Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχεται ο σκληρότερος χειμώνας της σύγχρονης Ελλάδας

psomi
ΣΕ ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΥΣ ΠΑΝΤΑ «ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ» ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΙΑ

Η ζωή όλων σχεδόν των Ελλήνων άλλαξε δραματικά τους προηγούμενους μήνες, αλλά, όπως φαίνεται, τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα. Νέα μέτρα που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που ήδη εφαρμόζονται και οι συνέπειές τους σταδιακά αρχίζουν να φαίνονται, εξαφανίζοντας εκατοντάδες ευρώ από το εισόδημα
όλων των εργαζομένων στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα και ισοπεδώνοντας ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών, οδηγώντας σε έναν αντίστοιχο «μεσαίωνα».
Νέοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι έρχονται να προστεθούν στο επιβαρυμένο φορολογικό τοπίο, για να συγκεντρωθούν άλλα 5 δισ. ευρώ προβλέπονται για το 2011. Παράλληλα, η ακρίβεια θεριεύει, η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια, ειδικά στα καύσιμα το ίδιο, ο πληθωρισμός άγγιξε νούμερα που είχαμε να δούμε από τη δεκαετία του ΄90 και η κυβέρνηση… παρακολουθεί το φαινόμενο, αδύναμη να αντιδράσει, ικανή όμως να χρηματοδοτήσει με άλλα πρόσθετα 25 δισ. ευρώ τις τράπεζες, που εξακολουθούν να… ζητιανεύουν την κρατική αρωγή προκειμένου να ανοίξουν όποτε και αν- την στρόφιγγα των δανείων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.        

Οι εργαζόμενοι
Για τους δημόσιους υπαλλήλους και αυτούς των ΔΕΚΟ, ήδη ο 13ος και ο 14ος μισθός πέρασαν στην ιστορία και δεν πρόκειται να επανέλθουν. Όμως το κακό δεν σταματάει εδώ. Στο 25% της απώλειας τους εισοδήματός τους που βιώνουν τώρα στο πετσί τους, έρχεται η εφαρμογή του νέου μισθολογίου, το οποί θα σημάνει κατάργηση και συρρίκνωση επιδομάτων προς τα κάτω. Κάτι θα διασώσουν την προσεχή τριετία μόνο όσοι συμπληρώνουν κλιμάκιο. Από εκεί και πέρα, όσοι θα οδεύουν στη σύνταξη, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα περιμένουν τουλάχιστον μια τετραετία για το εφάπαξ τους.    
Αλλά και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, με τις μηδενικές αυξήσεις, θα δουν στους επόμενους μήνες να ανατρέπονται εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο, τους παραδίδει βορά –στην κυριολεξία- στις ορέξεις των εργοδοτών. Ελαστικοποίηση του ωραρίου, ευνόηση της μερικής απασχόλησης και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και επικράτηση των ατομικών έναντι των κλαδικών, αλλαγές στη διαιτησία, μείωση των υπερωριακών αποδοχών συνιστούν ένα εφιαλτικό σκηνικό. Οι νέοι θα μπαίνουν στην αγορά εργασίας χωρίς δικαιώματα. Με μισθούς και μεροκάματα μικρότερους από τα κατώτατα προβλεπόμενα όρια, δοκιμαστικές περιόδους, μηδενική ασφαλιστική κάλυψη από τους εργοδότες τα δυο πρώτα χρόνια και μικρότερη του κανονικού από τα δυο ως τα πέντε χρόνια.  

Οι μικρομεσαίοι
Ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι που ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και παρά τα νέα 25 δισ. που θα δοθούν στις τράπεζες, «φως δεν βλέπουν». Η εικόνα στου κεντρικούς και περιφερειακούς δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της περιφέρειας μιλάει από μόνη της. Εκατοντάδες κλειστά μαγαζιά, που πιστοποιούν τη «μαύρη εικόνα» στην αγορά.
Η τελευταία έρευνα – έκθεση της ΕΣΕΕ, με την πρόβλεψη των 175.000 λουκέτων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και 300.000 ανέργων εργοδοτών και εργαζομένων μέχρι και το τέλος του 2011 αποκάλυψε το εύρος της καταστροφής του κορμού της ελληνικής οικονομίας. Το τοπίο για αυτές είναι ήδη «κατάμαυρο», αλλά και το απόλυτο χάος είναι μπροστά.

Διαρθρωτικές αλλαγές
Έτσι βαφτίζονται οι δραματικές αλλαγές που προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμα, οδηγούν σε ραγδαίες κοινωνικές ανακατατάξεις, με τους φτωχότερους πάντα «να πληρώνουν το μάρμαρο». Η κυβέρνηση χρειάζεται ένα δισ. ευρώ το χρόνο μέχρι και το 2103, από την πώληση των «ασημικών» του κράτους. Αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση μιας σειράς οργανισμών, που θα συνοδευτεί με μειώσεις αποδοχών μέχρι και 20%, αλλά ενδεχομένως και από απολύσεις.  
Τα κλειστά επαγγέλματα απελευθερώνονται. Ήδη ξεκίνησε η υπόθεση με τους ιδιοκτήτες φορτηγών δημόσιας χρήσης και έπονται συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, φαρμακοποιοί, μηχανικοί και ταξιτζήδες.
Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώνεται. Η τρόικα πιέζει ώστε να πουληθεί το 40% της ΔΕΗ. Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι αναπόφευκτες.  
Για τη μείωση των ελλειμμάτων των δημόσιων νοσοκομείων θα συμβάλουν και οι πάσης φύσεως ασθενείς επισκέπτες τους καταβάλλοντας στο εξής εισιτήριο. Και για τη μείωση των ελλειμμάτων των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ, που υποτίθεται πως σε όλη την Ευρώπη έχουν ελλείμματα, ακριβώς διότι προσφέρουν κοινωνική υπηρεσία, η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων επιλέχθηκε ως η λύση.    

Ανεργία αντί ανάπτυξης
Η ανάπτυξη, που θα έδινε τις λύσεις στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας, καθυστερεί. Αντί αυτής τα λουκέτα και η ανεργία θεριεύουν. Η κυβέρνηση «πάει και φέρνει» τον νέο αναπτυξιακό νόμο οκτώ μήνες, το ΕΣΠΑ και το ΤΕΜΠΜΕ δεν υφίστανται, οι επιχειρηματίες ικετεύουν τις τράπεζες ή δανείζονται πλέον από τοκογλύφους και περιμένουν μάταια «φως στο τούνελ». Ελπίζουν τώρα στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και άλλα τρικ που εφευρίσκει η κυβέρνηση, αλλά η καθήλωση και η ύφεση είναι εδώ. Και θα παραμείνουν τουλάχιστον για όλο το 2011 και το μισό 2012 και βλέπουμε…  
Όλα δείχνουν ότι έρχεται ο σκληρότερος χειμώνας της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Και ότι θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλοι δυο με τρεις εξίσου σκληροί, πιστοποιώντας ότι η χώρα τελεί υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης «οικονομικής κατοχής», το οποίο οδηγεί την αγοραστική δύναμη των πολιτών σε επίπεδα πίσω από την περασμένη δεκαπενταετία.      
Έναντι αυτών, η κυβέρνηση έχει να προσφέρει ένα «κοινωνικό… πακετάκι» το οποίο θα εξαγγελθεί στη ΔΕΘ από το πρωθυπουργό, με μέτρα χρήσιμα για κάποιες κατηγορίες πολιτών (ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες κ.α.), που δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, τη στιγμή που το κοινωνικό κράτος των τελευταίων 30 ετών κατεδαφίζεται. Ούτε λόγος φυσικά φέτος για έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, που πέρυσι δόθηκε έστω και με καθυστερήσεις, ανακουφίζοντας όμως τους φτωχότερους και πιο αδύναμους συμπολίτες μας.      

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
13 φορο-σοκ και χαράτσια

Νέο φορο-σόκ και άλλα μέτρα των λεγόμενων «διαρθρωτικών αλλαγών» αναμένεται να αλλάξουν δραματικά προς το χειρότερο τη ζωή μας από το φθινόπωρο και μετά και για ολόκληρο το 2011. Οι στόχοι, που έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το τσουνάμι φτώχειας και ανατροπής δικαιωμάτων των εργαζομένων που έρχεται από τον Σεπτέμβριο:  

1. Μετάταξη στον υψηλό συντελεστή 23% από το 11% μιας σειράς αγαθών και υπηρεσιών, από την οποία πρέπει να συγκεντρωθεί 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ψάχνει απεγνωσμένα να βρει «ισοδύναμους» φόρους για να αποφύγει την αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα εστιατόρια και τις ταβέρνες, τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ. Σίγουρα, σε κάποιους από τους παραπάνω τομείς θα ισχύσει, επιβαρύνοντας το πορτοφόλι του Έλληνα.

2. Νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα καινούργια αυτοκίνητα κάτω από τα 2000 κυβικά.

3. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από τον Ιανουάριο του 2011, που με τη σειρά της θα επηρεάσει τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, τους φόροι μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, κληρονομιές, γονικές παροχές), τα τεκμήρια των ακινήτων, τον ΦΠΑ και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.

4. Έρχεται χοντρό «ψαλίδι» στα επιδόματα και τις υπερωριακές αμοιβές των εργαζομένων στους αστικούς συγκοινωνιακούς φορείς (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΜΕΤΡΟ). Πέραν αυτού όμως, θα υπάρξουν και σημαντικές αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών μέχρι ίσως και 50%.    

5. Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία και στις διαγνωστικές υπηρεσίες των νοσοκομείων. Οι εξωτερικοί ασθενείς θα πληρώνουν στο εξής 3 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.

6. Νέο μισθολόγιο έρχεται για τους δημοσίους υπαλλήλους, που μέσω της κατάργησης διαφόρων επιδομάτων θα επιφέρει νέα μείωση των αποδοχών τους από τις αρχές του 2011.

7. Στον ΟΣΕ θα μειωθεί κατά 35% το προσωπικό, μέσω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων λέει το υπουργείο Μεταφορών, αλλά και κατά 20% οι αμοιβές του προσωπικού που θα απομείνει.

8. Στην θυγατρική του ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το προσωπικό θα μειωθεί κατά 50% (πάλι μέσω μετατάξεων και συνταξιοδοτήσεων) και κατά 20% οι αμοιβές όσων εργαζομένων παραμείνουν.

9. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν τελείωσαν, με την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων που έφερε ο πρόσφατος νόμος του κ. Λοβέρδου. Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το ύψος των επικουρικών συντάξεων θα προσδιορίζεται από τη βιωσιμότητα των επικουρικών Ταμείων, από τα δέκα εκ των οποίων τα εννιά είναι έτοιμα να κλείσουν.

10. Είτε πουληθεί είτε όχι το 40% της ΔΕΗ, το μόνο βέβαιο είναι ότι έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγιά της. Αυτές θα κλιμακωθούν μέχρι το 2013, φτάνοντας το 50%.

11. Τέλος στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ακόμα, οι επιχειρησιακές θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων και ο τελικός στόχος του μνημονίου, παρά τις διαψεύσεις Παπακωνσταντίνου, είναι η επικυριαρχία του καθεστώτος των ατομικών συμβάσεων επιχείρησης – εργαζόμενου.

12. Καθιέρωση του ελαστικού ωραρίου εργασίας. Εργασία δυο ή τριών ημερών την εβδομάδα δεν θα προσμετράται στον δείκτη ανεργίας!

13. Νέα «διορθωτικά» μέτρα θα μπορούν να ληφθούν ανά πάσα στιγμή, όποτε εκτιμηθεί ότι τα μέτρα αποκλίνουν από τους προσδοκώμενους στόχους του μνημονίου ή τα έσοδα πέσουν από το προγραμματισμένο όριο.

Τα τραγικά λάθη της τρόικας

Άστοχοι συχνά στις προβλέψεις τους και στην υπόδειξη μέτρων για τη διάσωση της οικονομίας μας αποδείχτηκαν οι στυγνοί τεχνοκράτες της τρόικας. Όχι γιατί δεν είναι επαρκείς στη δουλειά που τους ανέθεσαν, αλλά διότι έκαναν το λάθος να μην «διαβάσουν» καλά τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας πριν ξεκινήσουν να επιβάλλουν το συνταγολόγιο των μέτρων τους.    


Οι αστοχίες και οι «μεταμέλειες»

Έτσι διερωτήθηκαν π.χ., πώς συμβιβάζονται βαθιά ύφεση και υψηλός πληθωρισμός. Προέβλεψαν πληθωρισμό κάτω του 2% και αναθεώρησαν τώρα στο 4,75%. Τους εξηγήθηκε –καθυστερημένα όμως- ότι το 98,7% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, άρα, όταν δυσκολεύονται, αυξάνουν τις τιμές, απολύουν και δεν πληρώνουν οφειλές. Όφειλαν να το ξέρουν, τα λουκέτα και οι άνεργοι το αποδεικνύουν.  

Έλεγαν επίσης από την αρχή ότι προτιμούν τη μείωση των δαπανών από την επιβολή νέων φόρων. Στη συνέχεια εφηύραν και επέβαλαν κάθε είδους φορολογία, («πράσινη», ακίνητης περιουσίας κ.α.) και αυξήσεις στου έμμεσους φόρους, καταστρέφοντας τους προϋπολογισμούς της μέσης ελληνικής οικογένειας.       

Ειρωνεύτηκαν τους συνταξιούχους των 720 ευρώ, λέγοντας ότι αρκούν για ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης (Κ. Μαζούχ). Τώρα, ο Π. Τόμσεν αναγνωρίζει ότι δεν μπορούν να επιφορτίζονται οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής!


Είπαν και ψέματα

Κάποια στιγμή τον περασμένο Μάιο, υπήρξε μεγάλη σύγχυση σχετικά με το αν οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν κατάργηση του 13ο και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση (Λοβέρδος) δήλωνε ότι αμύνεται και η κοινή γνώμη δεν ήξερε τι να πιστέψει, όταν στην επίσημη συνέντευξη Τύπου της τρόικας δηλώθηκε ότι δεν ζητήθηκε η κατάργηση τους από τις ελληνικές αρχές. Αργότερα ο Π. Τόμσεν αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ζητήθηκε, καθώς την τρόικα διέψευδαν πλην της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κλπ).

Με όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα, αλλά κυρίως την σκληρότητα και τον κυνισμό των μέτρων που επέβαλαν στην κυβέρνηση και από εκεί στους Έλληνες και τις Ελληνίδες, οι εκπρόσωποι της τρόικας έγιναν τα πιο αντιπαθή πρόσωπα στη χώρα μας, μαζί με ορισμένους υπουργούς βέβαια.    

Η δε γιγαντιαία επικοινωνιακή προσπάθεια εξωραϊσμού της παρουσίας τους, για την οποία έχουν χρησιμοποιηθεί τεράστια κονδύλια –αλήθεια ποιος τα πληρώνει;- σε τίποτα δεν ανέτρεψε αυτήν την εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου