Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤΣάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2010

Έκλεισαν τα Ελληνικά Γράμματα

Επίλογος για έναν από τους ιστορικούς εκδοτικούς οίκους της χώρας μας. Αντιδράσεις συγγραφέων για το «λουκέτο»
Η κρίση στα ΜΜΕ δυστυχώς χτύπησε και τους εκδοτικούς οίκους. Όπως ανακοινώθηκε, ο ΔΟΛ κλείνει τις εκδόσεις "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ"
Τα Ελληνικά Γράμματα ιδρύθηκαν το 1957 με κύρια επιδίωξη την ανάπτυξη της εκδοτικής δραστηριότητας που απευθυνόταν στον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο της Ελλάδας. Από τότε εξελίχθηκαν σε έναν εκδοτικό οίκο με ευρεία ποικιλία εκδόσεων καταλαμβάνοντας κορυφαία θέση στον ελληνικό εκδοτικό κλάδο.
Μετά την ολοκλήρωση ενός ιστορικού κύκλου ζωής πενήντα ετών, τα Ελληνικά Γράμματα έκαναν μια νέα, δυναμική επανεκκίνηση, καθώς από το 2007 εντάχθηκαν πλήρως στον όμιλο
των εταιρειών του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη.
 Τα «Ελληνικά Γράμματα» πρόσφεραν εκδοτική στέγη σε πολλούς γνωστούς Έλληνες συγγραφείς, όπως η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, ο Κοσμάς Πολίτης,, η Γαλάτεια Καζαντζάκη, ο Γιάννης Ξανθούλης, ο Κώστας Μουρσελάς, ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης και πολλοί άλλοι ενώ φιλοξένησε σημαντικές εκδόσεις ξένων συγγραφέων όπως ο Ουμπέρτο Εκο, ο Μπόρχες (Απαντα), ο Πίτερ Κάρεϊ, ο Ντέιβιντ Μίτσελ, ο Ουίλιαμ Τρέβορ κ.ά.
Αντιδράσεις συγγραφέων για το «λουκέτο» στα «Ελληνικά Γράμματα»
Απογοητευμένος από την εξέλιξη και συνάμα αισιόδοξος για το μέλλον, εμφανίστηκε ο Παύλος Παπαχριστοφίλου. «Κάποτε εξαναγκάστηκα να πουλήσω την επιχείρηση και ομολογώ πως, σήμερα, έχω οργή για την εξέλιξη. Θεωρώ, όμως, ότι τα «Ελληνικά Γράμματα» δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Δεν μπορώ ακόμη να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Πέρα από το επιχειρηματικό κομμάτι και το συναισθητικό, καθώς επρόκειτο για δημιούργημα του πατέρα μου, αυτό που κυρίως με απασχολεί είναι το μέλλον των εργαζομένων», είπε.
«Είναι γνωστό πως υπήρχε μια κρίση στα «Ελληνικά Γράμματα», αλλά ήρθε το μεγάλο κύμα της γενικότερης κρίσης και παρέσυρε και τον εκδοτικό οίκο. Τα «Ελληνικά Γράμματα» ήταν από τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης, και για μένα είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Η συνεργασία μου με όλους τους ανθρώπους εκεί, υπήρξε θερμή, γενναιόδωρη και με μεγάλο σεβασμό και ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να αποκατασταθούν γρήγορα. Εκείνο, όμως, που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ίσως ήρθε ο καιρός να αλλάξει η σπάταλη υπερπαραγωγή τίτλων και οι εκδόσεις να περιοριστούν σε βιβλία, που πραγματικά αξίζει να εκδοθούν», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης.
Ο Γιώργος Μανιώτης, που δεν είχε πληροφορηθεί την είδηση, δήλωσε στο ΑΠΕ σοκαρισμένος.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Ξανθούλης διατύπωσε την εκτίμηση ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα οποιουδήποτε τύπου και ότι οι συγγραφείς δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για το τι θα συμβεί στο μέλλον. «Γνωρίζω ότι τα οικονομικά προβλήματα στα «Ελληνικά Γράμματα» ήταν αρκετά παλιά. Προφανώς, επρόκειτο για πολύ σοβαρή κατάσταση, που οδήγησε σε αυτήν την εξέλιξη», δήλωσε ο συγγραφέας των μεγάλων επιτυχιών και συμπλήρωσε: «Από την άλλη, ας μην ξεχνάμε ότι τα Ελληνικά Γράμματα συνεργάζονται με συγγραφείς, από τον Ουμπέρτο Εκο μέχρι τον Μπαμπινιώτη και τον Πελεγρίνη. Σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για συμπεράσματα, αλλά αυτό που με λυπεί πάνω από όλα, είναι ότι περίπου 100 άνθρωποι από το διοικητικό προσωπικό είναι χωρίς δουλειά».
Ο Κώστας Μουρσελάς δήλωσε: «Τι να πει ένας συγγραφέας; Λυπάται και ντρέπεται αφάνταστα για την κατάντια της χώρας μας. Θα ήθελα να ακούσω τι λένε οι υπεύθυνοι. Κάθε βιβλιοπωλείο ή εκδοτικός οίκος, που κλείνει, βυθίζει στην πνευματική άβυσσο τον τόπο μας. Το δυστύχημα είναι ότι αυτή η κατάντια μας δεν αφορά ποτέ τους υπεύθυνους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου