Πρόκειται για σαφή αλλαγή στην πολιτική της Ε.Ε., καθώς ακόμα και το μνημόνιο θέτει περιορισμούς στην αγορά ελληνικών ομολόγων από Κίνα και Ρωσία. Ο λόγος, κατά την Ε.Ε., σε ότι αφορά την Κίνα είναι ότι οι Κινέζοι για να προχωρήσουν σε αγορά ομολόγων σε μεγάλη επενδυτική βάση (τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ) θα ζητούσαν "αντισταθμιστικά", δηλαδή αγορά λιμανιών και περιοχών που θα χρησιμοποιούσαν ως λογιστικά κέντρσ για εισαγωγή στην Ε.Ε. προϊόντων τους. Κάτι που φυσικά δεν ενοχλεί διόλου την Ελλάδα, αλλά στην Ε.Ε. είχαν, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, διαφορετκή προσέγγιση.
Τον περασμένο Ιανουάριο η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει στην Κίνα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους μέχρι 25-80 δισ. ευρώ, κτυπήθηκε καίρια από την Ε.Ε.
Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs προωθούσε την πώληση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου στο Πεκίνο και ειδικά προς την Κρατική Υπηρεσία Ξένου Συναλλάγματος (SAFE), η οποία διαχειρίζεται τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας ύψους 2.400 δολαρίων. Ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γκάρι Κον είχε επισκεφθεί δύο φορές την Ελλάδα από τον Νοέμβριο για να συναντήσει τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Το Πεκίνο δεν δέχθηκε να αγοράσει άμεσα μαζικά ελληνικά ομόλογα σε αυτό το ύψος, αλλά έπειτα από τη δεύτερη επίσκεψη στην Ελλάδα του Γκάρι Κον, "φάνηκε δυνατή μια συμφωνία μικρότερου ύψους, για 8 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ κατ'αρχήν", δηλαδή ακριβώς στο ύψος του δανείου που έπρεπε να αποπληρωθεί τον περασμένο Μάϊο και μας οδήγησε στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επρόκειτο να επισκεφθεί τον Φεβρουάριο την Κίνα για τον λόγο αυτό τον Απρίλιο, αλλά όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση με δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς", ξέσπασε θύελλα από τον φόβο εισόδου της Κίνα στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Ελλάδας, τα spread εκτοξεύτηκαν και το σχέδιο ματαιώθηκε.
Τώρα η Ε.Ε. δίνει έμμεση, αλλά σαφή εγγύηση στην Κίνα για αγορά ελληνικών ομολόγων. Ακόμα ένα στοιχείο για το έλλειψη σαφούθς πολιτικής από την Ε.Ε. στο θέμα αυτό.
Τμήμα ειδήσων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου