Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα μέτρα...

Τον τρόπο κάλυψης της τρύπας των περίπου 2 δισ. ευρώ που αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα στο τέλος του έτους - αποκλίνοντας έτσι αισθητά από τον στόχο του 8,1% για το έλλειμμα- πρόκειται να συζητήσει το κλιμάκιο της τρόικας που καταφθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση- αλλά και η κατανομή τους στον χρόνο, ποια δηλαδή θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα, ώστε να μην εμφανιστεί τόσο μεγάλη απόκλιση, και ποια πρέπει να....
φορτωθούν στο 2011, προστιθέμενα σε αυτά που έχουν ήδη αποφασιστεί. Την ίδια στιγμή, κοινοτικές πηγές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την «επιστράτευση» του Λουκά Παπαδήμου στο οικονομικό επιτελείο του Πρωθυπουργού.
Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει απόλυτη κατανόηση πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει πρόσθετα- ή «επικαιροποιημένα», κατά την έκφραση του κ. Παπακωνσταντίνου- μέτρα προ των δημοτικών εκλογών, τόσο για λόγους πολιτικούς όσο και πρακτικούς (σ.σ.: η εφαρμογή κάθε νέας πολιτικής γίνεται δυσκολότερηόταν ο κρατικός μηχανισμός είναι «απασχολημένος» με τη διενέργεια εκλογών).

«Αυτοματοποιημένα». Προσέθεταν, όμως, πως αυτό δεν αποκλείει τη λήψη κάποιων «αυτοματοποιημένων» μέτρων- όπως θα ήταν για παράδειγμα η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης ήδη από τον Οκτώβριο (αντί του 2011) ή μια νέα αύξηση στα τσιγάρα και το αλκοόλ.


Η δύσκολη διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά θα έχει να κάνει με την προσθήκη μέτρων στο 2011. Είναι χαρακτηριστικό πως κοινοτικές πηγές επέμεναν πως η μετάταξη του 30% των προϊόντων με συντελεστή 11% στο συντελεστή 23% είναι και αποφασισμένη και απαραίτητη, άσχετα από το μέτρο για την εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια. Δεν απέκλειαν, μάλιστα, τα προϊόντα να χρειαστεί να είναι περισσότερα ή να υπάρξει ενδιάμεση κατηγορία για κάποια από αυτά, λόγω ακριβώς της ανάγκης να αυξηθούν τα έσοδα.


Εξοδα- δαπάνες. Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, με εξαιρετικά ήπιους υπολογισμούς θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η υστέρηση των εσόδων κατά 800 εκατ. στο τέλος του έτους, η υπέρβαση των δαπανών κατά 400 εκατ.- εδώ όμως διευκρίνιζαν πως μπορεί να είναι και περισσότερο κατά πολύ, διότι τα στοιχεία είναι εξαιρετικά ανεπαρκή- ενώ υπάρχει ακόμη ένας παράγοντας που λειτουργεί αρνητικά για το οικονομικό επιτελείο: στις 22 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα επίσημα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009-κι η ελληνική κυβέρνηση εξωδίκως έχει ήδη πληροφορηθεί πως το έλλειμμα αντί για 13,7% θα προσδιοριστεί στο 14,1% (με το χρέος να αυξάνεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες). Πρακτικά αυτό σημαίνει περαιτέρω απομάκρυνση από τον στόχο του 8,1%μολονότι σε απόλυτους αριθμούς τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα, αλλά η ύφεση της τάξης του 4,5% περιορίζει το ΑΕΠ της χώρας.


Το πικρό ποτήρι. Φυσικά, το πικρό ποτήρι των πρόσθετων μέτρων για το 2011 η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποφύγει- είτε υπάρχουν δημοτικές εκλογές είτε όχι. Κι αυτό διότι η άφιξη του κλιμακίου της τρόικας τη Δευτέρα συνιστά μια «ενδιάμεση» αποστολή, που προετοιμάζει το πλαίσιο του προϋπολογισμού για το ερχόμενο έτος - αλλά και την επίσημη αποστολή του Νοεμβρίου, που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης του δανείου που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. Εάν λοιπόν διαπιστωθεί ότι και η ολιγωρία στις μεταρρυθμίσεις συνεχίζεται και η απόκλιση από τον στόχο του ελλείμματος παγιοποιείται- χωρίς ρητές δεσμεύσεις για διορθωτικές κινήσεις- τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ για το οικονομικό επιτελείο.


«Είναι... ανόητοι». Εχοντας τα παραπάνω υπόψη τους, υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές έλεγαν πως είναι «τουλάχιστον ανόητοι» όσοι συνεργάτες του έλληνα Πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως μπορεί να γίνει μια «επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου» με στόχο τα ηπιότερα μέτρα. Κάτι τέτοιο- έλεγαν- θα προϋπέθετε και η ελληνική κυβέρνηση να έχει ξεπεράσει τους στόχους που έχουν τεθεί- κάτι που δεν συμβαίνει, αντιθέτως υστερεί σχεδόν σε όλους τους τομείς παρά τον καλό δρόμο όπου βρίσκεται- και η διεθνής οικονομική συγκυρία να έχει μεταβληθεί.


Το τελευταίο επίσης δεν συμβαίνει, όπως επιβεβαιώθηκε την τελευταία εβδομάδα, με την έκδηλη ανησυχία στις αγορές για το ζήτημα του δημοσίου χρέους- κι εκσφενδονίστηκαν στα ύψη τα spreads της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Μάλιστα, χρειάστηκε ακόμη κι ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Αξελ Βέμπερπου προορίζεται για διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Τρισέ- να υπεραμυνθεί των χωρών του Νότου και να υποστηρίξει ότι καμιά χώρα της ευρωζώνης δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία (την ώρα που η κ. Μέρκελ προωθεί το σχέδιο της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» στο πλαίσιο της Ενωσης).


ΝΕΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου