Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Σύμβαση υποτέλειας με την Τρόικα!

Θα κατάσχουν μέχρι και περιουσιακά στοιχεία της χώρας… 
Σύμβαση υποτέλειας με την Τρόικα
Τη λήψη και  πρόσθετων μέτρων από φέτος, στην περίπτωση που οι ελεγκτές της  Τρόικας διαπιστώσουν πως η χώρα μας δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, προβλέπουν οι συμβάσεις των δανείων που κατέθεσε για κύρωση στη Βουλή η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών καθησυχάζει πως δεν θα απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων, εφόσον όμως φανεί πως προχωρά χωρίς πρόβλημα το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Ωστόσο, υπό τη σκιά και των αποκαλύψεων για τις λογιστικές αλχημείες της Ουγγαρίας –και μάλιστα "κάτω από τη μύτη" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- "σφίγγουν τα λουριά" ακόμη περισσότερο για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, στις 300 σελίδες των όρων που έφερε στη Βουλή χθες για Κύρωση η Κυβέρνηση, προβλέπεται ότι αν δεν τηρηθεί έστω και ένας όρος, η συμφωνία "χαλάει" και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα, αλλιώς τα δάνεια "κόβονται"!

Η Ελλάδα απειλείται μάλιστα ακόμα και με κατάσχεση και αναγκαστική εκποίηση δημόσιας περιουσίας, αν δεν μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη της.

Η σύμβαση, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

à Τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου πρέπει να τηρηθούν πιστά, προκειμένου να εκταμιεύονται κανονικά οι δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Η οποιαδήποτε αθέτηση υποχρεώσεων, οδηγεί σε καταγγελία και λύση της σύμβασης. Ωστόσο, αν μία ή περισσότερες διατάξεις της Σύμβασης καταστούν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου άκυρες, δεν κλονίζεται η ισχύς των υπόλοιπων διατάξεων.

à Πρώτο "τεστ" χαρακτηρίζεται το Ασφαλιστικό: τονίζεται πως το νομοσχέδιο πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τέλος Ιουνίου, με έμφαση σε 9 σημεία:

-συγχώνευση σε μόλις 3 Ταμεία (μισθωτών, επαγγελματιών, αγροτών) μέχρι το 2018,

-σύνδεση εισφορών με επιδόματα,

-ενιαίοι κανόνες κατ' αναλογία για νυν και μελλοντικούς εργαζόμενους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015,

-ενιαίο όριο στο 65ο έτος ηλικίας ως το 2015 (δεν εξαιρούνται ασφαλισμένοι προ του 1993 και γυναίκες εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα),

-αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης με προσδόκιμο ζωής από το 2020,

-περιορισμός πρόωρης σύνταξης στα 60 μέχρι το 2011 (και των προ του 1993 εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά και όσων έχουν πάνω από 35 έτη εισφορών),

-προσαρμογή επιδομάτων βάσει πληθωρισμού από το 2014, εγγυημένη σύνταξη,

-ανταποδοτική σύνταξη με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου,

- ανατροπή όρων χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.

à  Η σύμβαση, που διέπεται και ερμηνεύεται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, προβλέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας –κυρίως στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη χώρα του δανειστή από τον τελευταίο: "Ούτε ο Δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία  λόγω εθνικής κυριαρχίας ή διαφορετικά λόγω της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης – συντηρητικής ή αναγκαστικής - ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία σχετικά με τη Σύμβαση".

à Οι δανειστές έχουν δικαίωμα "πρώτης προτίμησης" κατά την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Περιορίζει δε το δανεισμό από τρίτους και απαγορεύει την

«περικοπή» χρέους αν και επιτρέπει την επιμήκυνσή του.

à Εκχώρηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων δανειστών και δανειολήπτη ύστερα από σύμφωνη γνώμη όλων των δανειστών. Κάθε δανειστής μπορεί να εκχωρήσει ή να μεταβιβάσει μέρος των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του σε άλλον δανειστή.

à Το επιτόκιο δανεισμού είναι άμεσα συνδεδεμένο με το euribor (0,707% το τρίμηνο) με περιθώριο 3% για τα πρώτα τρία χρόνια από την εκταμίευση και 4% για τα επόμενα, ενώ το υπερημερίας αυξάνει επιπλέον 2%.

à Η αμοιβή των δανειστών είναι 550 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται αρχικώς.

Από πλευράς του  πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος  Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του, τονίζει  πως "δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αρκεί να εφαρμοστεί το πρόγραμμα" και πως "δεν έχει λόγους να ανησυχεί για την πορεία υλοποίησης του Μνημονίου έως την επόμενη δόση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου