Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Σάββατο 24 Απριλίου 2010

REUTERS BREAKINGVIEWS. Θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει το δρόμο της Νέας Γης;

Από τον Έντουαρντ Χάντας

«Η Αμερική μου, η Νέα Γη μου» αναφωνούσε ο Άγγλος ποιητής Τζον Ντον στην ερωμένη του καθώς εκείνη γδυνόταν γύρω στα 1600, όταν το μικρό νησί του Ατλαντικού ήταν ένας τόπος γεμάτος με πλούτη και υποσχέσεις. Μέχρι το 1934 όμως, η χώρα ήταν τόσο χρεοκοπημένη, που έπρεπε να παραιτηθεί της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας της. Η Ελλάδα έχει πιο μακρά ιστορία, αλλά πολλές ομοιότητες με τη Νέα Γη....
Τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Νέα Γη κατά τη δεκαετία του ʼ30 ήταν χειρότερα από τα τωρινά της Ελλάδας. Η Νέα Γη είχε και η Ελλάδα έχει αδύναμη ηγεσία, αλλά το χρέος της Νέας Γης ξεπερνούσε το 300% του εθνικού εισοδήματος, πολύ μεγαλύτερο ως ποσοστό από το 114% της Ελλάδας. Επίσης, η Μεγάλη Ύφεση είχε προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη καταστροφή στη, ζωτικής σημασίας, αλιεία του νησιού απʼ ό,τι η τρέχουσα κρίση έχει προκαλέσει στην Ελλάδα.
Ωστόσο, τα βασικά ζητήματα είναι παρόμοια.
Πρώτον, νομίσματα που δεν μπορούν να υποτιμηθούν: το καναδικό δολάριο (που υιοθετήθηκε μετά την τραπεζική κρίση το 1895) και το ευρώ.
Δεύτερον, ομόλογα που ανήκουν σε ξένους: σε ποσοστό 95% για τη Νέα Γη και 70% για την Ελλάδα.
Τέλος, ένας ανήσυχος πληθυσμός: ο πρωθυπουργός της Νέας Γης γλίτωσε παρά τρίχα το λιντσάρισμα, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν κοινωνικές αναταραχές.
Οι Βρετανοί, που παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την αυτόνομη αυτή κτήση τους, ήθελαν να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Η ΕΕ ανησυχεί εξίσου για το πιο αδύναμο δημοσιονομικά μέλος της. Η Ελλάδα μπορεί να μη χρειαστεί να υποστεί την ταπείνωση της κατάλυσης της δημοκρατίας προκειμένου οι επίτροποι να λογοδοτούν στους πιστωτές της. Πάντως, η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να χρειαστεί να παραδώσει μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής και οικονομικής κυριαρχίας της στην ΕΕ και το ΔΝΤ Αυτό είναι το τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει για να λάβει επίσημη βοήθεια με μειωμένα επιτόκια. Οι ξένοι μπορεί να είναι καλοήθεις τύραννοι, αλλά θα έχουν τη δύναμη να ξαναχτίσουν την οικονομική δομή της χώρας.
Η Νέα Γη κατάφερε να γλιτώσει χωρίς να χρεοκοπήσει, χάρη στα σκληρά μέτρα που έλαβαν οι επίτροποι και την άνοδο των τιμών των εξαγωγών της. Αλλά ποτέ δεν ανέκαμψε πραγματικά. Η προοπτική καλύτερης κοινωνικής πρόνοιας έπεισε τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν την προσχώρηση στο Καναδά το 1949.
Είναι απίθανο η Γερμανία να καταλάβει την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Αθήνα έχει ξεμπερδέψει. Το 1934 οι περισσότεροι Βρετανοί πολιτικοί θεωρούσαν ανεπίτρεπτη τη χρεοκοπία μέλους της Κοινοπολιτείας. Θα αποδειχθεί η δέσμευση της ΕΕ εξίσου ισχυρή το 2012;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου