Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Στα αζήτητα από σήμερα τα ελληνικά ομόλογα - Στο 10,51% το κόστος δανεισμού


Νέα εποχή ξημέρωσε σήμερα για τα ελληνικά ομόλογα, που πλέον δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των ώριμων αγορών, έπειτα από την υποβάθμιση που υπέστησαν από τη Morgan Stanley, γεγονός το οποίο σήμανε συναγερμό στα dealing rooms. Το spread διαπραγματεύεται σε υψηλά επίπεδα, στις 765 μονάδες βάσης, με το κόστος δανεισμού να αγγίζει το 10,51%.

Μόνο τις τελευταίες μέρες ρευστοποιήθηκαν περί τα 15 δισ. ευρώ, μετά την υποβάθμιση και την έξοδο των ελληνικών ομολόγων από πολλούς διεθνείς δείκτες που δεν μπορούν να περιλαμβάνουν χαμηλής αξιολόγησης τίτλους, δημιουργήθηκε κύμα πωλήσεων που ώθησαν τα spreads σε επίπεδα που προσέγγισαν τις 1000 μονάδες βάσης δεδομένου ότι προφανώς δεν υπήρχαν αγοραστές για τόσο μεγάλα ποσά. Κυρίως όμως δημιουργήθηκε κακό κλίμα κυρίως λόγω της φημολογίας ότι το ύψος των προς ρευστοποίηση τίτλων είναι τεράστιο ενώ κάποιο βρήκαν ευκαιρία και για κερδοσκοπικές κινήσεις ωθώντας ακόμα χαμηλότερα τα spreads ώστε να επανατοποθετηθούν από καλύτερη βάση. Σε κάθε περίπτωση οι συναλλαγές έγιναν σε ξένες πλατφόρμες και over the counter και έτσι δεν μπορούν να καταγραφούν με ακρίβεια. Υπολογίζεται ότι στις διεθνείς αυτές πλατφόρμες διακινούνται ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ μηνιαίως. Τις επόμενες ημέρες εξάλλου το ελληνικό δημόσιο θα επιχειρήσει την έκδοση εντόκων γραμματίων καθώς πρέπει να χρηματοδοτήσει αντίστοιχες λήξεις. Πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι κρίσιμο τέστ αναμέτρησης με τις αγορές, το πρώτο από την υπογραφή του Μνημονίου. Εντούτοις, οι τίτλοι αυτοί απευθύνονται κυρίως στο ευρύ κοινό αλλά και τις ελληνικές τράπεζες που τους χρησιμοποιούν για ενέχυρο στην ΕΚΤ. Οι αποδόσεις προβλέπεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα άνω του 4%.
Στελέχη της αγοράς πάντως αποτιμώντας την κατάσταση εκτιμούν ότι τελικώς η αναδιάρθρωση δεν έγινε στο εύρος που είχε υπολογιστεί και οι πιέσεις εκτονώθηκαν ήδη από χθες που ήταν η τελευταία ημέρα. Ετσι, χθες τα spreads σε όλες τις διάρκειες συρρικνώθηκαν αισθητά και η δεκαετία έκλεισε στις 780 μονάδες βάσης, 20 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι πλέον και για το επόμενο διάστημα η πίεση αποκακρύνεται από την Ελλάδα.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου