Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στο Κίνημα

Μετά την συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, κορυφαίος υπουργός έλεγε πως ήταν καιρός να έρθουν στο φως της δημοσιότητας όλα εκείνα που στιγματίζουν το ΠΑΣΟΚ και παραμένουν για χρόνια στη σκιά εκείνων που επιζητούν να κρύψουν κάτω από το χαλάκι της… Ιπποκράτους. Πλέον, στο Κίνημα έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, με τον Γιώργο Παπανδρέου να έχει δώσει ήδη εντολή να ξεσκονιστούν όλα τα πόθεν έσχες των στελεχών και όπου δουν «γκρίζες ζώνες», τότε να αναδειχθούν και να παραμεριστούν, όπως έγινε αστραπιαία με τις υποθέσεις των κ.κ. Τσουκάτου και Μαντέλη.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΝΑΝΝΟΥ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)

Ο ίδιος ο κορυφαίος υπουργός με μια φράση του έδειξε ξεκάθαρα πως όλα όσα έρχονται στο φως τις τελευταίες εβδομάδες, αναδεικνύουν τη θέληση του ΠΑΣΟΚ να μπει άπλετο φως σε σκοτεινές αποφάσεις και ήδη το ρητό του Γιώργου Παπανδρέου «όλα στο φως» πιάνει σάρκα και οστά, έστω και εάν σήμερα, αυτό που ματώνει είναι το Κίνημα. Χαρακτηριστικά επισήμανε τα εξής: «Το ΠΑΣΟΚ κήρυξε τον πόλεμο κατά της  διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Ντίνος Ρόβλιας. Κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής  και παραιτήθηκε η Άντζελα Γκερέκου. Άνοιξε τις εξεταστικές επιτροπές και δύο στελέχη, ο Θόδωρος  Τσουκάτος και ο Τάσος Μαντέλης, παραδέχθηκαν ότι εισέπραξαν μαύρο πολιτικό χρήμα. Όλοι ψάχνουμε για τη συνέχεια...».
Ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να λέει και σήμερα πως όλα πρέπει να έρθουν στο φως, κάτι που επανέλαβε και στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε πριν από μερικές ημέρες: «Φως παντού, έρευνα για όλα και για όλους, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς εξαιρέσεις. Η ανάγκη της χώρας επιβάλλει περισσότερο από ποτέ να επικρατήσει η λυτρωτική αλήθεια, ακόμη και αν ο δρόμος που οδηγεί σε αυτή μας κάνει να «ματώσουμε».
Όσον αφορά την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο, έγινε σε μια περίοδο όπως οι αντοχές του (εξαρθρωμένου) κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, εν όψει των εκλογών του προσεχούς  Νοεμβρίου για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών τίθενται σε μεγάλη δοκιμασία. Οι διευρυμένες  οικονομικές και πολιτικές αρμοδιότητες που αναμένεται να εκχωρηθούν στους αιρετούς περιφερειάρχες, καθιστώντας τους στην ουσία «μικρούς πρωθυπουργούς», πυροδοτούν τις φιλοδοξίες πολλών πολιτευτών, πρώην υπουργών, σημερινών νομαρχών, ακόμη και υφυπουργών, οι οποίοι φιλοδοξούν να μεταπηδήσουν στην Αυτοδιοίκηση. Δεν αποκλείονται όμως και μεγάλες εκπλήξεις, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να διεκδικούν τις περιφέρειες Αθήνας και Κεντρικής Μακεδονίας.   Το πλήθος των  επίδοξων υποψηφίων συνθέτει ένα  παζλ, το οποίο προμηνύει έντονες  εσωκομματικές συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις τοπικών κομματαρχών και μάχες στα παρασκήνια. Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η μάχη για την ανάδειξη περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ θα ανατρέψει κάποια από τα δεδομένα των τελευταίων ετών.

Πόθεν έσχες και… γεύματα
Να σημειωθεί ιδιαίτερα πως ο πρωθυπουργός, έχει ζητήσει και έχει λάβει ενημερωτικό σημείωμα από την Ιπποκράτους με όλες τις υποθέσεις που χρίζουν περαιτέρω έρευνας, όπως π.χ. η υπόθεση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος κλήθηκε από την Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει και να δώσει διευκρινίσεις για την αγοροπωλησία του ακίνητου στην Διονησίου Αρεοπαγίτου.  Όσον αφορά την υπόθεση Μαντέλη, στο Μαξίμου είναι δεδομένη η στάση που κρατούν προς τον πρώην υπουργό και όπως μάλιστα διαρρέεται, ανάλογη στάση θα κρατήσει και σε όποιον άλλον βγει στο… προσκήνιο όπου θα πρωταγωνιστεί σε σκοτεινή υπόθεση.
Ειδικά πάντως για την υπόθεση Μαντέλη, πρέπει να σημειωθεί ιδιαίτερα πως τις  τελευταίες ημέρες, αυξήθηκαν... δραματικά τα γεύματα βουλευτών του κόμματος όπου το κύριο μενού ήταν η αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση αλλά και η στάση της απέναντι στο πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεότεροι βουλευτές, επισημαίνουν πως θα στηρίξουν το κυβερνών κόμμα στην περίπτωση που θα ζητηθεί ο Κώστας Σημίτης στην προανακριτική λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορούν να αποτελούν μέρος του πολιτικού συστήματος που «αμάρτησε» στο παρελθόν και τώρα επηρεάζει και τους ίδιους αδικαιολόγητα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στα γεύματα συζητούνται έντονα και τα μέτρα της κυβέρνησης, όπως και στο ασφαλιστικό! Οι αντιδράσεις είναι πολλές, ωστόσο προς το παρόν έχουν εκδηλωθεί μέσα στα «Όργανα», αν και υπάρχουν αρκετοί που δηλώνουν έτοιμοι να «αντισταθούν» στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος και ο έλεγχος που θέλει ο Γιώργος Παπανδρέου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι μηδαμινός. Η «αρχή» που λέει «μιλήστε τώρα ή αλλιώς σωπάστε» παίρνει σιγά – σιγά σάρκα και οστά, αφού ήδη έχουν εκδηλωθεί οι γκρίνιες κα τα καρφιά για την επιλογή της κυβέρνησης να πάρει σκληρά μέτρα αλλά και να ανοίξει άρον – άρον το Ασφαλιστικό. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σήμερα σιωπούν επιδεικτικά, ωστόσο όπως λέγεται ιδιαίτερα, αυτή η σιωπή έχει ημερομηνία λήξης, την οποία προσδιορίζουν για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου το επόμενο χρονικό διάστημα. Πάντως, τα πρώτα γεύματα βουλευτών για  να εκφράσουν τους  προβληματισμούς  τους σχετικά με τις… μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη την τιμητική τους ενώ ετοιμάζονται οι πρώτες επιστολές διαμαρτυρίας και για την παρατηρούμενη, όπως λένε, καθυστέρηση στην αναβάθμιση του ρόλου τους με παραλήπτη τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστο Παπουτσή. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τις διαμαρτυρίες των βουλευτών για τη συμπεριφορά υπουργών και υφυπουργών, για τον τρόπο με τον οποίο  δρουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, τότε τα πράγματα στο Κίνημα αρχίζουν να σοβαρεύουν.
Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως την Παρασκευή, 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας ζητούν από τον Ανδρέα Λοβέρδο να μην αποδεχθεί όσα εκτός μνημονίου εισηγείται, ερμηνεύοντας κατά τα δοκούν, η τρόϊκα (ΕΕ - ΕΚΤ και ΔΝΤ). Θυμίζουμε πως είχε προηγηθεί πριν από μερικές εβδομάδες ερώτηση 48 βουλευτών του κόμματος που ζητούσαν να ανοίξουν όλα τα πόθεν έσχες όλων εκείνων που κυβέρνησαν τα τελευταία 20 χρόνια, όπως επίσης και οι διοικητές οργανισμών, συνδικαλιστικοί φορείς κοκ.
Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Τζελέπης, Βασίλης Γερανίδης, Νικος Σαλαγιάννης, Βασίλης Κεγκερογλου, Όλγα Ρενταρή - Τέντε, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Παύλος Στασινός και Γιάννης Αμοιρίδης, επισήμαναν στην ερώτησή τους ότι «…με βάση όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας δημιουργείται η εντύπωση ότι για την τρόικα, το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προέλθει από δραματική περικοπή των συντάξεων. Δημιουργείται η αίσθηση ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθούν την προσπάθεια εξυγίανσης και επίλυσης του ασφαλιστικού, αλλά κυριολεκτικά την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και την αντιμετώπιση της από ιδιωτικά σχήματα».  Και ερωτούν τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για όσα κινούνται εκτός μνημονίου κι αν (η κυβέρνηση) θα σεβαστεί τη σύμβαση και τη ρήτρα του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι τις ερμηνείες της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου