Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Καραβάνι προσκυνητών στην Τραπεζούντα

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την προστασία των προσκυνητών της Παναγίας Σουμελά και του Ιστορικού Μνημείου του Πόντου λαμβάνουν οι τουρκικές Αρχές. Το καραβάνι των προσκυνητών από χθες έχει πάρει τον δρόμο από την Κωνσταντινούπολη προς την Τραπεζούντα και στόχος των Αρχών που επιτηρούν είναι να αποτρέψουν την πρόκληση και του παραμικρού επεισοδίου από ακραία στοιχεία· είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά. Στα πούλμαν οι προσκυνητές δεν συζητούν άλλο από την ώρα της ανάβασης στο Ορος Μελά, σ(τ)ου Μελά, όπως λένε στην ποντιακή διάλεκτο, από την οποία βαφτίστηκε με τους αιώνες και το ίδιο το μοναστήρι. Περίμεναν αυτά τα 45 λεπτά, που διαρκεί πεζή η ανάβαση, δεκαετίες ολόκληρες.
Οι τουρκικές Αρχές, καθώς πρόκειται πια για αρχαιολογικό χώρο, περιορισμένης μάλιστα χωρητικότητας, έχουν δώσει μόνο 500 άδειες εισόδου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκ των οποίων 250 διατέθηκαν σε έλληνες προσκυνητές και 250 σε ποντιακούς προσκυνητές από χώρες όπως Ρωσία, Γεωργία, Αυστραλία και Γερμανία. Οι προσκλήσεις είναι ονομαστικές και η τουρκική αστυνομία που θα περιφρουρεί το Ορος Μελά, όπου βρίσκεται τα μοναστήρι, θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώσει τα στοιχεία όσων έχουν άδειες εισόδου με ειδικές λίστες που ζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτοί θα είναι και οι μόνοι τυχεροί που θα παρακολουθήσουν την πανηγυρική λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου μέσα στον ναό.

Ο κόσμος όμως θα είναι πολύ περισσότερος. Σχεδόν όλα τα παράλια του Εύξεινου Πόντου έχουν «κατακλυστεί» από προσκυνητές ποντιακής καταγωγής, οι οποίοι θέλουν να βρεθούν στο μοναστήρι την ημέρα που θα το λειτουργήσει για πρώτη φορά ύστερα από 88 χρόνια ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο αριθμός των προσκυνητών δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια καθώς κάποιοι λένε ότι πρόκειται για...
5.000-

6.000 άτομα και άλλοι ανεβάζουν τον αριθμό αυτό στα 15.000-20.000 άτομα. Εξαιτίας του όγκου των προσκυνητών το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει φροντίσει να τοποθετήσει γιγαντοοθόνες σε διάφορα σημεία προκειμένου να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία όσοι δεν μπορέσουν να προσεγγίσουν τον ερειπιώνα του ιστορικού μοναστηριού.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της Τραπεζούντας αντιδρούσε, απαντώντας στις μηνύσεις που έγιναν εναντίον του υπουργού Πολιτισμού και του νομάρχη της περιοχής, επειδή αποφάσισαν να δώσουν άδεια λειτουργίας της Παναγίας Σουμελά και χρήσης της από τους χριστιανούς: «Η Τραπεζούντα είναι πόλη του πολιτισμού και της ιστορίας. Πού είναι το πρόβλημα; Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε την κουλτούρα μας, η οποία έχει τις ρίζες της στην οθωμανική περίοδο» τόνισε χθες ο δήμαρχος. «Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικό απ΄ ό,τι έκαναν οι Οθωμανοί. Οπως τότε υπήρχε θρησκευτική ελευθερία, η ίδια φιλοσοφία θα έπρεπε να είναι η σημερινή καθημερινή αξία για την Τουρκία» σχολίασε.

Τις μηνύσεις είχαν υποβάλει εκπρόσωποι του μικρού Εργατικού Κόμματος, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην τουρκική βουλή. Κατηγορούν μάλιστα τις Αρχές ότι κράτησαν για μήνες κρυφή την απόφασή τους να επιτρέψουν τη λειτουργία, καθώς γνώριζαν ότι η Παναγία Σουμελά δεν είναι σήμερα ναός αλλά μουσείο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προετοιμάζεται πάντως κανονικά για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή και ζητεί από όλες τις πλευρές να επικρατήσει σύνεση και ψυχραιμία. Αναμένεται να φτάσει στην Τραπεζούντα το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί θα είναι ο πρώτος Πατριάρχης στην ιστορία 16 αιώνων του μοναστηριού που θα λειτουργήσει την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, αφού κανένας προκαθήμενος της εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης δεν βρέθηκε την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τραπεζούντα. Μαζί του θα λειτουργήσουν ο βοηθός επίσκοπος του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου κ. Τείχωνας και ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος είναι ποντιακής καταγωγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου