Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Εκρηκτικό κοκτέιλ με ασφαλιστικό και εργασιακό

Την επόμενη εβδομάδα αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο καθώς η τρόικα θα εγκρίνει το νομοσχέδιο ανατροπής του συνταξιοδοτικού...
Εξίσωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση μεταξύ ανδρών και γυναικών,  περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, σταδιακή αλλαγή της ηλικίας συνταξιοδότησης  για Βαρέα και Ανθυγιεινά από τα 55 στα 60 για έξοδο με 35ετία και νέα λίστα επαγγελμάτων, περιλαμβάνονται στις αλλαγές του ασφαλιστικού που εγκρίνει την προσεχή εβδομάδα η τρόικα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία ως προς το Ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα έχουν «κλειδώσει» οι αλλαγές αναφορικά με τη χορήγηση της βασικής σύνταξης στο 65ο έτος. Για όποιον εξέρχεται νωρίτερα από αυτό το ηλικιακό όριο, εκτός από τη μη πληρωμή της κρατικής συμμετοχής (360 ευρώ) ή τη μειωμένη
καταβολή αυτής, θα περικόπτεται και το 6% για κάθε χρόνο πρόωρης εξόδου (και μείον 30% για έξοδ0 στο 60ό έτος). Η μόνη παροχή που δεν θα υπόκειται σε πέναλτι πρόωρης εξόδου θα είναι η συνταξιοδότηση με 40 έτη ασφάλισης.
Την ίδια ώρα φθηνές απολύσεις και αποζημιώσεις σε δόσεις προβλέπουν τα σχέδια που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση για το νέο εργασιακό, υλοποιώντας το δεσμευτικό μνημόνιο που υπέγραψε με την τρόικα για τη δανειοδότηση της χώρας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν στους κοινωνικούς φορείς τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.
Σύμφωνα με τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας:
  • Μειώνεται το ποσό της αποζημίωσης (κατά 20- 40%).
  • Καταργείται η σημερινή διάκριση μεταξύ εργατών και υπαλλήλων (οι τελευταίοι εισπράττουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις).
  • Προβλέπεται η καταβολή της αποζημίωσης σε μηνιαίες δόσεις
  • Αυξάνεται το όριο ομαδικών απολύσεων στο 4% από 2% σήμερα για τις επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 200 εργαζομένων.
  • Μειώνονται οι αμοιβές για ειδικούς όρους απασχόλησης των νέων κάτω των 25 ετών οι οποίοι εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.
  • Επανακαθορίζεται η ανώτατη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
  • Μετατρέπεται η διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας προκειμένου να απαιτείται κοινή προσφυγή από εργοδότες και συνδικάτα και όχι μονομερώς όπως ισχύει σήμερα
  • Ενισχύονται οι επιχειρήσεις, μέσω ΟΑΕΔ για την πρόσληψη νέων απασχολουμένων με συμβάσεις μαθητείας.
  • Λαμβάνονται μέτρα αποτροπής των απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν από τη συνταξιοδότηση.
Οι μεγάλες αλλαγές αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις από τους εργαζομένους και να πυροδοτήσουν νέα αμφισβήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς κρίνεται αναντίστοιχα μικρό το όφελος για την εθνική οικονομία σε σχέση με τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα.
Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι η ΓΣΕΕ έχει ήδη δηλώσει πως δεν μετέχει στο διάλογο. Ακόμη πιο ενδεικτικά, δε, είναι και τα όσα μας είπε, μιλώντας στο "ellispoint στον Flash" ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος: "Αν πηγαίναμε", τόνισε, "στο τραπέζι του διαλόγου θα ήταν σα να ήμασταν ...γαλόπουλες και να περιμέναμε διακαώς πότε θα έρθουν τα Χριστούγεννα!". Ο κ. Παναγόπουλος υποστήριξε ότι οι εργοδότες οχυρώνονται πίσω από το μνημόνιο με την τρόικα και είπε πως ένα από τα πιο επικίνδυνα σενάρια που συζητώνται για τις αποζημιώσεις είναι εκείνο της ταχείας, έγκαιρης προειδοποίησης: Να ενημερώνεται δηλαδή ένας εργαζόμενος πως θα απολυθεί σε ένα μήνα και - καθώς αυτό θα θεωρείται "έγκαιρη προειδοποίηση" - η αποζημίωσή του να μειώνεται στο μισό.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου