Στη συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο επικεφαλής της οργάνωσης του ΟΗΕ για το Παγκόσμιο Εμπόριο και την Ανάπτυξη Χάινερ Φλάσμπερ εκτιμά ότι με την απόφαση της Κίνας να αναθεωρήσει τη σταθερή ισοτιμία του γουάν με το δολάριο θα βελτιωθούν οι δυνατότητες εξαγωγών και της Γερμανίας "αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου, εάν η Κίνα μειώσει το πλεόνασμά της, τότε θα μείνει μόνο μία χώρα στον κόσμο με πλεόνασμα ισοζυγίου, και αυτή είναι η Γερμανία, στην οποία θα επικεντρωθεί η διεθνής κριτική. Δεν πρέπει λοιπόν να θριαμβολογούμε που θα εξάγουμε περισσότερο. Αυτό θα συζητηθεί στο Τορόντο. Μετά την Κίνα η Γερμανία είναι η δεύτερη προβληματική περίπτωση για την ενίσχυση και εδώ της εσωτερικής ζήτησης. Έχουμε ήδη την επιστολή του κ.Ομπάμα στα μέλη της ομάδας των 20 στην οποία αναφέρεται ρητά ότι όλοι πρέπει να κάνουν περισσότερα, όχι περικοπές, κυρίως όχι περικοπές, και κυρίως εκείνοι που είναι σε καλή κατάσταση, δηλαδή εκείνοι που έχουν πλεονάσματα του εμπορικού τους ισοζυγίου".
Κριτική Ομπάμα
Την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης την οποία ζητά επίμονα ο οικονομολόγος Χάινερ Φλάσμπεκ, ο οποίος είχε χρηματίσει το 1988 και υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, όταν υπουργός ήταν ο Όσκαρ Λαφοντέν. "Η επιστολή του Αμερικανού προέδρου δεν απευθύνονταν άμεσα στη Γερμανία, αλλά είχε στο στόχαστρο μία χώρα όπως η Γερμανία, που ενέκρινε ένα μεγάλο πακέτο περικοπών. Εκεί λοιπόν ο Αμερικανός πρόεδρος είπε, αυτό δεν γίνεται, χώρες που είναι σε καλή κατάσταση με χαμηλά επιτόκια δανεισμού, πρέπει να χαλαρώσουν τη λιτότητα, να ενισχύσουν την ανάπτυξη, διότι σε παγκόσμια κλίμακα είναι ακόμη πολύ ασταθής".
Μείωση του πλεονάσματος
Αυτό θα αποτελέσει και ένα μεγάλο θέμα αντιπαράθεσης στο Τορόντο, όπου θα συγκρουστούν οι δύο φιλοσοφίες. Αλλά τί είναι τόσο στραβό, αν η Γερμανία επιμένει στη μείωση των ελλειμμάτων;
"Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιός είναι εκείνος που χρεώνεται. Εάν οι ιδιώτες στη Γερμανία χρεώνονταν για να βοηθήσουν το κράτος με την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης π.χ. ή με αύξηση των επενδύσεων, θα ήταν εντάξει. Αλλά η Γερμανία ζει επί χρόνια κάτω των δυνατοτήτων της και το τονίζω για να γίνει αντιληπτό. Εκείνος που έχει πλεόνασμα στις εμπορικές του συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο ζει κάτω από τις δυνατότητές του. Αυτός λοιπόν πρέπει να προσαρμοστεί στις δυνατότητές του και όχι να σφίγγει ακόμη περισσότερο τη ζώνη. Αυτό οδηγεί την παγκόσμια οικονομία στην καταστροφή, διότι και οι άλλες χώρες κάποια στιγμή θα πουν, αν κάποιος μόνον εξάγει, αλλά δεν εισάγει, δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα σύνορα ανοιχτά."
Κριτική στη λιτότητα
Η συλλογιστική αυτή οδηγεί το Χάινερ Φλάσμπεκ στο συμπέρασμα ότι και το πακέτο των μέτρων που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση.
"Όποιος κάνει τώρα περικοπές, θα αναγκαστεί να κάνει περισσότερα χρέη διότι δεν κινείται η οικονομία, εκτός εάν χρεωθούν οι άλλοι. Αυτή είναι η μόνη δυνατότητα. Και δεν μας έφερε στη σημερινή κατάσταση η απλοχεριά στις κρατικές δαπάνες, αλλά η συμπεριφορά των τραπεζών και η απορύθμιση των χρηματαγορών που επέτρεψε το καζίνο των τραπεζών που ήρθαν μετά με τα χρέη τους στο κράτος. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε. Προηγουμένως η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες ήταν σε λογικό δρόμο, σε πορεία βελτίωσης. Κατά συνέπεια θα πρέπει και στο Τορόντο να συζητηθεί αυτό το θέμα. Πρέπει να ρυθμιστούν οι χρηματαγορές και να πάρει κανείς λεφτά, αν χρειαστεί να πάρει από εκείνους που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αποταμίευσης και αυτοί δεν είναι οι φτωχοί στη Γερμανία. Για αυτό το πακέτο περικοπών στη Γερμανία είναι εντελώς λάθος."
Dirk-Oliver Heckmann / Γιώργος Παππάς
Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου