Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Νέο χαράτσι στους δημόσιους υπαλλήλους

ΣΙΣΣΥ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ
Νέο χαράτσι που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους δημοσίους υπαλλήλους σχεδιάζεται από το 2011, αφού οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας αναζητούν διέξοδο στην καταβολή του εφάπαξ σε περίπου 20.000 δημοσίους υπαλλήλους, που έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αδυνατεί να καταβάλλει –όπως είναι γνωστό– το εφάπαξ, λόγω έλλειψης ρευστού, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια απίστευτη λίστα χιλιάδων αιτήσεων δημοσίων υπαλλήλων που περιμένουν σχεδόν εδώ και δύο χρόνια προκειμένου να λάβουν τη σχετική ενίσχυση. Για να καταφέρει η διοίκηση
του Ταμείου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της χρειάζεται από 800 εκατομμύρια ευρώ έως και ένα 1δισ. αυτή τη στιγμή και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ακριβής αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που θα έχουν συνταξιοδοτηθεί μέχρι το τέλος του 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης περίπου 11.000 εκπαιδευτικοί, που θα δημιουργήσουν πρόσθετα βάρη στο Ταμείο. Βασικός προσανατολισμός της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει εσωτερικός δανεισμός από το υγιέστατο και πλεονασματικό ΤΕΑΔΥ, που χορηγεί τις επικουρικές συντάξεις στους δημοσίους υπαλλήλους και στη συνέχεια η επιβολή μόνιμης εισφοράς σ’ όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του Δημοσίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες το σχετικό σχέδιο κοινοποιήθηκε στους εμπειρογνώμονες της τρόικα, οι οποίοι, αν και αρχικά έδειξαν επιφυλάξεις, στη συνέχεια άναψαν το «πράσινο φως», ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ταχύτερη καταβολή του εφάπαξ. Ο μέσος όρος ενός εφάπαξ βοηθήματος στο Δημόσιο κυμαίνεται από 40.000 έως 45.000 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα σημαντικό, εάν ληφθεί υπόψη ότι πρέπει να καταβληθεί σε περίπου 20.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης είναι ότι 300 πρώην εργαζόμενοι στο Δημόσιο απεβίωσαν πέρυσι χωρίς να πάρουν το πολυπόθητο εφάπαξ, ενώ το ταμείο δεν μπορεί να καταβάλει χρήματα ούτε κατ’ εξαίρεσιν στους σοβαρά ασθενείς.
Επίσης, ύστερα από προσφυγή συνταξιούχων στο θέμα παρενέβη και ο «Συνήγορος του πολίτη», ο οποίος έχει επισημάνει ότι η καθυστέρηση γεννά δικαιώματα αποζημιώσεων και έντοκης καταβολής των καθυστερούμενων.
Σύμφωνα με το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής, θα έπρεπε το ταμείο τουλάχιστον να ενημερώνει τους πολίτες ως προς τον απαιτούμενο χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεών τους.
Ο Συνήγορος πρότεινε το ταμείο να εκδίδει διοικητική πράξη με την απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, στην οποία θα αναγράφεται το χρηματικό ποσό που δικαιούται ο ασφαλισμένος, το νομοθετικά προβλεπόμενο χρόνο αποπληρωμής του, το χρόνο που το ταμείο δεσμεύεται ότι θα πραγματοποιηθεί η αποπληρωμή του, καθώς και τα δικαιώματα που γεννώνται στον ασφαλισμένο από την καθυστέρηση.
Δανεισμός από το ΤΕΑΔΥ
Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση θα ανακοινώσει –πιθανότατα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου– ότι πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της χορήγησης του εφάπαξ θα είναι ο δανεισμός από το ΤΕΑΔΥ περί των 300 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να καταβληθεί το εφάπαξ σε 7.000 δημοσίους υπαλλήλους και να αρχίσει να μειώνεται η λίστα της αναμονής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε προτείνει τη λύση του ομολογιακού δανείου σε δύο δόσεις, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, είτε μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είτε μέσω του Ομολογιακού Ταμείου, με ενδιάμεσο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γεγονός που δεν είχε αποδεχτεί η ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, τα χειρότερα για τους δημοσίους υπαλλήλους θα έλθουν με την επιβολή εισφοράς περίπου 3% σε όλα τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων από το 2011 που θα επιφέρει νέα μείωση στα τσεκουρεμένα εισοδήματά τους.
Επίσης, έχει αποφασιστεί σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η ένταξη στο Ταμείο Πρόνοιας 50.000 εργαζομένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και δεν δικαιούνται εφάπαξ. Στόχος είναι ν’ αυξηθούν κατά 25 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα από εισφορές του Ταμείου Πρόνοιας, ποσό που θα αξιοποιείται για την έκδοση νέων εφάπαξ. Σήμερα, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τα έσοδα από τις εισφορές μόλις που φτάνουν για ικανοποιήσουν περίπου 500 με 600 εφάπαξ το μήνα, αρκούν για την έκδοση περίπου 500 με 600 εφάπαξ το μήνα.
Στα πρόθυρα κατάρρευσης
Σύμφωνα με τα στοιχεία, για κάθε 1.000 υπαλλήλους που αποχωρούν, το Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων πληρώνει 40 εκατ. ευρώ για εφάπαξ και στερείται
εισφορές 750.000 ευρώ το χρόνο. Το πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας που δημιουργήθηκε, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στους εργαζομένους λόγω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο Δημόσιο, αλλά και όσων είναι πιθανόν να συμβούν οδήγησε σε τριπλασιασμό του αριθμού των αιτήσεων συνταξιοδότησης και έφερε το ταμείο στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η διοίκηση του ταμείου είχε υπολογίσει τι σήμαιναν για το φορέα οι περίπου 15.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχαν υποβληθεί μέχρι πριν από λίγους μήνες, όταν χάθηκε η… μπάλα και το ταμείο βρεθεί σε πλήρες αδιέξοδο.
Ετσι, οι 14.000-15.000 αιτήσεις σε ετήσια βάση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) για εφάπαξ βοήθημα και εφόσον δεν υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης του Ταμείου σήμαιναν ότι:
Στα περίπου 700 εκατ. ευρώ έλλειμμα που έχουμε σήμερα θα προστίθεται κάθε χρόνο επιπλέον ετήσιο έλλειμμα περίπου 300 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που θα διατηρούνταν το κύμα συνταξιοδότησης λόγω ασφαλιστικού και αυξηθεί κατά 5.000 επιπλέον ο αριθμός των αιτήσεων, το ετήσιο έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 230 εκατ. ευρώ επιπλέον και θα διαμορφωθεί για το 2010 στα 1,2 δισ. ευρώ, περίπου.
Επίσης, υπάρχει και ο κίνδυνος το ΤΕΑΔΥ, που σχεδιάζεται να είναι ο αιμοδότης του Ταμείου Πρόνοιας, και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων να καταστούν προβληματικά Ταμεία σε μόλις 3 με 4 χρόνια, αφού η αναλογία συνταξιούχων προς ασφαλισμένους από 1 προς 2,6 που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 1 προς 2.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, με το πρώτο σενάριο, δηλαδή, να ικανοποιηθούν περίπου 7.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης με βάση τα κυβερνητικά πλάνα, το αποτέλεσμα θα είναι ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση σήμερα θα πρέπει να περιμένουν για να λάβουν το εφάπαξ στις αρχές του 2012, ενώ όσοι αποχωρήσουν έως το τέλος του 2010 στην καλύτερη περίπτωση θα πάρουν το εφάπαξ το 2014.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου