Σελίδες

Το διαιρε και βασιλευε ηταν και ειναι μια παγια τακτικη για να χωριζουν...και να εξουσιαζουν.

" ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ
ΤΟΥ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
ΟΤΑΝ ΗΘΡΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ.
ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ.
ΟΤΑΝ ΗΡΘΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ "


ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ



Σάββατο 24 Απριλίου 2010

«Νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό»

Σαν βγεις στον πηγαιμό…
Υπό την ασφυκτική επιτήρηση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ τελεί πλέον η χώρα μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού να ενεργοποιήσει το μηχανισμό στήριξης της οικονομίας τονίζοντας πως αυτό «είναι ανάγκη εθνική και επιτακτική».

Σε αυτή τη «νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό» θα απαιτηθούν βαθιές τομές, ευρύτατες αναπροσαρμογές και εκτεταμένες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, της οικονομίας, της κοινωνίας και των πολιτών....
Η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, καθώς στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο όλοι οι υπουργοί είχαν αποδεχθεί ότι η λύση αυτή αποτελούσε μονόδρομο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η επιλογή για την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών αλλά και τα στοιχεία που δημοσίευσε, την Πέμπτη, η Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος του 2009.
Στην απόφαση του Πρωθυπουργού βάρυνε, όπως επιμένουν έγκυρες πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η «Ναυτεμπορική», η αγωνιώδης έκκληση τραπεζικών παραγόντων, οι οποίοι προειδοποιούσαν για βαρύτατες επιπτώσεις, εάν η κυβέρνηση δεν ενεργοποιούσε τον μηχανισμό αμέσως.
Παράλληλα, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σημείωναν ότι η Αθήνα δεν είχε πλέον καμία δυνατότητα να περιμένει τη διενέργεια των εκλογών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, καθώς, από την ερχόμενη Δευτέρα, κιόλας οι αγορές θα επιτίθεντο με σφοδρότητα στην ελληνική οικονομία.
Προτού ανακοινώσει την απόφασή του, ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ισπανό ομόλογό του και προεδρεύοντα της Ε.Ε. Χοσέ Ροντρίγκεζ Θαπατέρο τον οποίο και ενημέρωσε για την πρόθεση της Ελλάδας να προσφύγει στο μηχανισμό.
Μέρκελ: Ναι μεν, αλλά…
Αμέσως μετά -και μόλις η δήλωση μεταδόθηκε διεθνώς- ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένη να στηρίξει το ευρωπακέτο προς την Ελλάδα επισημαίνοντας ωστόσο πως η ευρωβοήθεια πρέπει να εξαρτηθεί από αυστηρούς όρους.
Η κ. Μέρκελ θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα να γίνεται λόγος για το ύψος της οικονομικής βοήθειας και τον τρόπο καταβολής της, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ και την Κομισιόν
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οικονομική βοήθεια της Γερμανίας δεν θα έχει τη μορφή άμεσων πιστώσεων προς την Ελλάδα, αλλά θα είναι εγγυήσεις που θα δώσει η γερμανική κυβέρνηση προς την κρατική τράπεζα δανειοδοτήσεων KfW.
Σέφλερ: 130 δισ. θα χρειαστεί η Ελλάδα έως το 2012
«Η Γερμανία ενδεχομένως να διαθέσει μέχρι το 2012 περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ για τις σχετικές πιστώσεις», δήλωσε στην Bild o Φρανκ Σέφλερ, ειδικός σε δημοσιονομικά θέματα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την ΟΝΕ.
Προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι η χώρα μας θα χρειαστεί περισσότερα από 130 δισεκατομμύρια ευρώ εντός της τριετίας.
Έτοιμο από καιρό το ΔΝΤ
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές εδώ και κάποιες εβδομάδες, παρέχοντας τεχνική υποστήριξη, ενώ υπάρχει αποστολή μας στην Αθήνα που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε τάχιστα μετά το ελληνικό αίτημα» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού, Ντομινίκ Στρος Καν.
Την ετοιμότητά τους εκφράζουν και οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ήταν αυτό, που ανέμεναν οι αγορές.
O Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σχολίασε ότι ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί. «Ο κίνδυνος μετάδοσης αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες», είπε χαρακτηριστικά ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ και συμπλήρωσε πως «πολλές χώρες εξακολουθούν να έχουν πολύ υψηλά δημόσια ελλείμματα».
Πριν από τις 19 Μαΐου η πρώτη δόση
H χώρα μας θα εξασφαλίσει ένα πρώτο μέρος της χρηματοδότησης που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ πριν από τις 19 Μαΐου, σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες για το ύψος των επιτοκίων δανεισμού, με τα οποία θα δανειστεί η χώρα μας από το πακέτο στήριξης.
«Υπάρχει πλέον ένα απάνεμο λιμάνι, ένα δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα έχει τα χρήματα που χρειάζεται στις 19 Μαΐου.
Ο υπουργός Οικονομικών προέβη στην εκτίμηση ότι τα πρώτα χρήματα θα αρχίσουν να εισρέουν με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η διαπραγμάτευση για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με τα κλιμάκια του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, που βρίσκονται από την Τετάρτη στην Αθήνα.
Μάλιστα, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πρώτο μέρος της χρηματοδότησης αποκλειστικά από το ΔΝΤ και, στη συνέχεια (όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης από τα κράτη - μέλη της Ευρωομάδας), θα συμπληρωθεί και από το ευρωπαϊκό κομμάτι του πακέτου.
Zητούν ευελιξία στην αγορά εργασίας
Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, στο σύστημα καθορισμού μισθών, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την άρση περιοριστικών ρυθμίσεων (όρια απολύσεων κ.ά.) ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η «Ναυτεμπορική», το μικτό κλιμάκιο του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ, το οποίο επισκέφθηκε χθες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό οι επισημάνσεις αφορούσαν μεταξύ άλλων σε μείωση των υψηλών συντάξεων, αύξηση της ηλικίας εξόδου από την αγορά εργασίας και κατάργηση των όρων πρόωρης συνταξιοδότησης και προσαρμογή του ύψους των συντάξεων ανάλογα με το ύψος των εισφορών.
«Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας»;
«Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας», είναι το τίτλος του σχολίου της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Το δίλημμα της Ελλάδας είναι ότι μπορεί η πλειοψηφία των Ελλήνων να έχει αντηληφθεί πως πρέπει να αλλάξουν πολλά στη χώρα τους, αλλά ακόμη υπάρχουν πολλοί που υποθέτουν ότι θα τα τακτοποιήσει ʽόλαʼ κατά κάποιο τρόπο το κράτος. Αυτό το κράτος όμως σε λίγο δεν θα μπορεί να τακτοποιήσει τίποτε. Διότι η εκτίναξη του ελληνικού ελλείμματος προαναγγέλλει νέους κινδύνους.»,
«Όσο πιο βαθύς φαίνεται ο γκρεμός, τόσο μειώνεται η προθυμία των Ευρωπαίων να ανοίξουν το πουγκί τους για να βοηθήσουν τους Έλληνες, γιατί δεν είναι πλέον προβλέψιμο το τελικό ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν. Η κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει τώρα να δει το πακέτο της ευρωβοήθειας σαν την τελευταία ευκαιρία και άμεσα να το αδράξει, αλλιώς μπορεί να είναι αργά».
«Στο βούρκο των χρεών»
«Στο βούρκο», είναι ο τίτλος του σχολίου της Frankfurter Allgeimeine Zeitung: «Οι Έλληνες θα βγουν με τις δικές τους δυνάμεις από το βούρκο των χρεών, με αυτό το παραμύθι προσπαθεί να πείσει ο κ. Σόιμπλε τους Γερμανούς πολιτικούς και πολίτες αλλά δεν πείθει ούτε το ίδιο του το κόμμα. Γιʼ αυτό δεν τον στήριξε, όταν πρότεινε να εντάξει τον νόμο για τη γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα ως τροπολογία σε πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη των κρατιδίων για τον περάσει έτσι όσο γίνεται πιο αθόρυβα και γρήγορα». «Για πόσα χρήματα πρόκειται όμως; Πρόκειται για την ευρωβοήθεια των 30 δισεκατομμυρίων ή μήπως για εκείνα τα 80 δισεκατομμύρια που κάνει λόγο η ΕΚΤ; Ή το χειρότερο: για τα 300 δισεκατομμύρια, δηλαδή όλο το χρέος της Ελλάδας;»
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου