Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Είναι τελικά καραγκιόζηδες;

Αυτή η ανάρτηση είναι απάντηση σε σχόλιο φίλου μου blogger ο οποίος δηλώνει ότι "όλα τα κόμματα είναι καραγκιόζηδες". Πιστεύω ότι πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν μαζί του. Και βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, νομίζω σχεδόν όλοι τείνουμε στο να συμφωνήσουμε μαζί του.

Αλλά προσωπικά δεν συμφωνώ σχεδόν ποτέ με γενικεύσεις. Και λέω σχεδόν ποτέ για να μην κάνω και εγώ... γενίκευση.

Το όλα τα κόμματα είναι καραγκιόζηδες, σημαίνει ότι όλοι οι πολιτικοί μέχρι τελευταίου σε όλα τα κόμματα είναι καραγκιόζηδες. Αυτό εκτός του ότι είναι αδύνατο, είναι και παρανοϊκό αν το καλοσκεφτείς. Παντού υπάρχουν οι τυχοδιώκτες και οι απατεώνες, αλλά παντού υπάρχουν έστω και ελάχιστοι ειλικρινείς και τίμιοι άνθρωποι.

Αν συμφωνούμε στην απλή αυτή αρχή, ξεκινάμε λοιπόν από το ότι το υπάρχον σύστημα είναι πράγματι προβληματικό. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ερμηνεία της πλήρους αποτυχίας του.

Το σύστημα όμως αποτελείται από ανθρώπους. Μπορεί να φταίει κάτι άλλο, κάτι εξωγενές για την αποτυχία του συστήματος να σταθεί από τα μέρη που το αποτελούν;  Δεν το νομίζω.

Ένας άνθρωπος όμως, σε οποιοδήποτε χώρο, δεν μπορεί να αλλάξει το σύστημα αν δεν του δοθεί η δύναμη να το κάνει. Γιατί νομίζετε ότι υπάρχουν αντιπαλότητες για το πόσους ψήφους λαμβάνει κάποιος; Γιατί όσο μεγαλύτερη επιρροή έχει, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να ηγείται. Και αυτό δεν αρέσει σε κάποιους άλλους που θα προτιμούσαν να ηγούνται.

Τώρα... πολιτικό σύστημα χωρίς ηγέτες δεν υπάρχει. Ο ηγέτης όμως δεν είναι και αλάθητος. Κάποιος που το νομίζει αυτό, δεν μπορεί να είναι ηγέτης. Δεν κάνει για ηγέτης. Πρέπει να έχει γύρω του ανθρώπους ικανούς να τον συμβουλέψουν και φυσικά να μπορεί να δέχεται συμβουλές και να λαμβάνει αποφάσεις.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να δώσουμε σε ανθρώπους που θεωρούμε τίμιους, εργατικούς και με αντιλήψεις που ταιριάζουν στις δικές μας την ευκαιρία να ηγηθούν ή και να συμβουλέψουν τον ηγέτη. Αν απέχουμε, αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Θα ηγούνται πάντα τα τζάκια ή αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη αυλή και θα συμβουλεύουν οι "δικοί τους".
vaspersview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου