Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΥΡΑΚΗ
Στο σφυρί βγάζουν όλο και περισσότεροι Έλληνες τα προσωπικά τους αντικείμενα. Σε μια εποχή όπου η οικονομική κρίση, η μείωση των συντάξεων, οι περικοπές των μισθών, η ακρίβεια που καλπάζει στην αγορά, έχουν στην κυριολεξία «γονατίσει» τους περισσότερους, οι Έλληνες ψάχνουν τρόπους να εξοικονομήσουν έστω και λίγα ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
Μέσα σε αυτήν τους την προσπάθεια, μπαίνουν στη διαδικασία να πουλήσουν ότι μπορούν. Οτιδήποτε τούς είναι περιττό, οτιδήποτε κρίνουν πως πλέον δεν το χρειάζονται το αποχωρίζονται χωρίς δεύτερη σκέψη. Και ως επί το πλείστον, δεν πρόκειται για αντικείμενα αξίας, τουλάχιστον όχι χρηματικής. Γιατί υπάρχουν και εκείνοι, και είναι πραγματικά πολλοί, που μπαίνουν στη διαδικασία να πουλήσουν αντικείμενα, κειμήλια, που για εκείνους τουλάχιστον, η συναισθηματική του αξία είναι πολύ μεγάλη. Αποτελούν ενθύμια χρόνων, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα σκέφτονταν ποτέ να τα δώσουν. Κι όμως ... η εποχή που ζούμε, φαίνεται πως κατάφερε να αγγίξει ακόμα άψυχα υλικά μεγάλης συναισθηματικής αξίας. Κατάφερε να ξεθωριάσει ακόμα και τη μικρή, ανεκτίμητη παρ’ όλα αυτά, περιουσία που έχει ο καθένας.
Οι εφημερίδες μικρών αγγελιών, γεμίζουν καθημερινά τις στήλες τους με κάθε λογής αντικείμενα. Με μια γρήγορη ματιά στις σελίδες τους μπορεί κανείς να συναντήσει δεκάδες αντικείμενα προς πώληση, που με μια πρώτη ανάγνωση σε αφήνουν κυριολεκτικά άφωνο. Πολλοί είναι εκείνοι που μπορεί ακόμα και να γελάσουν διαβάζοντάς τα πωλητήρια. Όμως με μια δεύτερη σκέψη συνειδητοποιείς πως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά. Ο φόβος και η αγωνία για το τι μέλει γενέσθαι, σε κάνει να προσπαθείς να εξοικονομήσεις έστω και το τελευταίο ευρώ.
Την ίδια στιγμή, αυξημένες κατά πολύ οι σελίδες με τα «πωλούνται» και αισθητά μειωμένες εκείνες με τα «χαρίζονται», οι εφημερίδες μικρών αγγελιών αποτελούν ένα μικρό, αλλά ωστόσο αληθινό δείγμα, για το τι συμβαίνει στην «τσέπη» των Ελλήνων. Βατραχοπέδιλα, που πωλούνται ανά ζευγάρι είτε και χωριστά, ζυγαριές, αγαλματίδια του Βούδα, αυτοκόλλητα, φωτογραφίες, πέννες, εσώρουχα, μετάλλια και παράσημα ακόμα και καλώδια πωλούνται έναντι εξευτελιστικών τιμών.
«Όταν τα έξοδα τρέχουν και οι φάκελοι με τους λογαριασμούς “φουσκώνουν” δεν υπάρχει χώρος για συναισθηματισμούς» δήλωσε ένας από τους πωλητές στον «ΑΤ».
Άλλοι πάλι μη θέλοντας να παραδεχτούν πως το κίνητρο τους είναι οικονομικό προσπαθούν να «δικαιολογηθούν» εξηγώντας «Δεν με βολεύουν πια οι πέννες στο γράψιμο για αυτό αποφάσισα να την πουλήσω». Μα πως είναι δυνατόν να μην σε βολεύει η πρώτη σου πέννα που έγραφες με αυτή σαν μαθητής? Η πέννα που έχει μείνει ανέπαφη μέσα σε κάποιο συρτάρι για περισσότερα από 30 χρόνια…
Τέτοια φαινόμενα όμως από ό,τι φαίνεται συνεχώς θα πληθαίνουν και εμείς δεν έχουμε παρά να τα αποδεχτούμε.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι ειδικοί. Κοινωνιολόγοι κάνουν λόγω για ένα νέο φαινόμενο, το οποίο απορρέει από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διανύει η χώρας μας.
Οι συνθήκες αυτές είναι, που αναγκάζουν τους ανθρώπους να βάλουν νέες προτεραιότητες και να αναθεωρήσουν τι είναι απαραίτητο και τι όχι.
Συνεπώς, τέτοιου είδους πωλήσεις αποτελούν αναγκαστική επιλογή, την οποία και επιτάσσουν οι νέες «σκληρές» συνθήκες διαβίωσης.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Για το «νέο» αυτό φαινόμενο, που από ό,τι φαίνεται θα έχει διάρκεια και θα απασχολεί σταδιακά όλο και περισσότερους Έλληνες, μίλησαν στον «ΑΤ», δίνοντας τη δική τους ερμηνεία, η Σύμβουλος Ψυχολόγος και Συνθετική Θεραπεύτρια, BSc (Hons), MSc κ. Άρτεμις Αντωνίου και ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΚΕ και αντιπρόεδρος του συλλόγου Κοινωνιολόγων Κ. Νίκος Φακιολάς.
«Η ανάγκη είναι που σε αναγκάζει να κάνεις τέτοιες επιλογές και να παίρνεις τέτοιου είδους αποφάσεις. Όταν κάποιος επιστρέφει στις πολύ βασικές ανάγκες, λόγω των οικονομικών συνθηκών, στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει, τότε αναπροσδιορίζει την αξία και τη χρήση των υλικών αγαθών έτσι ώστε να ικανοποιηθεί η κύρια βασική ανάγκη, που είναι η οικονομική», δήλωσε στον «ΑΤ» κ. Άρτεμις Αντωνίου.
O κ. Νίκος Φακιολάς, κάνει λόγο για νέο φαινόμενο το οποίο όπως τόνισε είναι άρρητα συνδεδεμένο με την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρας μας. «Οι άνθρωποι σε περιόδους οικονομικής κρίσης πουλάνε τα πάντα. Βάζουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους και μειώνουν τις απαιτήσεις τους σε υλικά αγαθά», τόνισε μιλώντας στον «ΑΤ» ο κ. Φακιολάς και πρόσθεσε: «Όταν ένας άνθρωπος έχει έξοδα να καλύψει και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτά, όταν πλέον τα χρήματα αποτελούν γι΄ αυτόν μέσο καθαρά και μόνο επιβίωσης, τότε είναι λογικό να μην έχει περιθώριο για συναισθηματισμούς».
Επιπλέον, όπως εξήγησε μια τέτοια εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, λόγω των πολύ άσχημων οικονομικών συνθηκών, «δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι γίνανε σκληροί, απλώς αναγκάστηκαν να ξεπουλούν το οτιδήποτε προκειμένου να τα βγάλουν πέρα».
Σύμφωνα με τον κ. Φακιολά, οι Έλληνες βρίσκονται σε μια γενικότερη κατάσταση φόβου και αγωνιούν για το μέλλον της οικονομίας, κυρίως γιατί δεν ήταν ούτε έτοιμοι ούτε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις.
Μάλιστα καταλήγοντας υπογράμμισε πως «αυτή κατάσταση δεν αποτέλεσε φυσικό επακόλουθο αλλά προέκυψε γρήγορα και ξαφνικά, γι αυτό και κόσμος έχει αιφνιδιαστεί και προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις».
πηγη
Σάββατο 7 Αυγούστου 2010
Βγάζουν στο... σφυρί τα προσωπικά τους αντικείμενα
Ετικέτες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΝΤ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου