Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Ο Σαμαράς και οι επιταγές των καιρών.


«Πρέπει να ξέρουμε πως δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο στην πραγματοποίησή του, πιο αβέβαιο για την επιτυχή έκβασή του, πιο επικίνδυνο στο χειρισμό του, από την προσπάθεια εισαγωγής μιας νέας τάξης πραγμάτων. Γιατί ο μεταρρυθμιστής έχει εχθρούς όλους εκείνους που αποκομίζουν κέρδη από το παλιό σύστημα και χλιαρούς μόνο υποστηριχτές αυτούς που περιμένουν να ωφεληθούν με το καινούργιο»
Machiavelli: «Ο Ηγεμόνας»
Εξίμισι μήνες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ και ενάμισι χρόνο από την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή από την πολιτική έρημο, ο Αντώνης Σαμαράς πρωταγωνιστεί στην πολιτική ζωή του τόπου.
Ακόμα και η αρνητική προβολή του, ακόμα και τα μαύρα  και ύποπτα  δημοσιεύματα με αφορμή τις εκάστοτε απελπισμένες δηλώσεις του κ. Καρατζαφέρη και της κ. Μπακογιάννη,
δείχνουν το άγχος και την αγωνία εκείνων που ανησυχούν από το αδιαμφισβήτητο γεγονός: ο Αντώνης Σαμαράς εξελίσσεται σταθερά σε σημείο αναφοράς και πόλο συσπείρωσης εκείνων ,που ανεξάρτητα από κόμματα και ιδεολογικά πιστεύω, αναζητούν τον πολιτικό που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα εφιαλτικά της αδιέξοδα.
Δεν θα πούμε ότι έγιναν όλα καλά, ή ότι είναι όλα καλά στη ΝΔ στους μήνες που πέρασαν από τον περασμένο Νοέμβριο. Το αντίθετο μάλιστα. Άλλωστε, το Antinews (οι συντάκτες του και οι αναγνώστες του) δεν σταμάτησε στιγμή από τον περασμένο Νοέμβριο  να επισημαίνει τα κακώς κείμενα και να καταθέτει θέσεις και απόψεις.
Αυτή την ώρα όμως, που τα πάντα καταρρέουν,  και το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρει στην κυριολεξία τι να κάνει, πρέπει να δούμε τι επί της ουσίας έκανε μέχρι τώρα ο Σαμαράς και τι πρέπει να κάνει, κατά την γνώμη μας πάντα.
Πρώτον: Χάρις λοιπόν στην πολιτική Σαμαρά δεν υπάρχουν σήμερα στη ΝΔ βαρόνοι και κομματάρχες. Όποιος δεν πείθεται ας ψάξει να δει που βρίσκονται σήμερα και τι κάνουν μια σειρά ιστορικών στελεχών από τον Καραμανλή μέχρι τον Σουφλιά και τους «Βατοπεδινούς».
Το κυριότερο από όλα, η Ντόρα και ο «μητσοτακισμός» ως πολιτική αντίληψη και ιδεολογία,  βρίσκονται πλέον εκτός ΝΔ – και κυρίως αναίμακτα.
Δεύτερον, η  ΝΔ δεν διαπλέκεται πλέον με κανένα συμφέρον. Κανένας εθνικός κατασκευαστής, προμηθευτής ή εκδότης δεν μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να υπαγορεύσει γραμμή, όπως βλέπαμε δηλαδή να γίνεται τόσο χρόνια. Αντιθέτως, όλοι οι «παράγοντες» του χώρου ψάχνονται να βρουν  «τι είναι αυτός ο Σαμαράς». Και επειδή δεν ξέρουν και αγχώνονται τους βλέπουμε να καταφεύγουν στα συνηθισμένα πιόνια τους, μπας και κάνουν παιχνίδι. Θα μάθουν όμως κι αυτοί.
Τρίτον και ίσως σημαντικότερο. Στους λίγους αυτούς μήνες ο Σαμαράς κατόρθωσε κάτι που δεν έκανε κανένας άλλος ηγέτης της ΝΔ. Να προσδιορίσει το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της νέας ΝΔ, να περιγράψει το όραμα του για τη νέα Ελλάδα. Εναπόκειται πλέον στο νέο κομματικό μηχανισμό που θα προκύψει από το επικείμενο Συνέδριο η εκλαΐκευση αυτού του πολιτικού λόγου, να γίνει κτήμα όλων.
Τέταρτον, η επιχείρηση ενοχοποίησης της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίσθηκε σθεναρά και αν δεν ήταν τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, η κυβέρνηση δεν θα ήξερε σήμερα που να κρυφθεί με όσα αποκαλύπτονται για την Ζήμενς.
Φτάνουμε λοιπόν στο δια ταύτα.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Όσοι διαβάζουν Ιστορία θα συμφωνήσουν μαζί μας ότι σε ταραγμένες περιόδους αναδεικνύεται πάντα ένας ηγέτης που εκφράζει τα αισθήματα του λαού και χαράζει το μέλλον.
Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ πως θεωρούμε ότι ο ηγέτης αυτός είναι σήμερα για την Ελλάδα ο Αντώνης Σαμαράς. Όπως επίσης γράψαμε πολλές φορές από την στιγμή που ο Σαμαράς έγινε από την πολιτική έρημο αρχηγός της ΝΔ αιφνιδιάζοντας τους πάντες και ανατρέποντας σχεδιασμούς δεκαετιών μπορεί να κάνει τα πάντα. Θέμα χρόνου είναι από την στιγμή που παραμένει αδιάλλακτα συνεπής στο πολιτικό όραμα που τον έφερε μέχρις εδώ – όπως και να το κάνουμε, θέλει χρόνο για να μάθει πως λειτουργεί το «σύστημα», κάποιος που ήταν εκτός τόσα χρόνια.
Όμως, για να προχωρήσει μπροστά ο Σαμαράς πρέπει να εκφράσει όλο το λαό και όχι μόνο τους Νεοδημοκράτες.
Και δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτή την Νέα Δημοκρατία – τελεία και παύλα.
Ο λαός δεν ενδιαφέρεται καθόλου σήμερα ούτε για τα εσωτερικά προβλήματα της ΝΔ ούτε για την ίδια τη ΝΔ. Είναι πλήρως απαξιωμένη.
Από την άλλη μεριά, η ατέρμονη φιλολογία για το ποιοι θα διαγραφούν ακόμα, μόνο τους εχθρούς του Σαμαρά και της ΝΔ εξυπηρετεί πλέον.
Δεν θέλει και πολύ σκέψη το πράγμα λοιπόν. Ο λαός ο ίδιος τιμώρησε τους βατοπεδινούς, τους κουμπάρους, τα λαμόγια, τους κηφήνες του κρατικού κορβανά. Ο Σαμαράς πρέπει απλώς να το επισφραγίσει, να τους πετάξει έξω από κάθε δραστηριότητα της ΝΔ και να προχωρήσει μπροστά. Αυτό έλειπε να απολογείται στο ΠΑΣΟΚ για τον ποιόν πρέπει να διαγράψει κάθε φορά. Τους τελειωμένους από τον λαό και από τον ίδιο;
Ας πετάξει λοιπόν στα μούτρα των ΜΜΕ την εσωστρέφεια στην οποία επιχειρούν να κλείσουν τη ΝΔ κι ας φύγει μπροστά συσπειρώνοντας γύρω του τον απλό λαό, που  σήμερα στενάζει από τα ληστρικά μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Πιστεύουμε επίσης ακράδαντα ότι αυτό το διαλυμένο μαγαζί που λέγεται ΝΔ δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξει. Η μόνη λύση είναι να φτιαχτεί μια εντελώς καινούργια οργάνωση πάνω στην παλιά. Διαφορετικά ο παλιός μηχανισμός θα αφομοιώνει και θα εξουδετερώνει κάθε τι νέο, όπως έγινε μέχρι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις.
Στην Επικοινωνία μηδέν
Πρέπει επιτέλους ο Σαμαράς να αποκτήσει πραγματικό επικοινωνιακό επιτελείο. Απλώς δεν πάει άλλο.
Δεν μπορεί να βρει πέντε – έξι δικούς του, να βγαίνουν μόνο αυτοί στα κανάλια και να απαντάνε στις αστειότητες που λένε καθημερινά;
Δεν μπορούν να βρουν έναν σκηνοθέτη για τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις στις οποίες κανείς δεν τον «φροντίζει»;
Επίσης: όσοι περιτριγυρίζουν τον Σαμαρά, ή έχουν αναλάβει καθήκοντα από αυτόν, πρέπει να καταλάβουν ότι η δουλειά τους είναι να προβάλλουν τον Σαμαρά, κανέναν άλλο και ιδίως τον εαυτό τους. Αλλιώς να πάνε σπίτι τους. Μικρομάγαζα και προσωπικές στρατηγικές, που τόσο ζημίωσαν την παράταξη, δεν έχουν καμιά θέση στην νέα προσπάθεια.
Τι ζητά ο λαός
Σ’ αυτήν την καταστροφολογία που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση  για να περνάει τα ληστρικά της μέτρα, ο Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να αντιτάξει ένα ρεαλιστικό και υπεύθυνο πρόγραμμα ελπίδας. Ο στόχος δεν είναι απλώς η νίκη στις επόμενες εκλογές. Ο στόχος είναι η έξοδος της χώρας από την κρίση. Ένα ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ. Κεντρικός άξονας του οποίου θα είναι ένας  νέος κοινωνικός μετασχηματισμός, αντίθετος από αυτόν που έφερε το ΠΑΣΟΚ και ο οποίος θα συνενώνει τις υγιείς δυνάμεις του Έθνους σε μια νέα προσπάθεια.
Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι αυτό που δεν αντιλήφθηκε και ο Κώστας Καραμανλής και η «παλιά» Νέα Δημοκρατία ήταν η δύναμη και η εμβέλεια του κοινωνικού μετασχηματισμού που συνεπέστατα εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ. Από εκείνους που δεν τους γνώριζε ούτε ο θυρωρός τους, τους «μη προνομιούχους» που έγιναν «προνομιούχοι», τον προσεταιρισμό πάγιων αιτημάτων εκδημοκρατισμού της Αριστεράς, μέχρι την απέραντη διαπλοκή με την οικονομική εξουσία, το ΠΑΣΟΚ μετασχημάτισε την κοινωνία. Εγκαθίδρυσε το λεγόμενο «σύστημα ΠΑΣΟΚ».
Η ΝΔ δεν το κατάλαβε ποτέ αυτό. Γι αυτό και έχανε πάντα από το ΠΑΣΟΚ. ΟΙ ανοησίες περί «μεσαίου χώρου» και «συναίνεσης» μόνο την πολιτική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ διαιώνιζαν και οδηγούσαν. Αλλά θα τα πούμε κι άλλη φορά γι αυτά.
Ό Σαμαράς πρέπει λοιπόν τώρα να εξαγγείλει ευθαρσώς έναν άλλο κοινωνικό μετασχηματισμό που να ανταποκρίνεται στις ιδέες του Πατριωτισμού και του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού και κυρίως στο πάνδημο αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη.
Τελευταίο και σημαντικότερο: Επαναφορά στο προσκήνιο και ενίσχυση  του κινηματικού χαρακτήρα του ρεύματος που ανέδειξε τον Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ. Τον Σαμαρά δεν τον εξέλεξε στην ηγεσία της ΝΔ κανένας βουλευτής, κανένας σύμβουλος και κανένας τομεάρχης. Τον εξέλεξε ο κόσμος που πίστεψε σε αυτόν.  Την ελπίδα αυτού του κόσμου έχει υποχρέωση λοιπόν να πραγματώσει.
Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά στιγμή ούτε ο Σαμαράς, ούτε όσοι δίπλα του προσπαθούν για ένα καλύτερο αύριο.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου