Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Κουνούπι προκαλεί εγκεφαλίτιδα στη Β. Ελλάδα

Περιστατικά εγκεφαλίτιδας σε ασθενείς στη Μακεδονία. Τα δύο από τα έντεκα περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται πιθανά.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) ενημερώθηκε από το Α’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την εργαστηριακή διάγνωση 11 περιστατικών εγκεφαλίτιδας που πιθανώς οφείλεται στον «ιό του Δυτικού Νείλου» (ή άλλον παρόμοιο ιό) σε άτομα από ορισμένες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Από αυτά, δύο έχουν επιβεβαιωθεί και εννέα είναι πιθανά.

Παρ' ότι η τελική τεκμηρίωση της διάγνωσης με τεχνικές μοριακής βιολογίας ακόμη εκκρεμεί, σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος με τους εμπειρογνώμονες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ αποφασίστηκε να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.
Ο διοικητής του Λοιμωδών Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, Πέτρος Σερίδης, τόνισε ότι «από τις αρχές Ιουλίου εισήχθησαν 24 ασθενείς με λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκεφαλίτιδα και ιογενή μηνιγγίτιδα), ενώ πέρσι την αντίστοιχη περίοδο παρουσιάστηκαν 7 περιστατικά. Δύο γυναίκες άνω των 75 ετών κατέληξαν, ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται ότι ο θάνατος τους οφείλεται σε εγκεφαλίτιδα». Οι ασθενείς είναι από Γιαννιτσά, Κιλκίς, Βέροια και Κατερίνη.
Για το θέμα, σε νεότερη ανακοίνωσή του το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ αναφέρει σχετικά: «Από τις ενδελεχείς έρευνες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., της αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΑΠΘ κ. Άννας Παππά αλλά και του Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης δεν προκύπτει ότι οι θάνατοι δύο ασθενών στο εν λόγω νοσοκομείο προήλθαν από εγκεφαλίτιδα του ιού του Δυτικού Νείλου ή από άλλο παρόμοιο ιό».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιδημίες «πυρετού του Δυτικού Νείλου» σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο.
Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (<1%) των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.
Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.
Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις -πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του υπουργείου προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.
Τέλος, συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου