Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Πίστωση;…Τέλος

Πίστωση;…ΤέλοςΈνας επιπλέον «πονοκέφαλος» φαίνεται σιγά σιγά να προστίθεται στους εμπόρους το τελευταίο διάστημα, καθώς οι εισαγωγές χωρίς ρευστό έχουν αρχίσει να περιορίζονται. Παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο «R» τονίζουν ότι πλέον αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους προμηθευτές τους, ιδιαίτερα τους ξένους, καθώς αυτοί απαιτούν προεξόφληση των εμπορευμάτων που παραγγέλνουν οι Έλληνες έμποροι.

Η κατάσταση είναι ασφυκτική, επισημαίνουν, «καρφώνοντας» τις κλειστές πόρτες των τραπεζών. Η ύφεση που πλήττει την αγορά σε συνδυασμό με τις υψηλές υποχρεώσεις των περισσοτέρων εταιρειών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη χρηματοδότηση τους, τις φέρνει ολοένα και πιο κοντά στο λουκέτο.
Έως τώρα υπήρχε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πίστωσης για την εξόφληση των προμηθειών. Η πραγματικότητα πλέον είναι εντελώς διαφορετική για τις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις οι οποίες επισημαίνουν ότι η ροή του χρήματος στην αγορά «βραδυπορεί». "Ας ελπίσουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου με το σχέδιο πιστωτικής επέκτασης που ζήτησε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση των εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, αλλάξει την κατάσταση", δήλωσε στο «R» έμπορος στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος επισήμανε ότι η έλλειψη ρευστότητας και προσβάσεων σε χρηματοδοτήσεις, οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του ΦΠΑ και τα φορολογικά μέτρα, το υψηλό κόστος από τα τέλη, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα ενοίκια, η συρρίκνωση της καταναλωτικής δυνατότητας και η παρατεταμένη κακή ψυχολογία στην αγορά, μόνο σε  “λουκέτα" οδηγούν.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μόλις 193 δάνεια ύψους 12 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τράπεζες μέσω ΤΕΜΠΜΕ, μέχρι τις 13 Αυγούστου, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Ταμείου.
Για το πρόγραμμα της ένταξης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα κάλυψης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, που κλείνει τον Οκτώβριο – κι ενώ το υπουργείο Εργασίας απειλεί με ‘’λουκέτο’’ όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέχρι τότε -  τα δάνεια είναι μόλις 46 ενώ ανέρχονται στο ύψος του 1,3 εκατ. ευρώ.
Απογοητευτικά είναι και τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το ΚΕΜΕ-ΕΒΕΑ μέσω της ιστοσελίδας του επιμελητηρίου σχετικά με την κατάσταση ρευστότητας στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις. Στην έρευνα συμμετείχαν 523 επιχειρήσεις που στη συντριπτική τους πλειονότητα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Μάλιστα, το 89% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση, ενώ το 82% διαπιστώνουν δυσκολίες ή καθυστερήσεις στην ένταξη των επιχειρήσεων τους σε κοινοτικά ή ειδικά προγράμματα.
Την ίδια ώρα, έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), μία στις πέντε επιχειρήσεις ενδέχεται να προχωρήσει σε κλείσιμο, ποσοστό διπλάσιο από πέρυσι, ενώ οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης, αλλά και όλων των επιμέρους οικονομικών τους δεικτών.
Αλεξάνδρα Τόμπρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου