Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Αποκάλυψη: Να πως οι Γερμανοί θα «σκοτώσουν» το ευρώ


Αποκάλυψη: Να πως οι Γερμανοί θα «σκοτώσουν» το ευρώΝα γιατί μπορεί εύκολα να δούμε… αύριο, το ευρώ να χτυπά το 1,10. Ο λόγος; Η νέα αποκάλυψη του Der Spiegel: Το Ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας σκέφτεται να μπλοκάρει τη συμμετοχή της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, μία εξέλιξη οποία εάν υλοποιηθεί, θα στείλει το ευρώ όχι απλά στον.. άσσο έναντι του δολαρίου, αλλά στο… μηδέν!
Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα


του γερμανικού περιοδικού, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει διάταγμα αποκλεισμού της Γερμανίας από την «υποχρέωση» της ευρώ-διάσωσης. Αυτό θα επιτρέψει στο δικαστήριο να απαγορεύσει προσωρινά τουλάχιστον, στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δώσει εγγυήσεις για τα δάνεια ύφους 148 δισ. ευρώ.
Αυτό το προκάλεσε η καταγγελία που έκανε ο Peter Gauweiler (στέλεχος του κόμματος της Μέρκελ). Το Spiegel έχει στα χέρια του ένα γράμμα του Προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Andreas Vosskuhle, προς (μεταξύ άλλων) την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, όλες τις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τη γερμανική Bundesbank, σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με το περιοδικό, η γερμανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της προς το δικαστήριο προειδοποιεί πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στο να επιτραπεί στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να κηρύξουν default.
Επίσης η κυβέρνηση τονίζει (και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον) πως το πακέτο διάσωσης «δεν είναι μία νομικά δεσμευτική συμφωνία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά απλά μία πολιτική δέσμευση πρόθεσης».
Τέλος, όπως τονίζει το Spiegel εκτός της μήνυσης του Gauweiller, έχουν γίνει άλλες τρεις παρόμοιες καταγγελίες κατά του πακέτου διάσωσης και άλλη μία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.
Πως οι Ευρωπαίοι θέλουν να σώσουν το ευρώ
Εν τω μεταξύ, χθες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, στον οποίο θα μπορούν να καταφύγουν, αν χρειαστεί, οι χώρες του ευρώ.
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης διαθέτει 500 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 250 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ό,τι αφορά τη συνδρομή της ΕΕ υπάρχουν δύο σκέλη: Το ένα αφορά στα 60 δισ. ευρώ που μπορεί να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τους κοινοτικούς πόρους και το δεύτερο σκέλος αφορά στα 440 δισ. ευρώ μέσω εγγυημένων δανείων από όλα τα κράτη μέλη του ευρώ, χωριστά.
Σχετικά με τα 440 δισ. ευρώ, το Eurogroup συμφώνησε στη δημιουργία ενός οργανισμού, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης. Ο οργανισμός αυτός, ο οποίος θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο και θα έχει το δικό του διοικητικό συμβούλιο, θα δανείζεται από τις αγορές, με την εγγύηση των χωρών του ευρώ και έτσι θα μπορεί να δανείσει απευθείας σε μία χώρα της ευρωζώνης που ενδεχομένως αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου