Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ακριβαίνουν πάλι τα τσιγάρα

Ακριβαίνουν πάλι τα τσιγάρα
Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νέα αύξηση των φόρων στα τσιγάρα.
Ακριβαίνουν για τέταρτη φορά από την αρχή του έτους τα τσιγάρα. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νέα αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στα τσιγάρα καθώς διαπιστώνει ότι, παρά τις τρεις απανωτές  αναπροσαρμογές των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης, οι εισπράξεις του Δημοσίου από αυτήν την πηγή φορολόγησης δεν έχουν αυξηθεί στα επιθυμητά επίπεδα. Το θέμα αυτό, απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης με τους εκπροσώπους των καπνοβιομηχάνων και των περιπτερούχων. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο εξετάζουν την αύξηση του ποσοστού του πάγιου φόρου, που αποτελεί τμήμα του συνολικού επιβαλλόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει με αυξήσεις μεγαλύτερες τις τιμές των «φθηνών» τσιγάρων και με μικρότερες αυξήσεις τα πιο «ακριβά» τσιγάρα οδηγώντας σε κλείσιμο της «ψαλίδας» των τιμών μεταξύ φθηνών και ακριβών τσιγάρων.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος πρόσθετα έσοδα ύψους 1,13 δισ. ευρώ, από τις τρεις αλλεπάλληλες αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Όμως, από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι το τέλος Ιουλίου, δηλαδή στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010, τα έσοδα που μπήκαν στα ταμεία του κράτους από τη φορολογία στα προϊόντα καπνού ήταν αυξημένα μόλις κατά 100 εκατ. ευρώ.  Ειδικά τον φετινό Ιούλιο οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα σημείωσαν μείωση 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ενώ και τον Αύγουστο η αύξηση των εισπράξεων από ΕΦΚ ήταν σχεδόν μηδενική σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009.
Η  μείωση κατά 15% - 20% της κατανάλωσης, η μείωση της αγοραστικής κίνησης των «ακριβών» τσιγάρων που υπερβαίνει το 20%, η στροφή των καπνιστών στα φθηνά και στα στριφτά τσιγάρα καθιστούν δύσκολη αν όχι αδύνατη την επίτευξη του στόχου για την είσπραξη των εσόδων που έχει τεθεί.      
Πρόσφατα ήλθε να προστεθεί και μία ακόμη εξέλιξη στην αγορά των προϊόντων καπνού η οποία αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις  εισπράξεις του Δημοσίου. Ορισμένες καπνοβιομηχανίες προχώρησαν σε μείωση της τιμής συγκεκριμένων τύπων τσιγάρων, από τα 3,80 στα 2,90-3,00 ευρώ το πακέτο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ανάλογες κινήσεις προσανατολίζονται και οι ανταγωνίστριες καπνοβιομηχανίες. Στόχος τους είναι προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές και να διατηρήσουν  τα μερίδιά τους στην αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου