Γεμάτο με... λόγια ήταν τελικά το "καλάθι" με το οποίο ανέβηκε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Αυτό διεφάνη από όσα είπε το βράδυ του Σαββάτου απέναντι στις παραγωγικές τάξεις, στις οποίες ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, χωρίς ωστόσο να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες, με χρονοδιαγράμματα, για μέτρα στον αντίποδα της ύφεσης.Εξαίρεση αποτέλεσε η εξαγγελία του για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% σε ένα χρόνο - από το 2011, καθώς και δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κλείσουν οριστικά όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις, ενώ υποσχέθηκε πως, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ληφθούν μέτρα και για την προστασία των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα και στην ίδρυση μιας επιχείρησης με απλοποιημένες διαδικασίες. Σχετικά με την προστασία των ευάλωτων ομάδων ανέφερε ότι ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να κάνει «ό,τι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμη και αυτόν τον χειμώνα» και ανακοίνωσε ακόμη ότι με προγράμματα του ΟΑΕΔ δίνονται κίνητρα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, προανήγγειλε ότι στο προσεχές τετράμηνο όλοι οι άνεργοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις, καθώς και όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, με ένα νέο πλαίσιο θεσμικό που αίρει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να χρησιμοποιείται η δικαστική προσφυγή ως μέσω φοροαποφυγής.
Στο πλαίσιο των αλλαγών στο κράτος, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον "Καλλικράτη", τονίζοντας ότι έπρεπε να τελειώνουμε με το υπερτροφικό, συγκεντρωτικό κράτος αλλά και τη χωρίς έλεγχο και λογοδοσία αυτοδιοίκηση.
Ακόμη υπεραμύνθηκε του νέου εκλογικού νόμου που ετοιμάζεται η κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή, αλλά και της πολιτικής της στην κατεύθυνση της "πράσινης ανάπτυξης".
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΥΠΗΡΞΕ Η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Καθησυχαστικός για την πορεία της οικονομικής κατάστασης της χώρας, που βρίσκεται στο επίκεντρο "τρομακτικών" σεναρίων, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, με την οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη ΔΕΘ.
Αν και απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως "το 2013 είναι το τέλος της διαδικασίας που προβλέπει το Μνημόνιο", ενώ εντύπωση προκάλεσε το ανοιχτό "παράθυρο" που άφησε για έξοδο από τη σημερινή κατάσταση και νωρίτερα.
Στη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Παπανδρέου απάντησε σε αρκετές "δύσκολες" ερωτήσεις, χωρίς να δείξει ενόχληση ή εκνευρισμό, θέλοντας προφανώς να πείσει ότι ελέγχει την κατάσταση.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός:
* Διέψευσε ότι το ΔΝΤ ζητεί την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση μισθών και ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα φορολογηθεί όπως το πετρέλαιο κίνησης. «Δεν έχω ακούσει τίποτα για περικοπή μισθών» ανέφερε χαρακτηριστικά για τη μείωση των μισθών, για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης υποστήριξε πως πράγματι "μέσα στα σενάρια που συζητούνται είναι και η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο", ωστόσο, διευκρίνισε ότι μια τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να εφαρμοστεί εάν προηγουμένως δεν υπάρξει ένας μηχανισμός που να είναι σε θέση να αποτρέψει την επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων.
Σε ερώτηση δε σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θα υπάρξουν επιβαρύνσεις για τα χαμηλά στρώματα.
* Για τις συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του χρέους, εμφανίστηκε κατηγορηματικός για το ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, δηλώνοντας μάλιστα πως μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για τη χώρα. «Η λογική της αναδιάρθρωσης του χρέους θα ήταν καταστροφική για την οικονομία, την αξιοπιστία και το μέλλον της Ελλάδας. Τότε θα μιλάγαμε για περαιτέρω περικοπές των μισθών, για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και αυτό το αποφύγαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα απέκλεισε και τα σενάρια περί χρεοκοπίας και δήλωσε πως όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν οι προωθούμενες αλλαγές, τόσο πιο γρήγορα θα σημάνει η λήξη του Μνημονίου.
* Για τα ανησυχητικά στοιχεία του οχταμήνου σε σχέση με την πορεία της οικονομίας ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε, επίσης, αισιόδοξος, υποστηρίζοντας μάλιστα πως "είμαστε εντός των στόχων μας". Αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα έσοδα, υποστήριξε πως αυτό δεν είναι ανυπέρβλητο και διευκρίνισε ότι η υστέρηση των εσόδων δεν είναι 3,5 δισ., όπως ακούγεται, αλλά κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι στο τέλος του έτους το έλλειμμα θα έχει μειωθεί στο 40%.
* Για τα υψηλά επίπεδα στα οποία κινούνται τα spreads εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα αποκλιμακωθούν όσο αποκαθιστάται η αξιοπιστία της Ελλάδας στο εξωτερικό. «Σύντομα θα έχουμε ισχυρή επίδραση στις αγορές και θα μειωθούν τα spreads των ελληνικών ομολόγων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
* Για το κλίμα ανησυχίας που υπάρχει στην κοινωνία σε σχέση με την οικονομική κατάσταση, ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στα ΜΜΕ, τα οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, συντηρούν τη "μετρολαγνεία". «Να μη δημιουργείται πανικός και ανασφάλεια, καθώς αυτό επηρεάζει όλη την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, την ψυχολογία, αλλά και το κλίμα για τη χώρα μας στο εξωτερικό», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
* Για τους χαμηλοσυνταξιούχους, είπε: «Μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για εκείνους".
* Για τον τέως αντιπρόεδρο της ΕΚΤ κ. Λουκά Παπαδήμο ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει αμισθί σύμβουλος σε θέματα μακροοικονομικής, χρηματοπιστωτικών αγορών και τραπεζικού συστήματος.
* Για τον ανασχηματισμό είπε: «Το τωρινό σχήμα έχει λιγότερα υπουργεία απ' ό,τι παλιότερες κυβερνήσεις. Αλλάζουμε τα πάντα σε όλους τους τομείς και γι' αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη στελέχωση».
* Για τον Θ. Πάγκαλο, δήλωσε πως «όλοι έχουν συγκεκριμένους ρόλους στην κυβέρνηση» και ότι συγκεκριμένες αρμοδιότητες έχει και ο κ. Πάγκαλος.
* Για την καθυστέρηση στον καθορισμό των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία, είπε ότι τα υπουργεία δεν είναι ακέφαλα. «Οι αρμοδιότητες ασκούνται από τους υπουργούς που ορκίστηκαν. Δεν υπάρχει κενό".
* Για τη διαφαινόμενη συμμαχία του ΠΑΣΟΚ με δυνάμεις από άλλους χώρους, είπε: «Είναι ανάγκη να συμπορευτούν δυνάμεις που μπορούν να συγκλίνουν σε σημαντικές πολιτικές. Υπάρχουν δυνάμεις πέρα από τα στενά όρια των κομμάτων που μπορούν να συμπορευτούν, σε ευρύ φάσμα και αριστερά και δεξιά του ΠΑΣΟΚ».
* Για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή ο κ. Παπανδρέου περιορίστηκε στο να αφήσει αιχμές εναντίον του, ενώ παρά το ότι προκλήθηκε από ευθεία ερώτηση που παρέπεμπε στην εξεταστική για την Οικονομία, ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει.
Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφής, επειδή -όπως είπε- «έπαιρνε τεράστια δάνεια για το κέφι της».
* Διέψευσε τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά τη λήξη της θητείας του Μπαν Κι Μουν.
* Για την επίθεση που δέχτηκε με παπούτσι, υποστήριξε πως: «Η βία είναι αρνητική, απ' όπου και αν προέρχεται. Αυτές οι εικόνες είναι βούτυρο στο ψωμί όσων θέλουν να αμαυρώσουν τη χώρα. Λέμε "όχι" στη βία».
πηγη
Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου