Τον άμεσο κίνδυνο να χάσει κάθε έλεγχο στον ΟΤΕ και να περάσει ο Οργανισμός στους Γερμανούς με μια «ληστρική» δημόσια προσφορά στους μετόχους μειοψηφίας αντιμετωπίζει πλέον το Δημόσιο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανέχεται τις μεθοδεύσεις της διορισμένης από την προηγούμενη κυβέρνηση διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία ετοιμάζεται να αποφανθεί, ότι δεν συντρέχει λόγος μερικής αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου της Telekom.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «S», βασιζόμενη σε δύο προφανώς διάτρητες γνωμοδοτήσεις, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιμένει να θεωρεί ορθή την ευθεία παραβίαση του κοινοτικού Δικαίου, όταν επετράπη στην Deutsche Telekom να μην προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για τους μετόχους της μειοψηφίας, όταν απέκτησε «πακέτα» μετοχών από την Marfin και το Δημόσιο.
Από την Επ. Κεφαλαιαγοράς έχει ζητηθεί, ύστερα από τις παρεμβάσεις της Κομισιόν για να γίνει σεβαστό το κοινοτικό Δίκαιο, να εφαρμοσθεί επιτέλους η πρόβλεψη του νόμου 3406/2006, ο οποίος ορίζει, ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο και να αναστείλει τα δικαιώματα ψήφου, όταν ο αγοραστής έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του για υποβολή δημόσιας προσφοράς στους μετόχους της μειοψηφίας.
Αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήθελε να βρει τη λύση, με την οποία θα γίνεται σεβαστό το κοινοτικό Δίκαιο και θα προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα και το συμφέρον των μετόχων μειοψηφίας του ΟΤΕ, νομικοί επισημαίνουν ότι θα όφειλε να μην επιμείνει άλλο σε μια παράνομη απόφαση, που θα καταδικασθεί από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο μάλιστα πριν από λίγες ημέρες επενέβη με αστραπιαίο τρόπο για να ακυρώσει όλα τα ειδικά δικαιώματα του Πορτογαλικού Δημοσίου στην Portugal Telecom, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πώς θα κινηθεί και στην περίπτωση του ΟΤΕ.
Αντί να εμμένει, ότι ήταν ορθό να μην υποβάλει δημόσια προσφορά η Telekom, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μπορούσε στην παρούσα φάση να αναστείλει μερικώς (κατά 17% από το συνολικό 30%) τα δικαιώματα ψήφου της Telekom. Με τον τρόπο αυτό,
n Η γερμανική εταιρεία θα έχει πλέον για μια μεταβατική περίοδο περιορισμένα δικαιώματα ψήφου, που σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπεράσουν το όριο της καταστατικής μειοψηφίας, πέραν του οποίου θα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά, με βάση τις τρέχουσες, εξευτελιστικά χαμηλές τιμές των μετοχών του ΟΤΕ (κάτω από 6,5 ευρώ, ενώ το Δημόσιο είχε πουλήσει έναντι 27,5 ευρώ το 2008). Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός και άμεσος, καθώς η Κομισιόν αμφισβητεί και τους βασικότερους όρους της συμφωνίας μετόχων, η οποία επιβάλλει σήμερα στην Telekom να είναι υποχρεωμένη να ζητήσει άδεια από το Δημόσιο για να προχωρήσει σε αγορές μετοχών. Αν αυτό συμβεί, παράλληλα με τη διαπίστωση της παράβασης με τη μη υποβολή δημόσιας προσφοράς, η Telekom θα μπορεί να ισχυρισθεί, ότι «θεραπεύει» την παρανομία, υποβάλλοντας τώρα μια δημόσια προσφορά για τους μετόχους της μειοψηφίας και να αποκτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ για… μια χούφτα ευρώ. Όμως, αν η Επ. Κεφαλαιαγοράς περιορίσει τα δικαιώματα ψήφου της Telekom, θα εκλείψει κάθε κίνδυνος να ξεπεράσει το όριο του 33,3%, σε οποιαδήποτε περίπτωση και το Δημόσιο θα μπορεί να επικαλεσθεί έναντι της Κομισιόν, ότι με την απόφαση αυτή αντιμετωπίσθηκε η παρανομία της μη υποβολής δημόσιας προσφοράς, αφού επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις. Επιπλέον, περιορίζοντας τα δικαιώματα ψήφου της Telekom, το Δημόσιο θα μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας Μετόχων, αφού θα έχει μειωθεί κάτω από 15% η συμμετοχή των Γερμανών, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα ψήφου.
Αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν επιτελέσει το χρέος της, να επιβάλει επιτέλους την εφαρμογή του κοινοτικού Δικαίου, περιορίζοντας τα δικαιώματα ψήφου των Γερμανών, η πλήρης κατάληψη του ΟΤΕ από την Telekom, με όρους επικίνδυνους για το Δημόσιο και τους μετόχους μειοψηφίας, θα είναι απλώς θέμα χρόνου.
Η Κομισιόν είναι βέβαιο ότι θα κρίνει παράνομη τη μη υποβολή δημόσιας προσφοράς, όπως και τους περισσότερους όρους της συμφωνίας μετόχων, κυρίως όσους δίνουν στο Δημόσιο ιδιαίτερα δικαιώματα, τα οποία δεν αντιστοιχούν στο ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο. Σε αυτή την περίπτωση, αποδεσμευμένοι πλέον από τη Συμφωνία Μετόχων, αλλά και υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε δημόσια προσφορά, δεν θα έχουν παρά να ζητήσουν σε μια εξευτελιστική τιμή τις μετοχές της μειοψηφίας και ακολούθως να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τον Οργανισμό, αφού θα έχουν «εξαφανισθεί» όλα τα ειδικά δικαιώματα του Δημοσίου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου