Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Λίγο ακόμη... πιο βαθιά η μαύρη τρύπα

thumb
Άρχισε η σταδιακή ανακοίνωση των «συμπληρωματικών» μέτρων από την κυβέρνηση, με πρώτη τη δήλω­ση του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι πολλές υπηρεσίες και προϊόντα που υπάγονταν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% θα ενταχθούν στον υψηλό του 23% από το 2011! Με το τέλος της εξαγγελίας αυτής, ο υπουργός Οικονομικών φρόντισε να επαναλάβει το σύνηθες, ότι «δεν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για το 2010»...

Όμως η υστέρηση στα έσοδα που διαφαί­νεται στα στοιχεία του εξαμήνου δεν αποκλείει κάποια μέτρα να εφαρμοστούν από το τρίτο ή το τέταρτο τρίμηνο του 2010, κατ’ εντολή της τρό­ικας, που… δέχεται να βαφτίσει τις όποιες νέες εξαγγελίες ως διορθωτικές ή συμπληρωματικές κινήσεις επί του βασικού σχεδίου. Έτσι, και η κυβέρνηση μπορεί να διατηρήσει την αξιοπιστία της και ο υπουργός Οικονομικών τη θέση του.
Μαύρη τρύπα
Ήδη το οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι θα τα βρει σκούρα στον τελικό έλεγχο των ελεγκτών στο τέλος Ιουλίου, καθώς η μαύρη τρύπα των εσόδων (το 50% της επιτυχίας του φετινού προϋπολογισμού βασίζεται στην επί­τευξη στόχου των εσόδων) ξεπερνά το 1 δισε­κατομμύριο ευρώ. Και βρισκόμαστε μόλις στα μισά.
Η ύφεση και η καθίζηση στην κατανάλωση, λόγω της αύξησης των φόρων και των περικο­πών μισθών, επιδομάτων και συντάξεων, σε συνδυασμό με το ύψος ρεκόρ του πληθωρι­σμού, έχουν δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, που έχουν κλείσει το πορτοφόλι. Εκτός του ότι έχουν περιορίσει τις καταναλωτι­κές αγορές στο ελάχιστο, δεν καταβάλλουν ούτε τις οφειλές τους στην εφορία, με αποτέλεσμα τα πολυαναμενόμενα έσοδα από τον ΦΠΑ και την εισφοροδιαφυγή να μην έρχονται. Ήδη έχει δοθεί εντολή στις εφορίες από το ΥΠΟΙΟ για εξονυχιστικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων, ώστε να βρεθούν οι ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες ΦΠΑ αλλά και φόρου ακινήτων, και ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν αποδώσει το ΕΤΑΚ του 2009. Παράλληλα το ΥΠΟΙΟ έδωσε εντολή να σταλούν οι ειδοποιήσεις για τον φόρο ακίνητης περιουσίας για το 2010, τον οποίο θα καλούνται οι οφειλέτες να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους!
Η απόκλιση από τους στόχους φαίνεται πως έκανε τον υπουργό Οικονομικών να βάλει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης σε δεύτερη μοίρα, καθώς πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ετοιμάζεται οδηγία προς τις ΔΟΥ να ζητούνται τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπό την απειλή πλειστηριασμών και κατασχέσεων! Η οδηγία αναμένεται να ζητάει την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που είναι η… ευγενική ερμηνεία για τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις. Οι επιδιώξεις του ΥΠΟΙΟ, όμως, να ενισχυθεί ο ρυθμός είσπραξης εσόδων, μπορεί να σκοντάψουν στο γεγο­νός ότι το ταμείο των νοικοκυρι­ών είναι μείον. Και οι πλειστηρι­ασμοί θα προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων, όχι μόνο στην κοι­νωνία, αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Υπό την πίεση του μνημονί­ου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αδημονεί να φέρει χρήματα στα κρατικά ταμεία και για αυτό τον λόγο επιμένει να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά το πρόγραμμα όλων των αποκρατικοποιήσεων. Ο συγκεντρωτισμός αυτός όξυνε και την κόντρα του με τον Δημήτρη Ρέππα, που θεωρεί ότι η καθυστέρηση πληρωμών στην ΕΘΕΛ και τα δημοσιεύματα περί ιδιωτικοποίησής της κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Πράσινο φως για τον ΟΣΕ
Στα χέρια της τρόικας βρίσκεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης του ΟΣΕ, διά χειρός Δημήτρη Ρέππα. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαί­τερες ενστάσεις, με τον υπουργό Υποδομών να παίρνει τα εύσημα. Όμως το αυτάκι του Γ. Παπακωνσταντίνου δεν φαίνεται να… ιδρώ­νει και σιωπηλά πιέζει και συμβουλεύει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε άμεσες και δραστικές λύσεις στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΘΕΛ, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. Με αυτό τον τρόπο θα ξεφουσκώσει το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος.
Από την άλλη, η λογική του Δ. Ρέππα είναι αναδιάρθρωση μεν, χωρίς όμως να γίνουν μαζικές απολύσεις και ξεσηκωθούν τα λαϊκά στρώματα. Τη χρυσή τομή καλείται να βρει ο πρωθυπουργός μετά την κρίσιμη ψηφοφορία του ασφαλιστικού. Πάντως η τρόικα φαίνεται να συντάσσεται με τη λογική Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν έκρυψε ότι στο μνημόνιο αναφέ­ρεται ρητώς η δέσμευση για εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Ουδείς γνωρίζει, ωστόσο, τι ακριβώς έχει δεσμευθεί να κάνει η κυβέρνηση και εάν οι δεσμεύσεις αυτές είναι εξειδικευμένες.
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ανη­φορήσει τη Δευτέρα για τις Βρυξέλλες, όπου θα δώσει νέες εξετάσεις ενώπιον των εταίρων του στην ευρωζώνη και την Τρίτη στους «27». Αναμένεται να προτάξει την ικανοποιητική πορεία μείωσης του ελλείμματος στο εξάμηνο ως πειστήριο για την ομαλή υλοποίηση του μνημονίου.
Κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, όμως, αναμένεται να εκθέσει τις απόψεις του για την πορεία της ελληνικής οικο­νομίας και ο επίτροπος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν. Κοινοτικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκθεση της Κομισιόν θα κάνει λόγο για κινδύνους στον ρυθμό είσπραξης εσόδων αλλά και για κινδύνους εκτροχιασμών των κρατικών δαπανών. Έτσι θα ζητάει μια σειρά από μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ως έκτακτα να μετατραπούν σε μόνιμα, όπως για παράδειγμα:
η έκτακτη εισφορά κερδο­φόρων επιχειρήσεων,
ο έκτακτος κεφαλικός φόρος άνω των 100.000 ευρώ και ο φόρος στις τράπεζες.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι τα πράγματα μπορεί να πάρουν δυσάρεστη τροπή εάν η κοι­νωνική αναταραχή κλιμακωθεί και έχει διάρκεια.
Επιπλέον, θα κάνει λόγο για ανάγκη ταχείας αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και υιο­θέτηση αναπτυξιακού νόμου που θα έχει ως κεντρικό σημείο την άμεση φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, το άνοιγμα κλειστών επαγ­γελμάτων και τις ταχείες αποκρατικοποιήσεις, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Από τις Βρυξέλλες… στη ΔΕΘ
Το Μαξίμου εξακολουθεί να πιέζει όπως μπορεί την τρόικα, ώστε να λάβει το πράσινο φως και να εξαγγείλει κοινωνική βοήθεια, έστω και σε μικρή ομάδα ευπαθών συνταξιούχων και ανέργων που δεν θα ξεπερνούν τις 120 χιλιάδες και το κόστος θα είναι περιορισμένο. Μόνο που η χρηματική υποστήριξη είναι απαγορευτική για τη σφικτή δημοσιονομική πειθαρχία στην οποία δεσμευθήκαμε, έτσι στο ΥΠΟΙΟ… ψάχνονται να βρουν πόρους από κοινοτικά κονδύλια.
Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός σκοπεύει να εξαγγείλει και τον αναπτυξιακό νόμο, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στις ξένες επενδύσεις (κυρίως από την Κίνα) και στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Για τις επιχειρήσεις αναμένεται να εξαγγείλει προγράμματα επι­χορηγήσεων που θα χρηματοδοτούνται είτε από την Ε.Ε. είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου