Στο σφυρί 700 ξενοδοχεία
Η τουριστική κρίση, οι πιέσεις για μειώσεις τιμών, οι φόβοι ότι το επόμενο διάστημα θα σκάσουν «κανόνια» στην τουριστική αγορά αφήνοντας μεγάλα χρέη στους ξενοδόχους αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να βγάλουν στο «σφυρί» πάνω από 700 πολυτελείς μεγάλες και μικρές ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας.
Το ένα μετά το άλλο δεκάδες ξενοδοχεία της χώρας έχουν πάρει τον δρόμο για τις σελίδες των «ευκαιριών» στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Το συνολικό τίμημα που ζητούν για τα ξενοδοχεία που έχουν βγάλει προς πώληση οι μεσίτες οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στο διαδίκτυο, αλλά και θυγατρικές τραπεζών (real estate) που έχουν αναλάβει μέρος των υποχρεώσεων, υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.....
Την ίδια στιγμή δύσκολα μπορεί να εκτιμηθεί το συνολικό τίμημα που ζητείται για τα περίπου 2.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς η αξία τους διαφοροποιείται πολύ από περιοχή σε περιοχή. Οι τιμές ξεκινούν από τις 700.000 ευρώ για τα studio και επιπλωμένα διαμερίσματα και φτάνουν τα 55 εκατ. ευρώ για τα ξενοδοχεία.
Τις πωλήσεις μονάδων τους διαπραγματεύονται ηχηρά ονόματα του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου. Συζητήσεις γίνονται για την πώληση και πολυτελών ξενοδοχείων, ενώ τα παζάρια από τις ενδιαφερόμενες πλευρές είναι σκληρά και διαρκούν μήνες. Ωστόσο οι πράξεις που γίνονται είναι ελάχιστες, καθώς οι επενδυτές διστάζουν να αγοράσουν τουριστικά ακίνητα πριν ξεκαθαρίσει οριστικά το οικονομικό και επενδυτικό τοπίο.
Τα συσσωρευμένα χρέη, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, έφτασαν πέρυσι τα 7,5 δισ. Μέχρι και το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχουμε ακόμη μεγαλύτερο μπαράζ πωλήσεων σε τουριστικά καταλύματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς δεκάδες είναι οι επαγγελματίες του κλάδου που προσπαθούν με τον τρόπο αυτόν να γλιτώσουν μια πιθανή κατάσχεση, όταν βαθύνει ακόμη περισσότερο η οικονομική κρίση, στην οποία έχουν μπει από πέρυσι.
Ήδη η τουριστική φτώχεια χτύπησε ακόμα και κοσμοπολίτικα νησιά, όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος και η Μύκονος και τα νησιά του Ιονίου. Πωλητήρια ακόμη και στο Ίντερνετ υπάρχουν για ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, της Άνδρου, της Σάμου, της Αμοργού, της Πάτμου, της Σκιάθου, της Σύρου, του Αγρινίου, της Κέρκυρας, των Ιωαννίνων, της Καρδίτσας, της Καρπάθου, της Λέσβου, της Πάτμου, της Μήλου, της Αργολίδας, της Βυτίνας, της Κορίνθου κ.ά.
Άδεια δωμάτια
Τα μέτρα λιτότητας που πρόσφατα ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, η αύξηση του ΦΠΑ και των καυσίμων, καθώς και η χρονική στιγμή που έπεσε φέτος το Πάσχα δεν φαίνεται να ευνοούν τον τουρισμό, ακόμη και στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Πολλές είναι φέτος οι ξενοδοχειακές μονάδες που δεν έχουν ακόμη ανοίξει, ενώ κι εκείνες που λειτουργούν κανονικά μετρούν ήδη πολλά άδεια δωμάτια.
Ύστερα από μία ακόμη χρονιά με τον τζίρο να κάνει «βουτιές», οι προκρατήσεις κυμαίνονται στο 60%-65%, όταν πέρυσι άγγιζαν έως και το 80%, ενώ η συνολική εικόνα για το 2010 είναι ότι θα πρόκειται για μια χρονιά στα επίπεδα του 2009, με μια μικρή αύξηση στις αφίξεις και μια μικρή πτώση στα έσοδα.
Θυμίσουμε ότι το 2009 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 10%, στα 10,4 δισ. ευρώ, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, της ενίσχυσης του ευρώ, του ανταγωνισμού από φθηνότερους γειτονικούς προορισμούς.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κατά την περσινή – «κακή» ομολογουμένως – τουριστική χρονιά ο τζίρος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων «βούτηξε» κατά 16%. Όπως υποστηρίζουν εμπλεκόμενοι στον τουρισμό, με την αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς θα δημιουργηθούν μεγάλοι κραδασμοί στον κλάδο, καθώς άλλες μονάδες θα υπολειτουργήσουν και άλλες θα «παραδώσουν τα κλειδιά».
Την ίδια ώρα η Ελλάδα βρίσκεται να διαθέτει πάνω από 9.500 ξενοδοχεία δυναμικότητας 725.000 κλινών – εκ των οποίων οι 70.000 κλίνες ανήκουν σε 200 ξενοδοχεία 5 αστέρων –, που μπορούν να εξυπηρετήσουν 182 εκατ. διανυκτερεύσεις!
Άγνωστη πάντως παραμένει η στρατηγική με την οποία η κυβέρνηση σκέπτεται να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές για τη χώρα μας φαινόμενο του μεγάλου αριθμού των τουριστικών μονάδων που κατέρρευσαν λόγω και της οικονομικής κρίσης και της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών, που ποτέ δεν στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων μιας δύσκολης εποχής.
Ίσως είναι καιρός το υπουργείο Τουρισμού να περιορίσει τις άδειες λειτουργίας δίνοντάς τις σε μονάδες που όχι μόνον πληρούν τις απαραίτητες υποδομές, αλλά και διαθέτουν το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, όπως συμβαίνει σε άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπως η Ισπανία, η Κύπρος, ακόμη και η Τουρκία, η οποία μόνον από την Ελλάδα δέχθηκε το 2008 περισσότερους από 572.212 τουρίστες.
Απρόβλεπτη και δύσκολη χαρακτηρίζεται η φετινή τουριστική σεζόν, ενώ οι προβλέψεις για το τι θα συμβεί είναι παρακινδυνευμένες. Ήδη πάντως φέτος πολλές τουριστικές επιχειρήσεις μεταθέτουν την έναρξή τους στις αρχές Μαΐου ή ακόμα και για μετά τις 15 Ιουνίου, προκειμένου να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα
ΠΟΝΤΙΚΙ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου