Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Διεθνές συνέδριο για του χρέος και μνημόνιο

Στην πάλη κατά του μνημονίου, την κοινή δράση της αριστεράς και τα συναφή προβλήματα του χρέους, αφιερώθηκε μεγάλο διεθνές συνέδριο, που οργάνωσε την Παρασκευή και το Σάββατο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το «Αριστερό βήμα διαλόγου και κοινής δράσης».

Στο συνέδριο συμμετείχαν διεθνώς γνωστοί οικονομολόγοι, όπως οι καθηγητές Πανεπιστημίου Σαμίρ Αμίν, Κλαούντιο Κάτς και Ζακ Νικονόφ, ενώ τις εργασίες του παρακολούθησαν μεγάλος αριθμός πολιτών, που άκουσαν υπομονετικά ώρες ομιλιών, κατά τρόπο ενδεικτικό της αγωνίας τους να πληροφορηθούν οτιδήποτε έχει να κάνει με το μεγάλο πρόβλημα της χώρας -αλλά και τους «καημούς» μίας πολυδιασπασμένης αριστεράς.

Ασυνήθιστα, μάλλον, για τη σημερινή συγκυρία, τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν, ή συμμετείχαν σε αυτές, εκπρόσωποι όλων σχεδόν των τάσεων της αριστεράς (πλην του ΚΚΕ, που εκλήθη αλλά δεν ανταποκρίθηκε, και της «Δημοκρατικής Αριστεράς», που δεν εκλήθη).

Το συνέδριο χαιρέτησαν, μεταξύ άλλων, ο νυν και ο πρώην πρόεδροι του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας και Αλέκος Αλαβάνος, αντίστοιχα.

Αν όλοι οι ομιλητές ήταν κατά του μνημονίου, δεν ήταν όλοι υπέρ της άμεσης ή γενικής στάσης πληρωμών ή της εξόδου από το ευρώ, προτάσεις πάντως που συγκέντρωσαν την προτίμηση σημαντικού αριθμού ομιλητών. Γνωστός θεωρητικός της ανάπτυξης και στενός φίλος και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου (που μετέφρασε μάλιστα στα ελληνικά το κλασικό βιβλίο του για την παγκόσμια συσσώρευση του κεφαλαίου), ο Σαμίρ Αμίν υπέβαλε σε καταιγιστική κριτική το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, υπογραμμίζοντας ότι ευθύς εξαρχής φτιάχτηκε με σκοπό να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σημείωσε ότι «η υιοθέτηση κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, χωρίς ευρωπαϊκό κράτος, ισοδυναμούσε με το να βάζει κανείς το κάρο μπρος από το άλογο» και τόνισε ότι η κυριαρχία που έχασαν τα κατά το μάλλον, ή ήττον, δημοκρατικά έθνη – κράτη δεν μεταφέρθηκε σε κάποια υπερεθνική δημοκρατική δομή. «Η Ευρώπη, είτε θα είναι αριστερή, είτε θα διαλυθεί μέσα στο επικίνδυνο χάος, που την οδηγεί η Γερμανία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Αργεντινός οικονομολόγος Κλαούντιο Κατς, σύμβουλος επίσης των κυβερνήσεων Βενεζουέλας και Βολιβίας, αναφέρθηκε στην κρίση της Αργεντινής και τις αναλογίες με την Ελλάδα. Διεκτραγώδησε τις καταστροφικές συνέπειες στη χώρα του, της επέμβασης του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η κατάσταση μπόρεσε να αντιστραφεί μόνον ως αποτέλεσμα της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης, που προέκυψε, οδηγώντας σε στάση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση του χρέους. «Η κρίση της Αργεντινής παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την ελληνική, η οποία όμως βρίσκεται μόνο στο αρχικό στάδιο», υποστήριξε, προσθέτοντας πως, όμως, υπάρχουν και τέσσερις σημαντικές διαφορές, που είναι η κρίση στην Αργεντινή συνέπεσε με ευνοϊκή πορεία της διεθνούς οικονομίας, που έκανε ευκολότερη την ανάκαμψη, η Αργεντινή είναι 6ος εξαγωγέας παγκοσμίως αγροτικών – κτηνοτροφικών προϊόντων, το ελληνικό χρέος είναι 16 φορές μεγαλύτερο από το αργεντίνικο σε σχετικούς όρους, και η Ελλάδα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το ΔΝΤ, αλλά επίσης την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Ο καθηγητής Κατς πρότεινε τη συγκρότηση Λέσχης Χωρών για την από κοινού διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, στην οποία να συμμετάσχουν οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειεας και της Λατινικής Αμερικής. Αναφέρθηκε, επίσης, σε δύο διαφορετικά μοντέλα στάσης πληρωμών, αυτό της Αργεντινής, που συνοδεύτηκε από υποτίμηση του νομίσματος και εκείνο του Ισημερινού, όπου το νομισμα παρέμεινε ισχυρό, συνδεδεμένο με το δολάριο και η κυβέρνηση κάλεσε οργανισμούς του ΟΗΕ για να κάνουν λογιστικό έλεγχο (AUDITING), από τον οποίο προέκυψε ποιό ήταν το νόμιμο χρέος και ποιό προϊόν παρανομίας ή καταστρατήγησης των κανόνων δίκαιων συναλλαγών.

Εκ των ιδρυτών του κινήματος για μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση ATTAC, που ήταν βασικός συντελεστής του «όχι» των Γάλλων στην ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη κατά το δημοψήφισμα του 2005, ο καθηγητής Ζακ Νικονόφ υποστήριξε την έξοδο από το ευρώ και την αντικατάστασή του από ένα κοινό νόμισμα, στο οποίο και μόνο θα μπορούν να μετατρέπονται τα εθνικά νομίσματα, που θα διατηρούν σταθερή, αλλά περιοδικά μεταβαλλόμενη ισοτιμία με το κοινό.

Ο κ. Νικονόφ τόνισε ακόμα τη μεγάλη μαχητικότητα και ριζοσπαστικότητα των κινητοποιήσεων που σημειώνονται τώρα στη Γαλλία κατά του ασφαλιστικού και ιδίως τον δημοκρατικό τους χαρακτήρα, καθώς είναι οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων και των μαθητών φοιτητών, που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις. Όπως ανέφερε, οι τωρινές κινητοποιήσεις στη χώρα του είναι από τις μαζικότερες, που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο μισό αιώνα.

Τις δυσκολίες αποχώρησης από το ευρώ υπογράμμισε ο πανεπιστημιακός, φιλόσοφος, φυσικός και βετεράνος του κομμουνιστικού κινήματος, Ευτύχης Μπιτσάκης, που υποστήριξε ότι ένα τέτοιο μέτρο πρέπει να συνδέεται με την προοπτική των Ενωμένων Σοσιαλιστικών Πολιτειών της Ευρώπης.


i-reportergr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου