίου στην Ευρώπη, που αποτυπώνει την πορεία των περιβόητων Credit Default Swaps (CDS).
Ο δείκτης στέλνει μηνύματα ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα επεκτείνεται και στο κόστος δανεισμού κι άλλων χωρών της ευρωζώνης, με αιχμή το Νότο και συγκεκριμένα την Πορτογαλία που φαίνεται να είναι ο επόμενος στόχος των κρδοσκόπων.....
Η επιμονή της Γερμανίας να απαιτήσει την εφαρμογή νέων σκληρών μέτρων σε ορίζοντα ετών προκειμένου να δώσει "πράσινο φως" για το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, ενισχύει τις ανησυχίες στις αγορές για την πορεία της κρίσης συνολικά της ζώνης του ευρώ.
Τα CDS στην Πορτογαλία χτύπησαν νέο ιστορικό ρεκόρ στις 350 μονάδες (718 στην Ελλάδα) ακολουθώντας το ρεκόρ των spread στις 255 μονάδες βάσης (666 στην Ελλάδα). Επίσης αυξήθηκε το κόστος ασφάλισης των ομολόγων σε Ιρλανδία και Ισπανία, ενώ όλοι φοβούνται την εξάπλωση του "ιου" προς την Ιταλία (που είναι μέλος του G7).
Την ίδια ώρα Πορτογαλία και Ισπανία βρίσκονται σε απεργιακό κλοιό απέναντι στα σκληρά μέτρα λιτότητας των Σοσιαλιστικών κυβερνήσεων Σόκρατες και Θαπατέρο.
Η ΕΚΤ έχει δώσει "φιλί ζωής" στις ελληνικές τράπεζες αποδεχόμενη τα κρατικά ομόλογα, ώστε να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, κάνοντας πίσω στις προηγούμενες εκτιμήσεις για "στρατηγική εξόδου".
Η ουσιαστικότερη αιτία για την "ένθερμη υποστήριξη" της Ελλάδος και των συνεχών παρεμβάσεων της ΕΚΤ είναι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν 150 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκια τους τα έχουν χρησιμοποιήσει σχεδόν εξολοκλήρου σε εγγυήσεις στην ΕΚΤ ώστε να λάβουν ρευστότητα.
730 δισ. δολ. τα δάνεια γερμανικών τραπεζών στον ευρω-Νότο
Τα 730 δισ. δολ. φτάνει το "άνοιγμα" των γερμανικών τραπεζών σε χρεόγραφα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής εποπτικής αρχής για τον τραπεζικό κλάδο, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires.
"Η αθέτηση των ελληνικών δεσμεύσεων και οι γενικότερες επιπτώσεις σε άλλες χώρες που γνωρίζουν δυσκολίες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία, θα αποτελούσαν ανυπολόγιστο κίνδυνο για τον γερμανικό τραπεζικό τομέα και σε αυτό το πλαίσιο για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου της ζώνης του ευρώ", προειδοποιεί η Commerzbank.
H στάση της γερμανικής κυβέρνησης καταδεικνύει το φόβο της εξάπλωσης των πακέτων σωτηρίας και σε άλλες χώρες του ευρώ, μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Bάσει στοιχείων που παραθέτει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, οι γερμανικές τράπεζες έχουν δανείσει στο ελληνικό κράτος και σε Eλληνες ιδιώτες 43 δισ. δολάρια.
Πολύ λιγότερα δηλαδή από ότι στην Iρλανδία, στην οποία έχουν δανείσει 193 δισ. ή στην Iσπανία, στην οποία οι Γερμανοί έχουν δανείσει 240 δισ. Περίπου 250 δισ. έχουν δανείσει στην Iταλία.
Aκόμη και στην Πορτογαλία έχουν δανείσει οι γερμανικές τράπεζες περισσότερα από όσα στην Eλλάδα -πάνω από 47 δισ.
Oύτε καν το 2% των δανείων που έχουν χορηγήσει οι γερμανικές τράπεζες στην Eυρώπη δεν εκπροσωπούν τα δάνειά τους προς την Eλλάδα. Αυτό σημαίνει 40 δισ. έναντι 730 στον ευρω-Νότο !
Εάν οι γερμανικές τράπεζες έχαναν όλα τα χρήματα που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, δεν θα πάθαιναν τίποτα. Aπώλεια του 2% των δανείων ίσον μηδέν πρόβλημα, θεωρητικά. Aντιθέτως, οποιαδήποτε πρόβλημα σε Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, ακόμα και στην μικρότερη Πορτογαλία θα είχε δραματικές επιπτώσεις για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα.
Αυτό τρέμει η Γερμανία, αλλά δεν μπορεί να αφήσει να δει τι θα σημάνει μια χρεοκοπία της Ελλάδας σε στυλ Lehman, όταν κατέρρεε το "ντόμινο" των subprime βυθίζοντας σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Το ρίσκο είναι διπλό, όπως και το αδιέξοδο.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου