Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

"Μηδενική αντίδραση" από την Αθήνα για τον τορπιλισμό του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη!

ImageΟύτε μία ελάχιστη ουσιαστική αντίδραση, πέρα από μία ανώδυνη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, ότι «Η Ελλάδα μένει πιστή στο έργο», μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχει εκφραστεί από την ελληνική κυβέρνηση, έστω ως «ανακλαστική πολιτική κίνηση» για την εν ψυχρώ εκτέλεση του μεγαλύτερου γεωστρατηγικού έργου της σύγχρονης Ελλάδας από την βουλγαρική κυβέρνηση του Μπόϊκο Μπορίσοφ.



Ενώ ακόμα και στην Βουλγαρία έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων κατά της απόφασης του Μ.Μπορίσοφ η Ελλάδα που κατά κύριο λόγο πλήττεται από αυτή την απόφαση, δεν έχει αρθρώσει ούτε λέξη ενισχύοντας τις εκτιμήσεις εκείνων που θεωρούσαν ότι οι νέες κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας σε πλήρη σύμπνοια με τον αμερικανικό παράγοντα υπονόμευσαν από κοινού το έργο, έστω και αν «μπροστά» βκήκε η Βουλγαρία. 
"Ο Μπορίσοφ σταμάτησε ενεργειακά σχέδια", "Ο Μπόικο σταμάτησε τον αγωγό, ο Τράιτσο" αρνείται", "Ο αγωγός μέχρι την Ελλάδα παγώνει λόγω του κινδύνου διαρροής" είναι οι ενδεικτικοί τίτλοι των εφημερίδων της Βουλγαρίας.
Σκληρή είναι η κριτική που ασκεί στις δηλώσεις Μπορίσοφ, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Σεργκέι Στανίσεφ, κατά των ημερών του οποίου υπογράφτηκε η τριμερής συμφωνία κατασκευής του αγωγού. Ο Σ.Στανίσεφ κάνει λόγο για "παράφρονη προσωπική απόφαση, με την οποία ο πρωθυπουργός συνεχίζει την πολιτική του που σπέρνει χάος στη Βουλγαρία".
Ο αρχηγός της αριστερής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες, με σημαντικότερες την άνοδο των τιμών των ενεργειακών πόρων και του ρεύματος, που η Βουλγαρία θα αναγκαστεί να αγοράζει από τους γείτονες της και ο κίνδυνος σοβαρής επιδείνωσης των σχέσεων της Σόφιας με τη Μόσχα.
Την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο υλοποίησης του διαβαλκανικού πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ ακολουθώντας τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας Σεργκέϊ Σμάτκο, ότι το έργο πλέον δεν υφίσται κυρίως λόγω της βουλγαρικής αδράνειας
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του εγκαταλείπει τον αγωγό, επικαλούμενος φόβους που έχουν εκφραστεί ότι η συμμετοχή στο σχέδιο δεν θα είναι επικερδής, αντιθέτως μπορεί να αποβεί επιζήμια για τη Βουλγαρία.
Ο Μ.Μπορίσοφ επικαλέστηκε, επίσης, τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του αγωγού θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον, αλλά η αλήθεια είναι βέβαια πολύ διαφορετική: Η κυβέρνησή του λειτουργεί περίπου ως εντολοδόχος των ΗΠΑ και αυτό είναι κάτι που είναι ευρώς γνωστό στην Σόφια.
Πάντως αντιδράσεις υπάρχουν και μέσα στην κυβέρνησή του: Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων Μπορίσοφ, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράικο Τράικοβ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Μπορίσοφ έκανε τέτοιες δηλώσεις, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησης από το σχέδιο από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ανήλθε στην εξουσία.
Ο αγωγός, μήκους 300 χλμ., θα μετέφερε ρωσικό αργό από το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς, στη Μαύρη Θάλασσα, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αποτελούσε την κορυφαία ελληνική γεωστρατηγική επιδίωξη τα τελευταία 15 χρόνια. Η άρνηση της ελληνικής πλευράς να πιέσει την Βουλγαρία να σεβαστεί την υπογραφή της ερμηνεύεται από την Μόσχα ως έμμεση συνηγορία στην βουλγαρική κίνηση.
Οι σχέσεις Βουλγαρίας και Ρωσίας είναι βέβαιο ότι θα δοκιμαστούν με την Μόσχα να επιδιώκει ανατροπή της κυβέρνησης Μπορίσοφ, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Ουκρανίας, έστω και αν η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Στην Σόφια τα μεσαία και κατώτερα στελέχη της κρατικής μηχανής εξακολουθούν να έχουν «φιλορωσικά» αισθήματα.
Η Ρωσία έχει ήδη αντικαταστήσει τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με τον αγωγό Σαμψούνται-Τσεϊχάν στην Τουρκία...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου