Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Σκηνικό για… ράλι διακοπών ενόψει νέων αυξήσεων κεφαλαίου

money-bagΤεχνητά… φουσκώματα αποτιμήσεων με «χείρα βοηθείας» από Λονδίνο και «βροχή» φημών – «Βάζουν πλάτη» για μεγάλη αύξηση οι ισχυρές οικογένειες της Τρ. Πειραιώς, αν «ανάψει πράσινο» για ΑΤΕ και Τ.Τ. – Εμπόδιο στα σχέδια η νέα βουτιά των αγορών, μετά την ψυχρολουσία από το αμερικανικό ΑΕΠ
Σχεδόν απροκάλυπτα πλέον, οι τραπεζικές δυνάμεις του εγχώριου χρηματιστηριακού σύμπαντος «συνωμοτούν» με τον ίδιο σκοπό: να «γυρίσουν» εντυπωσιακά σε ανοδική τροχιά τις τιμές των τραπεζικών χαρτιών του ΧΑ μέσα στο επόμενο δίμηνο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις κεφαλαίου το φθινόπωρο.
Όμως, ο σχεδιασμός των τραπεζιτών έρχεται αντιμέτωπος με απρόβλεπτα εμπόδια, καθώς η διεθνής ψυχρολουσία των αγορών από τα απογοητευτικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ επαληθεύει τις «αρκούδες», που προέβλεπαν, ότι μετά τη βιαστική «διευθέτηση» της ευρωπαϊκής κρίσης υπερχρέωσης και τραπεζικής αστάθειας, οι ΗΠΑ θα έδιναν αργά ή γρήγορα και πάλι «σινιάλο» για νέα άτακτη υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών.
Οι εξελίξεις στο ΧΑ καθορίζονται άλλη μια φορά ερήμην των επενδυτών, που έχουν προ πολλού εγκαταλείψει την αγορά χωρίς ιδιαίτερη διάθεση επανάκαμψης και οι τραπεζίτες επιχειρούν να πάρουν πίσω στα χέρια τους το τιμόνι του Χρηματιστηρίου, σκηνοθετώντας χωρίς περιττούς ενδοιασμούς ένα κλίμα επίπλαστης ευφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», οι διοικήσεις των ισχυρότερων τραπεζών της χώρας, με τη συγκατάθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, του υπουργείου Οικονομικών, της τρόικας και των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών του Λονδίνου, που βλέπουν και πάλι ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για επικερδείς δουλειές στην «καμένη» ελληνική αγορά, έχουν χαράξει βραχυπρόθεσμο σχέδιο για το ΧΑ, συγκλίνοντας στην ίδια κατεύθυνση από διαφορετικές αφετηρίες: μέσα στο επόμενο δίμηνο, στόχος είναι να έχει εμπεδωθεί ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την πορεία των ελληνικών αγορών, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια από το φθινόπωρο, αποφεύγοντας το «δόκανο» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή (αρκετά αργότερα) του Δημοσίου στις αγορές.
Για την τρόικα των δανειστών της χώρας και ιδιαίτερα για το ΔΝΤ, που δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε μια περίπλοκη αποστολή διάσωσης μιας προβληματικής χώρας της Ευρωζώνης, έχει ιδιαίτερη σημασία να εγκαθιδρυθεί η αντίληψη στα διεθνή κεφάλαια, ότι το ελληνικό πείραμα θα πετύχει και με αυτό θα οριστικοποιηθεί η πεποίθηση των αγορών, ότι συνολικά η Ευρωζώνη θα αποφύγει τη βύθιση στον ποταμό των χρεών που δημιούργησαν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις και το τραπεζικό πάρτι πολλών χρόνων αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης.
Έτσι, ακόμη και τα ορατά δια γυμνού οφθαλμού προβλήματα εκτέλεσης του ελληνικού σχεδίου (υστέρηση εσόδων, απόκρυψη και μεταχρονολόγηση δαπανών και υποχρεώσεων του Δημοσίου, απόλυτη «ανομβρία» στην αγορά) κρύβονται τεχνηέντως πίσω από δημόσιες διαβεβαίωσης για ορθή εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου. Προς επίρρωση αυτής της εντύπωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα από τους ελεγκτές της τρόικας (η δεύτερη τους τελευταίους μήνες), όπου θα επιχειρηθεί άλλη μια φορά να εμφανισθεί ως «μισογεμάτο» το ελληνικό οικονομικό και δημοσιονομικό ποτήρι, προκειμένου να περάσουν σε δεύτερη μοίρα οι εύλογες ανησυχίες της αγοράς, που εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να εκτιμά, ότι ακόμη και αν πετύχει το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα χρειασθεί άλλο ένα τριετές σχέδιο διεθνούς στήριξης, ή την προσφυγή σε αναδιάρθρωση χρέους.
Οι κινήσεις της τραπεζικής σκακιέρας
Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, οι τραπεζίτες ανοικτά πλέον «καθοδηγούν» σε μια «ρηχή» άνοδο τις αποτιμήσεις των μετοχών τους, που ήδη έχουν κερδίσει πάνω από 40% από τα χαμηλά του Ιουνίου. Αξιοποιώντας κατάλληλα τη θερινή ραστώνη των επενδυτών, προχωρούν σε καλά ενορχηστρωμένες αγορές μέσω των δικών τους χαρτοφυλακίων (συχνά υπεράκτιας προέλευσης…), ενώ κλείνουν προσύμφωνα με ισχυρούς του Λονδίνου για τις αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν, παρέχοντας ως δέλεαρ τις παχυλές προμήθειες των λεγόμενων «σκληρών» αναδοχών (προμήθεια άνω του 8% για εγγυημένη κάλυψη των αυξήσεων).
Με βάση αυτά τα προσύμφωνα, οι οίκοι του Λονδίνου «μανατζάρουν» σε καθημερινά βάση τραπεζικά χαρτιά, όπως αναφέρουν έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές, που είναι πολύ εύκολο στην παρούσα φάση να κατευθυνθούν σύμφωνα με τη βούληση των ισχυρών «παικτών» της αγοράς, ώστε κατακτηθούν γρήγορα οι βελτιωμένες αποτιμήσεις που χρειάζονται, για να ανοίξει το φθινόπωρο ο δρόμος για αυξήσεις κεφαλαίου και να αποφευχθεί ο κίνδυνος «υποταγής» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που επιφυλάσσει επώδυνα προγράμματα αναδιάρθρωσης για τις τράπεζες που θα κληθεί να ενισχύσει.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, οι τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας κινούνται προς το παρόν «αμυντικά» στην τραπεζική σκακιέρα, στοχεύοντας πρωτίστως στην ενίσχυση της ρευστότητάς τους και την προστασία της κεφαλαιακής επάρκειας, ενόψει του δεύτερου γύρου stress tests του φθινοπώρου, που θα διεξαχθούν υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ. Προς το παρόν, οι τρεις μεγάλοι αφήνουν το ρόλο του «επιθετικού» παίκτη στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άλλωστε επέλεξε ακριβώς αυτό το ρόλο, προτείνοντας δημόσια στην κυβέρνηση την ταυτόχρονη εξαγορά της ΑΤΕ και του Τ.Τ.
Παρά τις αντιστάσεις στην κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και το συνδικαλιστικό χώρο, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να ευνοεί την πώληση των δύο τραπεζών και όχι τη δημιουργία ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, αφήνοντας μάλιστα να διαρρεύσει στον Τύπο, ότι η αποκρατικοποίηση είναι επιθυμία και της τρόικας.
Εφόσον η κυβέρνηση, που απέφυγε και αυτή την εβδομάδα να προσλάβει συμβούλους για τις επόμενες κινήσεις της στο τραπεζικό σύστημα, «ανάψει πράσινο» στην πρόταση Σάλλα, με μια ανοικτή διαδικασία βελτίωσης της προσφοράς της Τρ. Πειραιώς, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες που ελέγχουν την τέταρτη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της χώρας είναι διατεθειμένες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να καλυφθεί μια αύξηση κεφαλαίου που θα μπορούσε να φθάσει και το 1,5 δις. ευρώ!
Πάντως, χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν, ότι όλα τα σενάρια χρηματιστηριακής ανάκαμψης, έστω και σε συνθήκες ανοικτής «καθοδήγησης» της αγοράς από ισχυρούς «παίκτες», τελούν υπό την αίρεση του διεθνούς κλίματος, που φαίνεται τις τελευταίες ημέρες να επιβαρύνεται σοβαρά, στρέφοντας και πάλι τα διεθνή κεφάλαια στα καταφύγια του χρυσού και των «ισχυρών» ομολόγων. Μετά την Fed, που εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις στο Μπεζ Βιβλίο της για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ήλθε χθες η «βουτιά» του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 2,4%, έναντι αναθεωρημένων στοιχείων που έδειξαν αύξηση 3,7% το α’ τρίμηνο.
Αν, παρά τις προσδοκίες των κεντρικών τραπεζών, η επιβράδυνση στις ΗΠΑ συνεχισθεί τα επόμενα τρίμηνα, την ώρα μάλιστα που το ΔΝΤ προβλέπει ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα χρειασθούν νέες κεφαλαιακές ενισχύσεις, οι φόβοι νέας βίαιης πτώσης των αγορών θα επανέλθουν, όπως και οι ανησυχίες για ύφεση «διπλού πυθμένα». Σε αυτή την περίπτωση, οι κεντρικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να μπουν σε αχαρτογράφητες περιοχές της νομισματικής πολιτικής, με νέες μαζικές ενέσεις ρευστότητας, δηλαδή στο λεγόμενο δεύτερο γύρο «ποσοτικής χαλάρωσης», αλλά οι αμφιβολίες για την πιθανότητα επιτυχίας αυτής της παρέμβασης γίνονται όλο και ισχυρότερες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου